avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea unui certificat de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea unui certificat de succesiune

Deoarece sunt o persoana cu grave probleme de sanatate, ce ma impiedica sa ma deplasez, ma vad nevoita sa apelez la bunavointa dumneavoastra, rugandu-va sa ma lamuriti intr-o problema: in urma decesului mamei, am gasit un certificat de succesiune, incheiat in anul 1946, dupa decesul parintilor sai, prin care mosteneste o suprafata de pamant, pentru care nu a apucat sa scoata titlu de proprietate. Asi dori sa stiu daca mai pot intra in posesia acestei mosteniri si cum trebuie sa procedez. Va multumesc pentru rabdarea de a citi doleanta mea si raman in asteptarea unui raspuns.
Cel mai recent răspuns: wiki55 , utilizator 21:53, 26 Ianuarie 2015
Daca suprafata de teren apare in certificatul de mostenitor inseamna ca acesta este titlul de proprietate. Faceti si dvs. succesiune dupa mama.
Buna ziua, doamna avocat Cristina Paisa.
Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde la intrebarea mea si vreau sa va precizez ca am fost la notar pentru succesiunea bunurilor, insa acest certificat de succesiunei al mamei , nu a fost acceptat, motivul fiind ca trebuia sa avem titlu de proprietate pe terenul mostenit de mama. In aceasta situatie ma intereseaza cum se procedeaza. Cu scuze ca va deranjez din nou, va multumesc !
Un certificat de mostenitor din anul 1946 nu reprezinta titlu de proprietate, intrucat acel teren, daca mai exista la colectivizare, a fost preluat de statul comunist.
In masura in care la primaria pe raza caruia s-a aflat acel teren, exista date ca el a fost preluat de CAP in anii 1960 (respectiv a fost inscris in registrul agricol 1959-1963 pe numele mamei sau al sotului dansei - de obicei era trecut capul gospodariei si in registrul de intrare in CAP), trebuia facuta cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in baza legilor speciale (ultimul termen a fost in 2005 - 30 noiembrie, legea 247/2005).
Problema se pune cam asa: mama traia in 1991 - 2005? Daca da si daca mai avea terenul respectiv la colectivizare, a facut sau nu cerere de restituire in baza legilor speciale? Poate a facut dansa cerere si inca nu s-a eliberat titlul de proprietate... mergeti si verificat la primaria respectiva.
Daca nu a facut cerere in termen, iar terenul respectiv a fost colectivizat, singura varianta pentru dvs, acum, este instanta judecatoreasca, pentru ca activitatea comisiilor locale de fond funciar este suspendata in baza legii 165/2013 si, oricum, ati depasit cu mult termenul de depunere a cererii la comisia locala de fond funciar.
Va multumesc mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea funciara 247/2005 - intre ce ani trebuie sã se încadreze actele doveditoare, 1945-1949? Balaurul Balaurul Buna ziua; Am 1 certificat fiscal din care reiese că strabunul meu avea in 1941 o suparafaţa de 42 HA. Am alt certificat fiscal si un Certificat de ... (vezi toată discuția)
Fond funciar 1968lucian 1968lucian Titlu de proprietate obtinut la reforma agrara din 1945. Mostenitorul a aflat de existenta acestuia in ianuarie 2015 si a obtinut un duplicat de la arhivele ... (vezi toată discuția)
Mostenire dan2 dan2 Bunica, fosta proprietara de teren agricol, a decedat in [b]1958.[/b] Tatal meu, unul dintre copii, a decedat in [b]1946[/b], iar mama s-a recasatorit in ... (vezi toată discuția)