avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... conducere fara permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

conducere fara permis

buna ziua ! la mine e putin mai complicat, am doua dosare penale; 1 am condus sub influenta bauturilor alcoolice antre timp dosarul era la parchet deci nu eram condamnat.dosarul data din 15 august 2013. an data de 1 iunie 2014 am condus pe o strada la sat circa 800 metri si cu alcolemie 0.20. an noiembrie 2015 am fost comdamnat la 10 luni cu amanare 2 ani. as vrea sa stiu ce se va antampla cu al doilea dosar? ma condamna cu executare ? sau ce se mai poate antampla? va multumesc..
Cel mai recent răspuns: ContSters343833 , utilizator 18:50, 2 Februarie 2015
Se poate intampla sa revoce suspendarea si sa va dea cu executare.
Hotărârea este definitivă?
Nu este incidentă revocarea amânării ci anularea amânării întrucât ce-a de-a doua infracțiune a fost săvârșită înainte de rămânerea definitivă a hot prin care s-a dispus amânarea. În acest caz sunt aplicabile regulile de la concursul de infr, fiind posibil ca aplicarea pedepsei rezultante să fie amânată dacă pentru infr concurentă sunt îndeplinite condițiile amânării (art. 83 CP).
Da hotararea este definitiva la prima infractiune.. din data de 26 noiembrie 2014.. iar la cea de a doua infractiune din 1 iunie 2014. Dosarul este la parchet..
În acest caz avem următoarele situații:
1. Dosarul pentru a doua infracțiune este trimis în judecată și instanța stabilește o pedeapsă cu închisoarea (să zicem 1 an închisoare). Instanța va anula amânarea dispusă pentru prima infracțiune și va contopi (cumul juridic și nu cumul aritmetic) cele două pedepse aplicate. Astfel, la pedeapsa de bază (cea mai grea) se adaugă în mod obligatoriu un spor fix de o treime din cealaltă (10:3= 3 luni și 10 zile). Cu privire la această pedeapsă rezultantă de 1 an 3 luni și 10 zile închisoare, instanța are următoarele posibilități:
- să amâne aplicarea pedepsei pe un termen de încercare fix de 2 ani, dacă pentru fiecare infracțiune concurentă sunt îndeplinite condițiile amânării (art. 83 CP);
- să dispună executarea pedepsei sub supraveghere cu termen de încercare cuprins între 2-4 ani, fără ca acesta să fie mai mic decât pedeapsa aplicată;
- să dispună executarea în regim de detenție.

2. Dosarul pentru a doua infracțiune este trimis în judecată și instanța stabilește o pedeapsă cu amenda. Aceasta se adaugă în întregime la pedeapsa pentru prima infracțiune (în fapt se execută doar pedeapsa amenzii).

3. Pentru ce-a de-a doua infracțiune parchetul dispune o soluție de clasare sau renunțare la urmărire penală, situație în care cele de mai sus nu-și mai găsesc aplicabilitatea.
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2015
ContSters343833, utilizator

Alte discuții în legătură

Amanarea aplicarii pedepsei dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui inculpat care a primit o amanare a aplicarii pedepsei si are pe rolul instantei un dosar , acesta poate primi o pedeapsa cu suapendare ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pbuzdugan pbuzdugan Am vreo șansa sa scap de închisoare ? In primul dosar am avut condamnare de 10 luni de închisoare cu amanarearea pedepsei pe 2 ani , și in acești doi an ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan in perioada de incercare mihaistanciu mihaistanciu In martie 2012 am primit un an de inchisoare cu suspendare si 3 ani de incercare pentru conducere autovehicul neinmatriculat si numere false ( desi erau ... (vezi toată discuția)