avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia minima garantata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia minima garantata

Buna, am si eu o intrebare: daca o persoana a lucrat doar 2 ani si dupa aceea a stat in crestere copil, poate sa beneficieze de pensia minima garantata. Precizez ca anul acesta face 59 de ani. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Madalyna2011 , utilizator 20:26, 1 Februarie 2015
1. Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuie sa indeplineasca, cumulativ, doua conditii:
- varsta standard de pensionare (care este in functie de sex si de data nasterii);
- stagiul minim de cotizare (care este prevazut in lege si este in functie de data nasterii si de sex).

2. In cazul persoanei de care vorbiti nu indeplineste conditia stagiului minim de cotizare.

3. Nu exista o pensie minima garantata, exista o indemnizatie socialam minima, de 400 lei lunar, pentru pensionarii carora pensia calculata are un cuantum sub 400 lei.
Persoana despre care vorbesc este o doamna nascuta in data de15.02.1956, deci nu poate beneficia de aceasta indemnizatie? Mentionez ca nu are nici un venit, numai sotul are pensie. Multumesc
1. Pentru o femeie nascuta in februarie 1956 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 4 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, la 60 de ani si 4 luni (in martie 2016) trebuie sa aiba un stagiu de cotizare la pensie de cel putin 15 ani.

3. - Daca sotul este pensionar (deci este si asigurat la sanatate) sotia poate fi coasigurata luni la sanatate.
- Sa se intereseze la Casa de Pensii ce acte sa prezinte pentru a o declara pe sotie coasigurata lui la sanatate.
Pt. a fi coasigurata la sanatate nu cred ca se pune problema. Merge la casa de sanatate cu urmatoarele acte - atat in copie cat si original - certificat de nastere ( al ei), certificat de casatorie, buletin de identitate, decizia de pensie a sotului.
De pensie nu poate beneficia pt. ca nu indeplineste conditiile (asa cum v-a raspuns d-nul Tudor Valeriu).
multumesc pentru lamuriri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea anticipata cosug cosug Buna ziua vreau sa stiu cu o vechime de 21 ani munca si o varsta de 58 de aini cand pot esi la o pensie anticipata.multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie clava clava M-am nascut in 1956 si am 25 ani vechime. Cand pot iesi cu aproximatie la pensie? multumesc. (vezi toată discuția)
Pensie t_alina85 t_alina85 Buna ziua! Mama mea este nascuta pe 14 octombrie 1956, si a lucrat 34 de ani si 8 luni stagiu total de cotizare, din care 19 ani si 7 luni in grupa a II-a de ... (vezi toată discuția)