avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa vanduta si vanduta din nou pe chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa vanduta si vanduta din nou pe chitanta de mana

In 2000 am vandut o casa+teren pe o chitanta de mana. Cumparatorul a vandut casa si terenul tot pe o chitanta de mana, dupa aproximativ 2 ani. Casa si terenul intravilan sunt impreuna cu un teren extravilan pe acelasi titlu de proprietate care este pe numele tatalui meu decedat.Doresc sa vand terenul extravilan insa certificatul fiscal pentru incheierea succesiunii nu se poate elibera decat dupa plata integrala a impozitului, atat pe terenul extravilan cat si pe casa si terenul intravilan. Noi am platit impozitul pe terenul extravilan insa al doilea cumparator nu doreste sa plateasca impozitul pe casa si teren. Nu l-a platit de cand a cumparat. Cumparatorul nu locuieste in casa cumparata si nici nu foloseste terenul.Ce pot face? Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
Salamandra7, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Ardeleanu , Consilier juridic 20:42, 29 Ianuarie 2015
In momentul cand ati vandut bunurile se facuse succesiunea dupa tatal dvs ? Adica bunurile revenisera mostenitorilor dupa tata ?
Nu, nu se facuse succesiunea. Tatal meu a decedat dupa vanzarea casei. De-abia acum vrem sa facem succesiunea pentru acest titlu.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
Salamandra7, utilizator
E ambigua situatia. Chitantele de mana nu au forta juridica a unui contract de vanzare-cumparare, ele putand constitui cel mult un antecontract de v-c urmand ca partile sa faca demersurile notariale sau judiciare pentru ca actul sa fie valabil. Pe ce nume sunt inscrise bunurile la Directia de taxe si impozite ?
Pe numele tatalui meu.
Primul cumparator a platit impozitul pe cei doi ani cat a detinut proprietatea, insa al doilea cumparator refuza sa-l plateasca. Din 2002 s-a cumulat o suma imensa. Suntem obligati sa platim impozitul in vederea obtinerii certificatului fiscal pentru succesiune; al doilea cumparator nu a cumparat casa de la noi ci de la primul cumparator. Avem dreptul legal sa vindem casa si terenul la alta persoana? Casa si terenul au fost in posesia primului cumparator timp de 2 ani, si timp de 12 ani in posesia celui de-al doilea cumparator. Va multumesc.
Din punct de vedere fiscal nu s-a facut nicio vanzare, bunul a ramas pe rolul fiscal al tataluisi nu trebuie platite decat debitele acumulate in cei 5 ani anteriori platii. Dpdv civil, operatiunea de vanzare trebuie sa indeplineasca niste conditii de forma ale actului juridic de vanzare altfel e lovita de nulitate. Chiar daca nu e indicat dar vreti sa-i faceti o surpriza proprietarului din inscrisul sub semnatura privata - chitanta de mana, deschideti succesiunea si bunurile va revin in totalitate.

Alte discuții în legătură

Vanzare fara succesiune kike kike Dupa decesul bunicilor paternali,sotul matusii (sora tatalui meu)a vandut cu o chitanta de mana casa batraneasca.Actulii asa-zisi propietari,au construit o ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata ! ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunica mea a decedat in anul 1976, iar tatal meu, care a fost unic mostenitor, a decedat in anul 1997. Tatal meu nu a ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare sorinica42 sorinica42 Tatal meu,care acum nu mai este in viata,a instrainat un teren pentru care nu detinea la vremea respectiva act de proprietate.A incheiat un act de ... (vezi toată discuția)