In functie si de detaliile spetei, cred ca poate fi incadrat la Abuz de incredere, desi debitorul nu a refuzat in mod expres sa va restituie imprumutul (l-a recunoscut in fata avocatului dvs.), dar nu are disponibilitatea financiala pentru a il achita. Cred ca ar fi mai indicata o actiune in civil, pentru restituirea imprumutului de folosinta (fireste veti si timbra in consecinta).
In privinta imprumutului catre persoana juridica/firma, in ce calitate ati imprumutat-o? Trebuie sa stiti ca imprumuturile mai mai mari de 15000 de euro, se raporteaza la Oficiul National pentru Prevenire si Combatere a Spalarii banilor.
In privinta infractiunii de inselaciune, nu sunt intrunite elementele constitutive, astfel ca o plangere penala in acest sens, nu va avea rezultatul scontat de catre dvs.
Inteleg ca aveti acte notariale pentru imprumut, se merge direct la executor in cazul asta.
Nu vad sa fie vorba de vreo infractiune din descriere, pare litigiu civil, daca nu mai este solvabil pierdeti banii.
Nu este vorba de nicio infractiune si demersul penal nu ajuta.
Incerc sa detaliez: am imprumutat unui individ niste bani in 2007, la notar, pt 1 an. Dupa un an nu avea banii, eram impreuna in aceeasi societate si mi-a cerut sa-l mai pasuiesc si mi-a semnat niste hartii de prelungire a termenului, intre noi. Apoi l-am mai pasuit o data tot cu hartii intre noi semnate. Intre timp aveam si societatea pe care o creditam in caz de nevoie ca persoana fizica. Eu mult mai mult decat el (stiu cam ce impresie aveti acum despre ceea ce am facut...)Am avut incredere ca omul se va redresa. Insa el, in 2009, a disparut vreo 3 ani, societatea a fost data in insolventa, este radiata de anul trecut. Pana anul trecut eu tot l-am cautat, l-am sunat, I-am scris pe e-mail.....Intr-un final a inceput sa-mi raspunda pe e-mail si sa-mi spuna ca gata, o sa plateasca el de acum la firma, ca o sa vb la banca sa-i retina din salariu si sa-mi dea din datorie....M-a tinut tot asa cu presul, cu promisiuni pana cand s-a ingrosat gluma cu societatea si a fost nevoit sa apara anul trecut in decembrie la termenul de atragerea raspunderii, process initiat de ANAF. Avocatului I-a spus ca el nu are bani si ca sa-l dau in judecata daca am chef.
Eu deja ii facusem inainte de process hartii prin avocat,dar nu am cu cine sa vorbesc.
Consider ca este abuz de incredere...ca m-a dus cu vorba intentionat.stiu ca am facut o prostie, va rog sa nu ma criticati prea aspru. Cine poate sa ma sfatuiasca, va rog frumos!
In cazul de fata omul a facut tot posibilul sa se foloseasca de toate portitele legale pe care le-a stiut ca sa nu mai dea banii inapoi, m-a dus cu vorba, a promis, chiar a semnat acte, si apoi a spus clar avocatului " sa ma dea in judecata ca eu bani nu am"....asta nu e refuz ?
In 8 ani si daca dadea 10 lei pe luna si tot era bine. In schimb este clar pt mine ca are rea intentie. Eu din cauza ca am avut incredere in acest individ am ajuns la faliment personal, am tot creditat firma ca sa platesc datorii la stat, am executari silite de la la bancii, am executare pe masina, iar acum mi se atrage mie raspunderea"solidar". Unde este dreptatea? Poate cineva sa imi spuna? Cum sa fac sa arat ce mi-a facut acest individ?
Nu este clar ceea ce aurmarit individul acesta? Nu este clar ca si-a batut joc de mine? A fost chiar si la Finante si a declarat ca el nu ma gaseste pe mine......Minciuni si batjocura!
Credeti ca am vreo posibilitate sa il actionez penal?