avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inchiriere spatiu comun al blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inchiriere spatiu comun al blocului

Buna ziua,

As dori sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea situatie: eu locuiesc la et. 9, deasupra mea se afla fosta spalatorie, spatiul aferent sufrageriei mele a fost inchiriat unei pers. care l-a transformat in spatiu de locuit desi acesta nu a fost prevazut cu acces la apa calda/rece, canalizare, etc, pers. in cauza a efectuat o serie de improvizatii, s-a legat de coloana mea de apa din bucatarie (traversand cu tevile tot apartamentul meu), s-a legat la canalizare la vecinul din lateral, foloseste o butelie in spatiul inchis aferent baii mele. Pers. nu e trecuta in cartea de imobil, nu are domiciliu in locatia respectiva are doar acordul fostilor locatari de acum 10 ani, nu exista proiect pt. trecerea spalatoriei in spatiu de locuit si nu au avize pt. toate modificarile facute. Am fost inundata 4 ani de aceasta pers. imi creaza permanent discomfort prin amplasarea inadecvata a masinii de spalat, a circulatiei cu tocuri (traverseaza tot ap. meu), a vizitelor cu caine si a geamurilor pe care le tine deschise. Asociatia nu mi-a platit 1 leu daune, desi si in alte zone ale ap. am avut daune provocate de alti chiriasi care isi depoziteaza diverse in celelalte 2 spatii.
Am depus plangeri catre asociatie si catre organele de politie prin care am cerut evacuarea spatiului...si nimic. Asociatia ii inchiriaza spatiul fara acordul proprietarilor si implicit fara a se tine cont de plangerea mea cu privire la inconvenientele create pe sume derizorii de la 70 lei/luna in trecut si 200 lei in prezent.
Va rog sa imi spuneti care este cadrul legal al acestor inchirieri si cui ma pot adresa pt. evacuarea acestei pers.ce demersuri ar trebui sa fac pt. a-mi recapata dreptul de proprietar.
Cf. legii daca eu ca proprietar direct afectat NU ii dau acordul asociatia ii poate inchiria spatiul?
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
sg1979, utilizator
Cel mai recent răspuns: sg1979 , utilizator 14:21, 26 Iunie 2015
Spatiile comune se pot inchiria cu acordul a 50%+1 din proprietarii din condominiu, dar cu acordul vecinilor direct afectati de aceste spatii.
Aveti la dispozitie Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a acestei legi.
Presedintele asociatiei este cel caruia ii puteti adresa o cerere pentru a clarifica acest lucru, iar acesta trebuie sa ia o decizie in comitet sau sa discute aceasta problema in prima adunare generala, care trebuie sa fie in primul trimestru al fiecarui an (deci foarte curand).
Trebuie vazut ce modificari majore s-au facut in acel spatiu (poate Doamne fereste in caz de cutremur nu mai coborati cu liftul, coborati cu blocul), cred ca nici nu are aprobare de modificare a proprietatii comune, in acest sens puteti sa faceti si o sesizare la Inspectoratul de Stat în Construcţii, organ tehnic specializat care exercită controlul de stat în domeniul construcţiilor
Multumesc pt. informatii.
Presedintele mi-a comunicat "ca NU are nevoie de acordul meu pt. inchiriere si daca nu imi convine sa ma mut"!?
sg1979 a scris:
.. pers. in cauza a efectuat o serie de improvizatii, s-a legat de coloana mea de apa din bucatarie (traversand cu tevile tot apartamentul meu)..

O asemenea lucrare s-a facut doar cu acordul dumneavoastra. Nu vad cum cineva intra in casa mea si-si trage tevi prin tot apartamentul meu fara ca eu sa fiu de acord, decat daca ma obliga cu executorul ori o face cand sunt plecat in concediu si patrunde in apartamentul meu prin efractie.


