avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie CCC -> venituri din PFA si CIM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie CCC -> venituri din PFA si CIM

Buna ziua,

Revin cu o intrebare scurta ca sa ma lamuresc:

In prezent realizez venituri atat din activitatea de PFA cat si din CIM (cu venitul minim pe economie). Intrebarea mea este daca la calculul indemnizatiei pt CCC se iau in calcul ambele surse de venituri?

Intreb acest lucru deoarece am fost la CASMB pt incheierea contractului pt PFA si plata celor 0,85% si mi-au spus ca nu se poate incheia acest contract cat timp am si venituri din CIM.

Din cate am citit, acest contract incheiat ca PFA si plata celor 0,85% nu conditioneaza acordarea indemnizatiei de CCC dar as dori o confirmare sigura.

Si inca o intrebare: colectarea si depunerea actelor necesare trebuie sa o fac eu personal in totalitate la primarie? (sau se ocupa si angajatorul de o parte din ele?)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:03, 13 Februarie 2016
Buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu cateva intrebari privind situatia urmatoare:

PFA - infiintat in luna februarie 2016, sunt angajata cu norma intreaga si la o societate comerciala cu CIM de aprox. 3 ani. Urmeaza sa nasc in luna Iulie 2016.

1.Pentru stabilirea indemnizatiei de *CCC se iau in calcul veniturile din PFA (estimate la 10 000 ron din februarie pana in luna Iulie) + salariul? (mentionez ca se opteaza pentru varianta de CCC= 1 an)
2. Pentru a se lua in calcul veniturile din activitati PFA, o conditie esentiala este ca acest PFA sa fie infiintat de minim 12 luni pana la CCC?
3. Nu s-au platit impozite la stat pentru PFA dat fiind faptul ca este nou infiintat. Este o conditie esentiala plata impozitelor pentru a lua in calcul si veniturile din activitati PFA
4. In timpul CCC este obligatorie suspendarea activitatii PFA sau poate sa functioneze dar sa nu aiba venituri mai mari de 3000 ron/ timpul CCC

*CCC = Concediu crestere copil

Astept cu interes un raspuns din partea Dvs.

Va multumesc mult!

1.Pentru stabilirea indemnizatiei de *CCC se iau in calcul veniturile din PFA (estimate la 10 000 ron din februarie pana in luna Iulie) + salariul? (mentionez ca se opteaza pentru varianta de CCC= 1 an)

Se iau in calcul toate veniturile relizate in ultmul an anterior datei nasterii copilui timp de 12 luni.
Este vorba despre veniturile din salarii, veniturile din activităţi independente - PFA- , venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit

2. Pentru a se lua in calcul veniturile din activitati PFA, o conditie esentiala este ca acest PFA sa fie infiintat de minim 12 luni pana la CCC?

Nu este o conditie esentiala acest lucru.

3. Nu s-au platit impozite la stat pentru PFA dat fiind faptul ca este nou infiintat. Este o conditie esentiala plata impozitelor pentru a lua in calcul si veniturile din activitati PFA.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

4. In timpul CCC este obligatorie suspendarea activitatii PFA sau poate sa functioneze dar sa nu aiba venituri mai mari de 3000 ron/ timpul CCC

Poate sa fucntioneze ca si PFA, cu condiţia menţinerii suspendării uneia dintre activităţile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizaţie (in speta, contractul individual de munca sa fie suspendat pe toata durata CCC).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu cotizare concediu prenatal / postnatal AndreiBogdanG AndreiBogdanG Buna ziua, Sotia mea este insarcinata si cu 1 Martie a intrat in concediu prenatal. Pana pr 1 Nov 2013 a fost angajata si de la 1 Nov 2013 a avut activitate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil FPG FPG Buna seara! Am un PFA deschis si as vrea sa stiu in ce conditii pot primi indemnizatia de crestere copil. Pe langa contributiile obligatorii ale PFA, este ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pfa lorei lorei BUNA ZIUA! Am si eu cateva nelamuriri, daca puteti va rog sa ma ajutati. Sunt PFA si vreau sa ma informez in ce conditii o sa primesc indemnizatia de ... (vezi toată discuția)