avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... neglijenta in serviciu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

neglijenta in serviciu

Buna ziua,
ma numesc Doina si am si eu o problema mare.
Am lucrat timp de 7 luni intr-o banca,pe un post de casier.
Aceasta "banca"avea mai multe puncte de lucru pe raza judetului Galati,eu lucrand la unul dintre ele.
Dupa 7 luni de la angajare s-a descoperit faptul ca responsabila de punct de lucru a facut mai multe credite false si a retras bani din depozitele oamenilor fara stirea lor.Astfel am intrat si eu in acest balci din care nu stiu cum sa scap.
Banca a formulat plangere penala impotriva mea pentru neglijenta in serviciu,iar dupa terminarea anchetei am fost trimisa in judecata pt. acest motiv.Datorita faptului ca am avut incredere intr-un om acum imi este frica de faptul ca o sa platesc scump pentru ceva ce nu am facut.
Va rog daca se poate sa imi dati cateva sfaturi.
Cel mai recent răspuns: Lavinia-Ionela Costica , Consilier juridic 15:49, 11 Iunie 2009
Fapta de care sunteti acuzata si pentru care ati fost trimisa i n judecata este o fapta comisa din culpa , neglijenta= culpa. Fapta se pedepseste cu inchisoarea de la o l una la 2 ani in varianta simpla si cu inchisoare de la 2 la 10 an i atunc i cand s-a u produs consecinte deosebit de grave. La individualizarea pedepsei insa , avand in vedere si lipsa antecedentelor si alti factori de care instanta ar p utea tine cont, este p osibila o pdeapsa cu suspendarea executarii. Veti fi probabil obligata sa contribuiti la repararea prejudiciului material suferit de clientii bancii.


Indeplinirea corecta a indatoririlor de serviciu conditionand buna desfasurare a activitatii de serviciu, faptele de incalcare a acestor indatoriri prezinta pericol social si atunci cand sunt savarsite din culpa.

Astfel, constituie infractiune de neglijenta in serviciu, art. 249 cp, incalcarea din culpa, de catre un functionar public, a unei indatoriri de serviciu, prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, daca s-a creat o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau institutii de stat ori al unei alte unitati din cele prevazute in art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia ori o vatamare importanta intereselor legale ale unei persoane .

Obiectul juridic special

Infractiunea de neglijenta in serviciu are ca obiect juridic relatiile sociale referitoare la buna desfasurare a activitatii de serviciu, care presupune indeplinirea corecta si cu constiinciozitate de catre functionarii publici, precum si de catre ceilalti functionari a indatorrilor lor de serviciu .

Subiectul

Infractiunea de neglijenta in serviciu nu poate fi savarsita decat de un functionar public sau de un alt functionar .

Latura obiectiva

Infractiunea de neglijenta in serviciu consta, sub aspectul laturii obiective, in incalcarea unei indatoriri de serviciu prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, incalcare care a produs una din urmarile prevazute in textul legii.
Prin “indatorire de serviciu” se intelege tot ceea ce cade in sarcina unui functionar public sau a altui functionar, potrivit normelor care reglementeaza serviciul respectiv.

Latura subiectiva

Infractiunea de neglijenta in serviciu presupune, sub aspectul laturii subiective, vinovatia faptuitorului sub forma culpei, care poate fi simpla sau cu previziune. In cazul culpei simple, faptuitorul nu prevede urmarea faptei sale, desi putea si trebuia sa o prevada, iar in cazul culpei cu previziune, el prevede posibilitatea survenirii urmarii, dar crede fara temei ca aceasta nu se va produce.

Consumarea

Neglijenta in serviciu, savarsindu-se din culpa, nu este susceptibila de tentativa. Consumarea infractiunii are loc in momentul in care se produce urmarea periculoasa a faptei .

Sanctiunea
Infractiunea se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda.

Forma agravata
Neglijenta in seviciu exista in forma agravata, potrivit alin. 2 art. 249 cp, daca fapta a avut consecinte deosebit de grave. Dupa cum s-a mai aratat, prin “consecinte deosebit de grave” se intelege, potrivit art. 246 cp, o paguba materiala mai mare de 15 milioane lei sau o perturbare deosebit de grava a activitatii, cauzata de un organ de stat, unei institutii, regii autonome, societati comerciale, altei persoane juridice ori unei persoane fizice.

Lavinia Costica

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz in serviciu sau neglijenta in serviciu? Just-drept Just-drept Un functionar public avea un termen de indeplinit pentru efectuarea unor acte, dar nu a respectat termenul. La cateva saptamani am depus plangere penala pentru ... (vezi toată discuția)
Neglijenta in serviciu ContSters29858 ContSters29858 Am de pus o intrebare. Suntem plecati de mai mult de trei ani din tara, iar recent banuim ca sotia ar putea sa fie invinuita de neglijenta in serviciu. Lucrand ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa prevazuta de lege si termenul de prescriptie condor77 condor77 Ce reprezinta pedeapsa prevazuta de lege in vechiul cod penal? Se iau si consecintele deosebit de grave la determinarea pedepsei prevazute de lege? Art. 141 ... (vezi toată discuția)