Va rog respectuos sa nu ma luati peste picior cu un astfel de raspuns, nu m-am adresat acestui forum daca nu eram intr-adevar proprietarul vatamat de aceasta situatie.
Impropriu "coloana mea de apa"...tevile din bucataria mea se continua in bucataria de deasupra adica in spalatorie si traverseaza la et.10 tot apartamentul meu reprezentand un pericol. Aceeasi situatie este in cazul canalizarii, s-a racordat la vecinul alaturat de la et. 10 fara acord fara nimic. S-ar fi legat si la teava de gaze dar aceasta se opreste la mine la et.9.
NU mi-am dat acordul nici eu ca vecin direct afectat, nici 50+1 din nr. proprietarilor si nu exista nicio aprobare a celor de la Radet pt. o astfel de modificare!!!
Toate aceste improvizatii s-au facut de capul lor: asociatie + aceasta chiriasa!
Credeti ca ma apucam sa scriu daca nu stiam ce vorbesc?
Situatia pe care v-am prezentat-o este cred una fara precedent.
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2015
sg1979, utilizator
Este fara precedent doar din punct de vedere al aprobarilor interne.
Daca presedintele as. prop. zice ca:

....."ca NU are nevoie de acordul meu pt. inchiriere si daca nu imi convine sa ma mut"!? , il puteti contrazice prin a-i arata ce prevede legislatia - HG nr. 1588, art. 23:

Spatiile din proprietatea comună pot fi utilizate de către terti, persoane fizice sau
juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritătii
proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinătate
, în
baza unui contract de închiriere, de folosintă sau de concesiune, potrivit art. 39 din
Legea nr. 230/2007.


Vreau sa va spun ca am mai vazut asemenea transformari. Practic deasupra apartamentului dvs. este un spatiu ce foarte bine s-ar preta ca apartament cu o camera si ar fi pacat sa nu fie valorificata aceasta situatie.
In situatia pe care o cunosc, asociatia a hotarat valorificarea uscatorului si a spalatorului, iar cel care a ocupat acel spatiu s-a ingrijit sa-l zugraveasca, sa-l placheze cu gresie si faianta, parchet si geamuri termopane - in fine, este un spatiu de locuit foarte bun.
Toate lucrarile de amenajare s-au desfasurat sub stricta supraveghere a as. prop., toate costurile au fost inregistrate in evideta as. prop. si prin contractul de inchiriere oamenii s-au inteles asupra unei sume lunare, ce se va deduce din invetitia chiriasului, pana la concurenta acesteia.
Deci, se poate, insa trebuie gasita intelegerea deplina intre proprietari si conducerea as. prop. (cred ca si la dvs. este aceeasi situatie - as. prop. pe o singura scara).
Daca asociatia este compusa din mai multe scari, atunci chiar ca as. de prop. da un acord de principiu pentru modificarile respective si toate veniturile intra numai in fondul de reparatii al scarii dvs.

Presedintele, asa cum ati aratat dvs. are o atitudine dictatoriala, poate sa-si mute chiriasul in apartamentul sau (unde intr-adervar, nu este nevoie de acordul dvs.) si chiar ar trebui sa-l schimbati din functia care oricum nu-i da dreptul la un astfel de comportament, cu prima ocazie ( trebuie sa discutati aceasta chestiune in prima AG a membrilor).
Daca nu se poate altfel, conflictul se poate aplana in instanta...



Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Ianuarie 2015
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Spalatorie subsolul blocului CI Ioana Butan CI Ioana Butan Buna ziua! Supun atentiei dvs urmatoarea problema. Avem un bloc de locuinte, asociatie de proprietari constituita. La subsolul blocului este garajul cu locuri ... (vezi toată discuția)
Inchiriere firma leos leos Buna ziua, As dori sa inchiriez si eu un apartament unei firme care doreste sa isi deschida birou in acest apartament. Pentru acest lucru am luat semnaturile ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu comun bloc kobo kobo In urma cu ceva timp am cumparat un apartament. In actul de v/c era trecuta si un alt spatiu- care facea parte din spatiul comun al blocului. Accesul la acesta ... (vezi toată discuția)