avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anularea contractului de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anularea contractului de donatie

Am si eu o intrebare daca doresc sa anulez niste contracte de donatie facute de catre mine mamei mele, sunt sanse?
Si in ce conditii?Cine poate sa ma ajute si cine este in masura, spunandu-mi absolut toate caile de a ataca acele contracte de donatie
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 23:10, 16 Iunie 2009
In principiu, donatiile sunt irevocabile. Exceptiile sunt de stricat interpretare..
De dovedi ca in momentul acceptarii contractului de donatie mama nu era in deplinatatea facultatilor mintale, iarasi este imposibil, mai ales ca actele s-au incheiat in forma autentica, in fata notarului public.
Eu n-am intels scopul (interesul) acestor instrainari, mai ales ca mama este recasatorita...
De obicei parintii doneaza copiilor si nu invers...

Cel mai bine ar fi sa incercati sa va intelegeti cu mama, sa o convingeti cu vorba buna sa va restituie intr-o forma sau alta imobilele, pentru ca altfel, nu e simplu deloc...
Parerea mea este ca formularea nu e simplu deloc este prea blanda. As merge pe varianta imposibil.


Chiar daca veti dovedi ca mama trebuie pusa sub interdictie, imobilele vor ramane in deplina ei proprietate si vor fi administrate de tutorele numit de instanta odata cu punerea sub interdictie.



Exista posibilitatea revocarii donatiei pentru nasterea de copii( survenienta de copil) , ulterior inchieeri donatiei. Aceasta revocare opereaza de plin drept, fara a mai fi nevoie de a se apela la calea justitiei. Probabil , atunci cand va veti casatori si veti avea copii...va deveni posibila revocarea donatiilor, . Daca donataru l refuza restituirea bunurilor donate, in acest caz, instanta poate constata revocarea de drept si poate dispune restituirea bunului catre donator.
Si daca se revoca donatia pentru cauzele prevazute de lege, tot este necesar ca instanta de judecata sa constate ca sunt intrunite conditiile legale pentru a dispune revocarea donatiei. Tocmai pentru ca donatiile sunt irevocabile. Doar in cazuri exceptionale se pot revoca si aceste cazuri exceptionale trebuiesc constatate de instanta, adica tot trebuie apelat la calea justitiei.
Acuma nulitatea unui contract este una deoarece vizeaza cauze existente chair in momentul incheierii actului, revocarea este altceva pentru ca se refera la cazuri de ineficacitate a actului intervenite dupa incheierea acestuia...
Revocarea donatiei pentru survenienta de copil e una de drept , si e incidenta numai in cazul primului copil.

Alte discuții în legătură

Anularea contractului de donatie  ROSA ROSA In cazul in care, mama mea anuleaza contractul de donatie si imi face contract de vanzare- cumparare cu clauze de intretinere si moarte in care sa fie trecuta ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de donatie Maya31 Maya31 Buna ziua tuturor Intrebare: exista vreo posibilitate prin care pot anula un contract de donatie fara clauze? Mentionez ca este vorba de un teren care NU ... (vezi toată discuția)
Pot sa atac o donatie in instanta? mihaela_672001 mihaela_672001 buna seara,ma intereseaza daca pot sa atac donatia facuta de mama mea surori mele,care acum este decedata .succesorii surori mele,adica cumnatul si copilul ... (vezi toată discuția)