Buna ziua
Am avut o condamnare de 1,6 luni inchisoare cu suspendare + 2 ani de incercare,asa scrie in sentinta definitiva,anul care urmeaza 2010,pe 6 februarie 2010 trec cei 3 ani si 6 luni(1,6 luni suspendarea si cei 2 ani de incercare),as vrea sa aflu daca se sterge cazierul dupa expirarea celor 3ani si 6luni,sau mai trebuie sa astept????
Pedeapsa este la regimul circulatiei,conducere sub influenta bauturilor alcoolice.
VA MULTUMESC
in baza art 81 cod penal s-a suspendat conditionat executarea pedepsei pe o perioada de 1 an ce reprezinta termen de incercare, stabilit in baza art 82 aliniat 2 cod penal.
Restul erau clauze de plata, dar nu mentiona in cat timp voi scapa de pata de pe cazier.
Am inteles acum. Ati primit amenda si termenul de incercare este de 1 an.
Bun. Deci, calculati 1 an de la data cand sentinta a ramas definitiva.
Daca s-a implinit termenul mergeti la cazier cu sentinta legalizata.
Se radiaza din cazier si daca a intervenit reabilitare judecatoreasca:
Este acordata de catre instanta daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: a) S-a implinit termenul de reabilitare. Acesta se calculeaza in raport de durata pedepsei executata sau considerata ca executata:
- Daca pedeapsa nu depaseste 5 ani, termenul este de 4 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei.
- Daca pedeapsa este cuprinsa intre 5-10 ani, termenul este de 5 ani si jumatate din durata pedepsei.
- Daca pedeapsa depaseste 10 ani, termenul este de 7 ani si jumatate din durata pedepsei.
Termenul de reabilitare:
- Curge de la data cand pedeapsa a fost executata sau considerata ca executata.
- La pedeapsa executata integral in regim de detentie -; Termenul de reabilitare curge de la data punerii in libertate a condamnatului.
- Cand condamnatul a fost liberat conditionat -; Termenul de reabilitare curge de la implinirea duratei pedepsei, adica de la expirarea termenului de incer-care a liberarii conditionate.
- In cazul in care a intervenit gratierea totala -; Termenul curge de la data aplicarii actului de gratiere. Aceasta data poate fi data ramanerii definitive a hota-rarii de condamnare, atunci cand legea de gratiere a intervenit in cursul procesului, respectiv data intrarii in vigoare a actului de gratiere, atunci cand aceasta a inter-venit dupa ramanerea definitiva a hotararii.
- In caz de gratiere conditionata -; Termenul de reabilitare curge tot de la data aplicarii gratierii si nu de la data implinirii termenului de incercare.
- Daca inculpatul a executat pedeapsa la locul de munca -; Termenul curge din momentul implinirii duratei pedepsei, indiferent daca persoana a executat pe-deapsa integral sau a beneficiat de incetarea executarii.
- Cand a intervenit prescriptia executarii pedepsei -; Termenul de reabilitare curge de la data implinirii termenului de prescriptie.
- In caz de condamnari succesive -; Termenul de reabilitare se calculeaza in raport de pedeapsa cu durata cea mai mare si curge de la data executarii sau consi-derarii ca executata a ultimei pedepse. b) Inculpatul sa nu fi suferit o noua condamnare in termenul de reabilitare. Daca a savarsit o noua infractiune, dar aceasta a fost amnistiata, nu se acorda reabilitarea, deoarece este necesar ca inculpatul sa aiba o buna conduita. c) Inculpatul sa aiba o buna conduita. d) Inculpatul sa-si asigure existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste. e) Inculpatul sa fi achitat in intregime cheltuielile judecatoresti si despagubirile civile. Daca neplata se datoreaza imposibilitatii inculpatului, instanta poate dispune reabilitarea. S-a considerat in practica judiciara ca aceasta conditie nu e indeplinita atunci cand plata despagubirilor nu mai poate fi ceruta de catre partea civila, dato-rita intervenirii prescriptiei civile.
Reabilitarea are ca efect inlaturarea tuturor decaderilor, incapacitatilor si inter-dictiilor care ar fi putut avea loc.
Antecedente penale
leona777
Buna ziua, doresc sa stiu daca o condamnare cu suspendare in urma cu 13 ani, poate fi considerata antecedent penal sau a intervenit reabilitarea. mutumesc (vezi toată discuția)