avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Certificat de garantie pierdut
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Certificat de garantie pierdut

Buna,

Am pierdut certificatul de gatantie al unui produs electronic, mai am doar factura.
Produsul a fost cumparat pe firma in urma cu un 1 si 8 luni.

Pot sa beneficiez in vreun fel de garantie in continuare ?

Multumesc!
ctarnoveanu a scris:

2. Certificatul de garantie pierdut. In acel certificat scrie foarte clar ca pierderea lui duce la invalidarea garantiei. Orice produs trebuie predat vanzatorului sau service-ului autorizat insotit de documentele de plata si de certificatul de garantie. Lipsa oricarui document din cele 2 duce la anularea garantiei.

Nu conteaza ce scrie pe certificat, conteaza ce spune legea.
Comerciantul nu este obligat sa ofere certificat de garantie nici pe hartie nici pe alt suport decat daca clientul ii cere in mod expres. Sigur ca practica este aceea de a-l oferi dar nu acea hartie ii ofera drepturi consumatorului, ci obligatia comerciantului de a asigura un anumit termen de remediere a defectiunilor de la data achizitiei iar data achizitiei se dovedeste cu bonul fiscal sau factura fiscala.
Doar lipsa facturii atrage pierderea garantiei pentru ca nu mai poate fi dovedita data cumpararii.

Legea 449/2003:
Art. 20. -
(1) Garanţia trebuie să cuprindă menţiuni cu privire la drepturile conferite prin lege consumatorului şi să ateste în mod clar că aceste drepturi nu sunt afectate prin garanţia oferită.
(2) Garanţia trebuie să precizeze elementele de identificare a produsului, termenul de garanţie, durata medie de utilizare, modalităţile de asigurare a garanţiei - întreţinere, reparare, înlocuire şi termenul de realizare a acestora, inclusiv denumirea şi adresa vânzătorului şi ale unităţii specializate de service.
(3) Garanţia trebuie redactată în termeni simpli şi uşor de înţeles.
Art. 21. -
(1) La cererea consumatorului garanţia va fi oferită în scris sau pe orice alt suport durabil, disponibil şi accesibil acestuia.
(2) În cazul în care garanţia nu respectă prevederile alin. (1) şi ale art. 20, valabilitatea acesteia nu este afectată, consumatorul având dreptul de a solicita vânzătorului îndeplinirea condiţiilor incluse în declaraţiile referitoare la garanţie.
"Garantia se aplica numai daca factura sau chitanta fiscala impreuna cu acest certificat(cu talonul completat de catre vanzator) sunt prezentate impreuna cu aparatul reclamat." -Citat de pe certificatul de garantie oferit de cei de la Arctic. Asta inseamna ca ei nu respecta legislatia in vigoare? Inteleg ca este vorba de un "viciu" de comunicare aici, nu? Producatorul(sau dupa caz importatorul) nu accepta garantia daca nu este prezentat certificatul, dar legea obliga la asigurarea garantiei. In cazul asta vanzatorul este strans la mijloc ca intr-o menghina din 2 parti. ANPC-ul si producatorul. Nu? Stiu ce prevede 449 dar totusi atata timp cat service-ul refuza reparatia din cauza lipsei certificatului de garantie, eu ca si vanzator ce pot face?
"In cazul prezentarii la unitatea service in perioada de garantie, consumatorul are OBLIGATIA de a prezenta: documentul fiscal de cumparare (Factura sau bon) si Certificatul de Garantie completat..." -Citat din certificatul de garantie emis de SKIN Media. Si as mai avea cateva zeci de exemple de la diversi importatori/distribuitori. Sa inteleg ca aici e vorba de o incalcare a legii din partea lor?
Garantia se aplica numai daca factura sau chitanta fiscala impreuna cu acest certificat(cu talonul completat de catre vanzator) sunt prezentate impreuna cu aparatul reclamat.

In opinia mea e o conditionare abuziva. Dreptul cumparatorului nu poate fi afectat de o hartie, ca pana la urma asta e un certificat de garantie - un formular pe care nu scrie numele cumparatorului. Unele magazine asa il si dau, in alb, factura face dovada identitatii cumparatorului. Asa vine chiar si de la marii retaileri - de ex. emag. Certificatul de garantie serveste in primul rand sau doar la inscrierea interventiilor de service.

Dvs. ca si comerciant puteti discuta cu distribuitorul sau producatorul ca sa cautati o solutie. Sau gasiti cu service-ul o cale de mijloc, faceti dvs. un formular de evidenta a interventiilor. Eu zic ca nu conteaza hartia pe care sunt scrise acele trimiteri in service, ca e lucioasa sau nu, ca are culori sau nu sau cu ce dimensiuni sunt scrise cuvintele. Important este sa aiba datele de identificare ale produsului (ce tip, ce serie daca are etc.) si numele cumparatorului.

Uitati cum procedeaza emag in astfel de cazuri:
[ link extern ]
Omul face o sesizare si se rezolva; cum, nu stiu insa in mod sigur garantia ii este asigurata pentru ca firma e serioasa.

@Ares-3: Ati mentionat ca (citez): "Doar lipsa facturii atrage pierderea garantiei pentru ca nu mai poate fi dovedita data cumpararii."

Intrebarea mea ar fi: daca tranzactia (cumparatura) s-a facut utilizand un card bancar, extrasul de cont din care rezulta data, valoarea si comerciantul catre care s-a facut plata, pot dovedi data cumparaturii?

Multumesc anticipat de raspuns!
Dragos
Ultima modificare: Duminică, 19 Noiembrie 2017
roadx, utilizator
Cum pot beneficia de garantie la un frigider pe care l.am cumparat de un an de la Altex si s.a stricat?Mentionez ca am pierdut actele iar plata s.a facut cu card bancar la sediul magazinului.

Alte discuții în legătură

Este obligatoriu certificatul de garanție? Cretu Jan Marian Cretu Jan Marian Pentru repararea/verificarea unui produs electronic timis în service este necesar/obligatoriu certificatul de garanție sau este suficient să te prezinți ... (vezi toată discuția)
Certificatul de garanție necompletat este valabil? Cretu Jan Marian Cretu Jan Marian Certificatul de garanție necompletat îți asigură garanția legală? De ce este obligatoriu pentru introducerea produselor în service? (atâta timp cât, ... (vezi toată discuția)
Garantie obligatorie persoana fizica 24 luni? cristi_hummer cristi_hummer am cumparat un laptop de pe vexio, mi-au spus cand l-am comandat ca are defapt 24 luni si pe site scria 1 an, dar au spus ca, cu noile legi sunt obligati sa ... (vezi toată discuția)