avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pe a 2a casa
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pe a 2a casa

Salut,

Am o nelamurire in privinta tatalui meu care are in propietate 2 imobile.
Sa va explic:

In anul 1985 tata a cumparat un apartament in Alexandria.
In anul 1999, prin hotarare judecatoareasca, a primit 5/8 din casa si din curte ca mostenire , aflata in prima comuna de langa Alexandria, mostenire din partea mamei lui care a decedat in 1996.

In anul 2005 tata si-a mutat domiciliu din buletin de pe apartamentul din Alexandria, la casa din comuna pentru a plati mai putin la impozitul de pe apartament.
In anul 2013 a murit si tatal lui, devenind unic mostenitor, completand astfel mostenirea la 8/8 (total).

Asadar: 1) Casa mostenita (partial 1999), in totalitate in 2014 cu domiciuliu in buletin.
2) Apartament cumparat in 1985.

Cei de la primaria din Alexandria sustin ca trebuie sa plateasca impozitul pe apartament majorat cu 65%, conform codului fiscal, art 252, aln 1.
Intrebare: de ce il pune sa plateasca din moment ce una dintre cele 2 case este mostenire care intra sub incidenta aceluiasi articol, aln 2?

Daca-si muta domiciliul pe apartament mai plateste la vreuna majorat? Daca nu, atunci e o prostie aceasta birocratie de a conta unde ai buletinul. (n ar trebui sa se tina cont de adresa din buletin atata timp cat una din cele 2 este mostenire)

Multumesc

Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 19:09, 29 Ianuarie 2015
Acum, apartamentul cumparat de tatal dvs est prima proprietate in afara celei de domiciliu pentru care plateste impozit majorat cu 65%. Este conform codului fiscal, art 252, alin 1, litera a:
[ link extern ]

Daca tatal dvs isi muta domiciliul in apartament, pentru casa mostenita care va fi prima cladire in afara celei de domiciliu dar care este dobandita prin succesiune legala nu va plati impozit majorat conform art 252, alin 2

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit majorat la un apartament cumparat datorita faptului ca la adresa de domiciliu am dobandit 1/8 din apartament prin succesiune legala, dupa moartea tatalui cris76 cris76 Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.. In 2004 mama mea a facut succesiunea dupa moartea tatalui pentru apartamentul in care am ... (vezi toată discuția)
Impozit majorat pe apartamentul luat prin prima casa Simonesco Simonesco Buna ziua, am fost azi sa-mi inregistrez pe fond Fiscal apartamentul luat prin Prima Casa BCR si mi s-a dat sa completez si sa duc maine declaratia speciala de ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit cladiri pf saQe saQe Buna ziua, As dori sa imi spuneti cum se calculeaza impozitul datorat pe proprietati in situatia in care detin 2 proprietati dar nu am domiciliul la nici ... (vezi toată discuția)