avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca

Am rugamintea sa ma lamuriti in urmatoarea problema:

Am facut cerere pentru desfacerea contractului de munca pentru a intra in pensie de pe postul de invatator. Cererea a fost aprobata de directorul scolii.

Nu ar fi trebuit supusa consiliului de administratie al scolii?

Spun asta pentru ca am fost presat sa fac aceasta cerere pentru a face loc unei obligatii sa ocupe postul meu si as vrea sa protestez in justitie.

Ma pot preleva de faptul ca acest contract de munca nu a fost desfiintat in conditii legale( cu aprobarea consiliului de administratie) ?

As vrea sa obtin reincadrarea pe post.

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: rodland , utilizator 18:46, 1 Martie 2015
In mod normal si legal prin atingerea varstei standard de pensionare contractul dumneavoastra trebuie sa inceteze de drept .Faptul ca instanta va prelungit acest drept cu inca 5 ani ma duce cu gandul ca ati indeplinit, la momentul respectiv, conditiile pentru o pensie anticipata .
Urmare a faptului ca dosarul pentru stabilirea pensiei a fost inaintat deja, ar exista posibilitatea ca ulterior emiterii deciziei de pensionare, pentru pensie anticipata sau limita de varsta, sa solicitati unitatii punerea in aplicare a sentintei .
Aceasta presupune suspendarea pensiei anticipate si incheierea unui nou contract de munca ori incheierea unui nou contract si derularea pensiei pentru limita de varsta .
Ideal ar fi ca pensia sa fie pentru limita de varsta, fiindca atunci puteti invoca incetarea de drept a contractului si nu in baza cererii dumneavoastra, iar ulterior, conform hatararii instantei, aveti dreptul de a va continua activitatea inca 5 ani .
Cam asa le vad eu .
Ori mai este si varianta cealalta in care sa solicitati in instanta anularea deciziei de concediere pe considerentul vicierii consimtamantului (prin dol) si retragerea dosarului de pensionare .
Nu este vorba despre nicio pensionare anticipata . Mesajul userului mentioneaza ca a indeplinit varsta standard de pensionare.

Am implinit varsta standard e pensionare la data de 18.09.2014. In aceste conditii, conform metodologiei din invatamant, ar fi trebuit sa ma pensionez cu 01.09.2014.



In cazul pensionarii , c.i.m. inceteaza de drept, conform art.56 alin.1 lit.c C.mun. . prin urmare, nu prea are vreo sansa cu contestatia la decizia de incetare a c.i.m.

Instanta ii da dreptul de a continua activitatea, dar l-a obligat pe angajator sa-l si angajeze ?
freeelis a scris:

Nu este vorba despre nicio pensionare anticipata . Mesajul userului mentioneaza ca a indeplinit varsta standard de pensionare.

Am implinit varsta standard e pensionare la data de 18.09.2014. In aceste conditii, conform metodologiei din invatamant, ar fi trebuit sa ma pensionez cu 01.09.2014.



In cazul pensionarii , c.i.m. inceteaza de drept, conform art.56 alin.1 lit.c C.mun. . prin urmare, nu prea are vreo sansa cu contestatia la decizia de incetare a c.i.m.

Instanta ii da dreptul de a continua activitatea, dar l-a obligat pe angajator sa-l si angajeze ?


Daca a implinit varsta standard de pensionare si contractul respectiv a incetat de drept, conform legii, care sa fie temeiul legal prin care instanta de judecata i-a dat dreptul sa continue, in baza aceluiasi contract, activitatea ?
Contestarea deciziei am indicat-o in cazul in care a avut loc o pensionarea anticipata .
Temeiul de drept pentru a-si continua activitatea dupa pensionare il constituie Legea nr.1/2011 care dispune ca, cadrele didactice pensionate pot desfăşura activităţi didactice, salarizate prin plata cu ora, după împlinirea vârstei standard de pensionare.
Sunt impresionata de atentia pe care o acordati mesajelor noastre. Sunt retinuta sa intru in detalii, pentru a nu abuza de timpul dumneavoatra. Ar fi mai multe detalii, s-a derulat si o corespondenta etc. am discutat desigur cu avocati pe aici, dar sunt rezervati, luand in calcul cererea de desfacere a c.i.m. pe care am facut-o la insistenta directoarei, care da peste cap toate sansele in opinia lor. Mai sunt unele abordari in sensul ca desi este cererea pentru desfacerea contractului de munca, nu am specificat nicaieri ca renunt la beneficiile hotararii instantei, in timp ce alte opinii duc la concluzia ca prin semnarea cererii rezulta implicit optiunea de renuntare la aceste beneficii.
Eu am fost determinata sa fac cererea de desfacere a c.i.m. la data de 15.07.2014, sunt nascuta la data de 18.09.1954, Normele noastre prevad ca pensionarea pentru limta de varsta incepe cu 01.09.2014.
Dupa ce directoarea mi-a aprobat cererea de pensionare (atunci pe loc, la data de 15.07.2014), asa cum mi-a spus, eu am ramas in scoala si am pregatit sala de clasa (am comandat mobilier, am raschetat parchet, decorarea clasei etc.), lucru ce nu poate fi in nici un caz negat, pentru ca stie toata scoala. Am si fost laudata in sedinta cadrelor didactice pentru toate acestea. Directoarea a urmarit insa cu viclenie sa aiba clasa pregatita, fara nici un fel de probleme pana la data inceperii anului scolar, cand a adus pe altcineva in locul meu care a preluat clasa cu tot ce trebuia.
Daca cineva dintre dumneavoastra ar sesiza o posibila solutie in acest caz, eu pot trimite prin posta toate documentele pe care le am(e prea mult de scanat) si desigur platesc asistenta juridica.
Mai adaug faptul ca martorii pe care i-as solicita sunt subalternii directoarei (fostele mele colege) si cred ca se tem de repercursiuni in cazul in care ar indrazni sa le mentionez ca martori(sau poate ca nici nu indraznesc sa vina).
Text din hotararea instantei:
"...tribunalul va admite actiunea reclamantei si va obliga parata sa ii recunoasca reclamantei dreptul de a-si continua activitatea in functia de invatator, pana la data de 18 septembrie 2019, in cazul in care indeplineste restul conditiilor legale prevazute de Legea 1/2011, privind conditiile de studii, capacitatea de exercitiu, conduita morala, apt din punct de vedere medical."
Am facut memoriu la ISJ, dar mi-au raspuns ca "prin cererea de desfacere a c.i.m. am renuntat de buna voie la beneficiile hotararii instantei (desigur, sunt in aceeasi gasca, socrul invatatoarei care a venit in locul meu a fost seful cadrelor la ISJ).
Daca fac cerere de executare silita a hotararii instantei, directoarea ma va contesta tot pe acelesi motiv si cred ca platesc inutil si la executor.

Inca odata va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. vin în atenția dumneavoastră cu o problema legata ... Torettomia Torettomia Buna ziua. Vin în atenția dumneavoastră cu o problema legata de un transfer scolar în altă clasă paralela. Copilul meu a inceput clasa pregătitoare cu o ... (vezi toată discuția)
Reangajare dupa pensionare Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Directorul adj., economist, iese la pensie, la limita de varsta. Dupa aceasta, daca doreste sa-si continue activitatea, poate fi reangajat cu un nou ... (vezi toată discuția)
Data incetarii c.i.m. steluta62 steluta62 Buna ziua! Am un salariat care are concediu medical pana pe 31.08.2014. A primit decizia de pensionare de grad III invaliditate cu data de 12.08.2014. Cu ce ... (vezi toată discuția)