1. La unele din intrebari ati primit raspunsuri si la interventia dvs. din decembrie 2014.
2. - Plata cotei de contributie de 0,85% nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC ci numai obtinerea de venituri din activitatea ca PFA.
- Plata cotei de 0,85% ajuta numai la a beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate ca PFA.
- Cei de la CASMB au gresit (poate nu au inteles ce doriti dvs.), fiindca aveti si un CIM nu mai platiti contributia la sanatate (ca PFA) dar puteti incheia contract pentru cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
3. - La calcularea indemnizatiei pentru CCC se au in vedere veniturile in salarii si cele din activitatea ca PFA.
- Pentru veniturile din salarii angajatorul va elibereaza adeverinta tip (Anexa nr.2).
- Pentru veniturile din activitatea ca PFA va elibereaza ANAF o adeverinta specifica.
4. Actele se depun personal la Primarie unde completati si semnati si cererea pentru indemnizatia pentru CCC.
5. - In calitate de salariat faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la varsta de 1 an sau 2 ani (in functie de varianta pentru care optati).
- O copie dupa decizia de suspendare a CIM o atasati la dosar impreuna cu Anexa nr.2.
6. - Cu data cu care solicitati indemnizatia pentru CCC trebuie sa suspendati activitatea ca PFA.
- O copie dupa decizia de suspendare a activitatii ca PFA o atasati la dosar impreuna cu adeverinta de la ANAF.
O.U.G.158/2005 este actul normativ la care cred ca s-a referit cei de la CASMB.
Art. 1
(1)Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A.desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;
B.desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;
C.beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.
(2)De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt:
a)asociati, comanditari sau actionari;
c)membri ai asociatiei familiale;
d)autorizate sa desfasoare activitati independente.
e)persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.
Dvs sunteti deja asigurat in calitate de salariat si ,prin urmare, CASMB considera ca nu mai trebuie sa platiti si pentru PFA cota de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85%.
Daca nu erati salariat, atunci sigur v-ar fi pus sa platiti in calitatea de PFA.