avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dosar dauna RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dosar dauna RCA

Sunt din Pitesti si in dimineata zilei de 7.01.2015, conducind autoturismul cu care imi cistig existenta ca PFA, am fost implicat intr-un accident de circulatie fara vatamari corporale. Conducatoarei auto care nu mi-a acordat prioritate a fost sanctionata de politie iar mie mi sa dat o copie de pe RCA -ul soferitei vinovate. Am sunat la firma de asigurari si am fost planificat pe data de 13.01.2015 pentru deschiderea dosarului de dauna, cu toate ca am insistat sa se urgenteze aceasta procedura pt ca mi se ia dreptul de a munci, dar nu am gasit intelegere.
Din data de 13.01.2015 astept sa se aprobe dosarul de dauna, aprobarea facindu-se la sediul firmei de asigurari din Sibiu.
Va rog sa ma ajutati cu sfaturi argumentate pentru a obliga firma de asigurari sa grabeasca aprobarea dosarului de dauna si de a o obliga sa-mi plateasca daune pentru timpul de inactivitate la care ma obligat prin acest tertip de tegiversare a aprobarii dosarului de dauna.
Deja intrevad mari dificultati in ceea ce priveste suma acordata pt reparatia autoturismului.
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 08:14, 4 Februarie 2015
amdauna a scris:

Cere maine de la asigurator nota de constatare si lista de service-uri partenere !
Daca te refuza , de fata cu ei suni la ASF . Primul care trebuie sa lupte pentru drepturile tale esti tu !


Buna seara,
Am fost astazi la firma de asigurari si mi sa spus ca se poate da nota de constatare dar nu este necesara pt ca mi se acorda dauna totala si trebuie calculata si aprobata suma.
La reprosul meu pt intirziere mi sa replicat ca norma 23 a modificat ordinul CSA nr 14 si ca nu mai sunt obligati sa ma anunte daca doresc sa faca cercetari si deci se pot intinde pe o perioada de 3 luni aprobarea dosarului de dauna.
Asa este?
Din ce am citit eu norma 23 nu face referire la acest aspect.
Ma mai intereseaza care este valoarea la care se aplica coeficientul de uzura pt determinarea valorii de dauna totala. Am inteles, din alt topic, ca sa modificat si acest aspect din ordinul 14 si baza de calcul nu mai este valoarea de nou ci valoarea de piata la momentul accidentului, Dar aceasta modificare ar intra in vigoare dupa 15 ianuarie 2015. Asa este?
Mi sa promis ca in max 2 zile mi se va comunica suma de dauna totala si in mod sigur o sa am probleme cu cuantumul sumei oferite. As vrea sa am lectiile facute cind merg sa discut cu ei.
Deci, va rog sa-mi precizati care este baza de calcul asupra careia se aplica coef de uzura si temeiul legal.
Inca odata precizez ca autoturismul are an de fabricatie iulie 2006 si accidentul sa petrecut pe 07.01.2015 iar dosarul de dauna sa deschis pe 13.01.2015.
De asemeni va rog sa-mi spuneti daca exista temei legal, si care este acela, pt a solicita despagubiri pt perioada de nefolosinta a bunului, de la data producerii accidentului pina la data eliberarii notei de constatare daune sau a virarii sumei de dauna totala. Spun "virare de suma" pt ca bani nu am sa o repar pe cont propriu si apoi sa primesc banii de la firma de asigurari, si deci masina va intra in reparatii dupa ce voi primi suma acordata pt dauna totala.
Va multumesc!
Cum bine ti s-a spus despagubirea pe RCA se face conform Normei 23/2014 a ASF. Este adevarat si ca nu mai exista obligatia de a anunta pagubitul in cazul efecturii de cercetari suplimentare . Astfel termenul legal de raspuns este de 3 luni de la data avizarii daunei.
Legat de dauna totala aceasta se calculeaza pornind de la pretul de piata al vehiculului avariat la care de aplica o valoare de epava de maxim 25 % .
In concluzie , NU SE MAI APLICA GRAD DE UZURA !
Cine stabileste valoarea de piata a vehiculului? Firma de asigurari? Daca da atunci valoarea de piata va fi cea care le convine lor, adica foarte mica.
Valoarea de epava majoreaza valoarea de piata sau o micsoreaza? Cred ca o micsoreaza.
In cazul meu un logan diesel cu an de fabricatie iulie 2006 la care se aplica un procent de epava de 25% o sa duca la o valoare de aprox 6000-6500 lei, cum am auzit ca sa mai oferit in astfel de cazuri?
Dar intrebarea principala este de cind se aplica aceasta norma? Am inteles ca din 15.01.2015 ceea ce inseamna ca eu nu ma incadrez in ea, data accidentului fiind anterioara datei de intrare in vigoare a acestei norme
Aici e articolul care reglementeaza situatia :

Art. 52. – (1) Valoarea vehiculului la data producerii accidentului se stabileşte pa baza valorilor de piață ale unor vehicule de aceeași marcă, tip, model, caracteristici tehnice și dotări, an de fabricație, având un parcurs în kilometri şi o stare de întreţinere comparabile.
(2) Valoarea de piață a unui vehicul se stabilește pe baza sistemelor de specialitate pentru evaluarea vehiculelor înmatriculate permanent în România, precum şi în baza oricăror documente prezentate de către partea prejudiciată în dovedirea prejudiciului suferit.
(3) În cazul vehiculelor înmatriculate în alte state sau a celor care nu sunt înmatriculate permanent în România, valoarea vehiculului la data producerii accidentului se stabileşte pe baza valorilor de piață din statul în care vehiculul este sau a fost ultima dată permanent înmatriculat, precum şi în baza oricăror documente prezentate de către partea prejudiciată în dovedirea prejudiciului suferit.


Ce am bolduit ar putea constitui o portita pentru pagubit !
In alta ordine de idei rezolvarea difera de la caz la caz ...Aveti nevoie de consultanta personalizata !
Multumesc pt disponibilitate.
De la ce data a intrat in vigoare norma 23?

Alte discuții în legătură

Calcul corect dauna totala pe rca lexetordo lexetordo Buna seara, Pe data de 22.10.2014 am fost implicat intr-un eveniment rutier cu distrugerea masinii mele aproape in totalitate. Siguranta masinii si un miracol ... (vezi toată discuția)
Despagubire r.c.a. bogdan070 bogdan070 Am avut un accident in urma caruia m-am ales cu masina avariata in partea din fata din vina unui alt sofer.Cei de la firma de asigurari au stabilit ca este ... (vezi toată discuția)
Calcul daună rca: asigurătorul mi-a spus că nu mai există coeficient de uzură a mașinii, s-au modificat normele de aplicare a legii? AndreeeaV AndreeeaV Buna ziua Știe cineva daca normele de aplicare a legii referitoare la Rca sunt modificate ,sau nu mai sunt valabile? Mi se spune că nu mai există ... (vezi toată discuția)