avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CAS si acordarea indemnizatiei de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CAS si acordarea indemnizatiei de somaj

Va rog, aveti amabilitatea sa imi spuneti, daca stiti si se poate, daca somerii neindemnizati:
1- trebuie sa plateasca CAS la Casa de pensii si cat anume este minimumul,
si pentru ce anume este obligatoriu (de asemeni, care sunt avantajele platii si care sunt dezavantajele neplatii CAS la Casa de pensii)
2- de unde se presupune ca somerii neindemnizati ar putea avea bani sa plateasca CAS ul
3-daca zilele de somaj fara indemnizatie se considera vechime in munca
4- daca pentru acordarea indemnizatiei de somaj, in calculul celor 12 luni lucrate din cele 24 se iau in calcul si lunile in care persoana a primit indemnizatie de somaj (avand in vedere ca acele luni sunt luate in calcul la vechimea in munca, din cate stiu). Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:22, 7 Februarie 2015
1. Somerul neindemnizat nu este obligat la plata C.A.S., dar o poate face. Minim este 26.3% x 35% x salariul mediu. Pentru 2015 acesta este 2415 lei. Deci, trebuie sa platiti minim 0,263 x 0.35 x 2415 = 223 lei/luna.

2. Somerul neindemnizat poate plati C.A.S. din banii parintilor, sotului/sotiei etc. Se folosesc uneori si banii obtinuti la negru.

3. Zilele de somaj fara indemnizatie nu se considera vechime in munca.

4. Perioada in care s-a incasat indemnizatia de somaj nu se considera vechime pentru a lua o noua indemnizatie. Ar fi de rasul lumii. Unii ar fi mereu someri.
ref.1-la ce ii poate folosi sa plateasca CAS ?
ref.3 -spuneti-mi si pentru cazul in care resursele posibile mentionate de dvs nu exista
ref.4-scuze dar ce vina are somerul respectiv ca a ajuns somer -dar mai ales ca nu gaseste nimic din ce stie sa faca pe piata muncii si nici vreun curs de calificare nu poate urma (doar n-o sa transformam cercetatorii stiintifici in vanzatori de covrigi ) ?
Apelez deci la raspunsuri in consecinta si multumesc
1. Plata contributiilor la pensie (CAS) inseamna stagiu de cotizare la pensie.

2. Daca persoana nu are resurse financiare nu plateste CAS.

3. Cel care nu are un loc de munca nu are nici o vina daca nu gaseste sa se angajeze.
3- dar tot nu i se considera perioada respectiva la vechime
1. Vechimea in munca este numai perioada in care o persoana a lucrat cu contract individual de munca.

2. Stagiul de cotizare la pensie este foormat din vechimea in munca plus perioadele de somaj indemnizat, concedii medicale, perioadele in care a platit contributia le pensie prin contract de asigurare etc.).

3. Dvs. cum credeti ca se poate considera vechime in munca (sau stagiu de cotizare) perioada in care cineva nu are nici un loc de munca si nici nu cotizeaza la pensie?

Alte discuții în legătură

Demisie Luciana21 Luciana21 Mai am o problema, daca iti dai demisia poti sa te inregistrezi ca si somer (neindemnizat)?E adevarat ca somajul se considera vechime in munca?Multrumesc (vezi toată discuția)
Plata /neplata cas si asig. sanatate de catre somerii neindemnizati Cornelissa Cornelissa Am si eu cateva nelamuriri.: 1-Somerii neindemnizati CE trebuie sa faca referitor la CAS si contributia pentru sanatate ? E obligatoriu sa le plateasca ? ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cursuri de calificare Eduard Ciprian Slai Eduard Ciprian Slai Situatie: Vechime pe cartea de munca ~ 2 luni. Cursuri de calificare 6 luni, mecanic auto, terminate cam de 2-3 luni. Intrebare: Ma pot inscrie la AJOFM ... (vezi toată discuția)