As vrea sa stiu daca este corect, normal si legal ca intr-un dosar la instanta sa apara atat un avocat ( delegatia de reprezentare si intampinarea, nefiind prezent fizic niciodata ) cat si un consilier juridic cu delegatie nelegala depusa la dosar ( care a asigurat practic reprezentarea juridica in instanta, fizic ). As vrea sa invoc exceptia de nelegalitate si de nulitate ale documentelor de reprezentare juridica. Rog precizarea si unei baze legale va rog. Multumesc.
Cred ca interpretati gresit articolele respective. N-ati gasit nicaieri un articol de lege care sa zica ca nu au voie sa fie in instanta si avocatul si CJ. Chiar primul citat, art. 89 din statutul CJ va contrazice:
"se vor realiza NUMAI DE CATRE CONSILIERII JURIDICI înscrisi pe tabloul colegiilor, cu drept de exercitare a profesiei de consilier juridic, cu exceptia membrilor barourilor" (a se citi avocati).
Eu lucrez la o comanie de stat care are juristi angajati (consilieri juridici cu contract individual de munca) si mai colaboreaza cu anumite societati de avocatura.
@ DinuX. - Corect, posibil, dar au CONTRACTE, ori in cazul meu nu stiu daca exista.... Nu am putut invoca exceptiile respective pt ca nu am obtinut nici pana acum o proba legala din care sa rezulte ca exista contracte. Daca nu aveam probe cum puteam invoca exceptia ? Pe de alta parte, instantele de fond si-au incalcat atributiile, acestea fiind defapt OBLIGATIILE lor. Dar...au vazut ca nu am avocat si au considerat ca ma pot prosti cum vor...Nu pot renunta pt ca asa cum am precizat anterior este vorba despre decizii de sanctionare abuzive, o parte fiind emise si acordate in perioada in care eram in concediu medical...Deci ce ear asa de greu de inteles pt o instanta de judecat ? Nu stie o instanta de judecata ca in perioada concediului medical coontractul de munca este suspendat de drept ? Cum poate o instanta sa-mi respinga actiunea in asemena situatie si in conditiile in care la dosar exista probe ( documente medicale ) care atesta fie incapacitatea temporara de munca fie concediu medical ? Dvs. sau orice persoana ar putea sa ajunga la serviciu in aceeasi zi daca in ziua respectiva i s-a facut rau si a ajuns la URGENTA la doua spitale cu "pariestezie a picioarelor" ? ( tot din cauza abuzurilor la care a fost supus de catre angajator in timpul programului de lucru ) Daca la dosar exista documente de la U.P.U. ( unitatea primiri urgente ) de la doua spitale de urgenta, cum este posibil ca instanta de fond sa-mi admita actiunea si sa dispuna anularea deciziei de sanctionare ca neintemeiata, iar instanta de recurs sa-mi respinga actiunea ca neintemeiata si sa-mi stabileasca si cheltuieli de judecata ( in mod nejustificat, apararea fiind asigurata de C.J. ). Care cheltuieli de judecata ?
Referitor la art. pt avocat si C.J. sunt acestea :
Hotărârea privind adoptarea Statutului profesiei de avocat nr. 64/2011 - (M.Of. nr. 898 din 19 decembrie 2011) - cu modificările aduse prin: Hotărârea nr. 7/2012 privind modificarea şi completarea Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011 (M.Of. nr. 594 din 20 august 2012); Hotărârea nr. 769/2013 privind modificarea şi completarea Statutului profesiei de avocat (M.Of. nr. 497 din 7 august 2013)
Subsecţiunea a 2-a. Cabinetul individual de avocat
Art. 190. (1) În cabinetul individual de avocat îşi exercită profesia un avocat definitiv titular, singur sau împreună cu AVOCATI COLABORATORI.Cabinetul individual de avocat se înfiinţează în baza actului de înfiinţare a cabinetului individual de avocat înregistrat la barou şi întocmit conform anexei nr. XXVIII.
Conform prevederilor [b]Art. 42. din Statutul profesiei de avocat : Încălcarea de către avocaţi a altor restricţii sau interdicţii la care sunt supuşi conform legilor speciale constituie abatere disciplinară gravă.
Rezulta ca avocatii pot incheia conform legii, contracte NUMAI cu avocati NU si cu C.J. In cazul meu este vorba de contract C.J. cu un cabinet avocatura ( care este al fratelului acestuia ).. Nu este si conflict de interese ?
Referitor la exceptii, poate am dreptate, poate nu, dar voi incerca. De renuntat nu renunt pt ca nu am cum si nu am motive. Oricum per total este vorba de incalcari de procedura civila, incalcari ale codului muncii si ale legii, efectuate de instantele de judecata in mai multe dosare cu aceleasi parti = incalcarea dreptului meu la aparare si la un proces echitabil de catre o instanta impartiala = dovada de impartialitate a instantelor = dovada de partinire nejustificata fata de partea adversa = motive de CASARE ale hotararilor date, CAZ DE CORUPTIE ! Motive pt care la momentul oportun voi sesiza organele abilitate. Am intreprins deja ceva demersuri .....si nu voi renunta pana nu mi se va face dreptate. PUNCT.
Multumesc pt raspunsuri. Nu aveam cum sa invoc exceptiile respective pt ca NU AVEAM SI INCA NU AM DOVEZI IN SUSTINEREA ACESTORA ! Daca le invocam ce probe depuneam in sustinerea acestora ? Desi...le-am solicitat....inca nu am facut rost de ele si nu mi s-a dat raspuns...Deci unde este vina mea aici ? Pe de alta parte NU EU trebuia sa fac aceste verificari, ci INSTANTELE DE JUDECATA ! Asa se poate duce oricine la instanta si sa spuna ca este avocat sau C.J....dar sa nu aiba dreptul legal de exercitare a profesiei....Instantele accepta ? Este normal ?
Referitor la decizii de sanctionare mai precizez : Daca este vorba de motive de sanatate care m-au impiedicat sa ajung la serviciu, dovedite cu documente medicale, UNDE ESTE VINOVATIA MEA - care atrage raspunderea disciplinara ( conditie obligatorie care atrage aceasta sanctiune ) ?
Si nu, nu m-am trezit prea tarziu.... nu am facut rost de probe....
(Ma scuzati daca mai gresesc la scris dar vad numai cu un ochi - din cauza acestui angajator si a altor abuzuri la care sunt supusa de ani de zile )
@Krissia
V-ati indepartat mult de la subiect si v-ati focalizat tirul pe o tinta gresita. Trageti in ce nu trebuie. Ideea este urmatoarea: Chiar daca CJ era nelegal delagat aceasta neregula procedurala marunta nu are NICIO importanta privitor la fondul procesului d-voastra. Nelegala delegare nu v-a daunat si nici nu v-a profitat pentru ca solutia depinde de probele si argumentele aduse in fata instantei nu de persoana reprezentantului.
Asadar, daca aveti alte intrebari si probleme sfatul meu este sa deschideti alt subiect.