avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CAS si acordarea indemnizatiei de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CAS si acordarea indemnizatiei de somaj

Va rog, aveti amabilitatea sa imi spuneti, daca stiti si se poate, daca somerii neindemnizati:
1- trebuie sa plateasca CAS la Casa de pensii si cat anume este minimumul,
si pentru ce anume este obligatoriu (de asemeni, care sunt avantajele platii si care sunt dezavantajele neplatii CAS la Casa de pensii)
2- de unde se presupune ca somerii neindemnizati ar putea avea bani sa plateasca CAS ul
3-daca zilele de somaj fara indemnizatie se considera vechime in munca
4- daca pentru acordarea indemnizatiei de somaj, in calculul celor 12 luni lucrate din cele 24 se iau in calcul si lunile in care persoana a primit indemnizatie de somaj (avand in vedere ca acele luni sunt luate in calcul la vechimea in munca, din cate stiu). Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:22, 7 Februarie 2015
Nu, nu consider, -dar intre politicile in domeniul muncii din tara noastra si cele din alte tari sunt niste diferente...serioase. Dumneavoastra unde credeti ca s-ar rezolva problema unui inginer (foarte bun!) care dupa multisori ani de vechime e concediat (nu din vina lui) si ca sa-si poata creste copiii e nevoit sa accepte un post de muncitor necalificat si chiar si acela gasit si obtinut printr-o cunostinta ?
1. Cazul prezentat de dvs. nu este unul singular, sunt multe persoane cu calificare superioare care accepta locuri de munca sub calificarea lor.

2. - In mod legal nu poate face nimic, nu este nimeni obligat sa il angajeze.
- Nu se poate apela la instanta de judecata pentru ca nu ai un loc de munca conform pregatirii tale.

3. - Poate insista sa caute un loc de munca in care sa-si puna in valoare calificarea sa.
- La Agentiile de Somaj sunt afisate periodic liste cu locurile de munca vacante.
- Pe site-ul AJOFM gaseste aceste liste din toata tara.
1-stiu foarte bine ca nu este un caz singular, dar aceasta nesingularitate ar trebui sa va provoace o MARE ingrijorare, nu sa va complaceti in situatie din acest motiv;
2-ba ar trebui sa existe aceasta obligativitate, caci exista locuri de munca/posturi adecvate, dar angajatorii le desfiinteaza -caci nu se pricep sa foloseasca potentialul angajatului pe care il concediaza din postul respectiv; este ilegal sa concediezi un om cu studii superioare si care e angajat pe un post de studii superioare pe motiv ca are prea multe studii sau ca e prea inteligent pentru postul respectiv
3-insista unii saracii cu anii si tot nu gasesc pe acele liste ceva potrivit
1. Dvs. spuneti:
...aceasta nesingularitate ar trebui sa va provoace o MARE ingrijorare, nu sa va complaceti in situatie din acest motiv;


2. - Nu inteleg de ce mi-ar provoca mie o mare ingrijorare si nu inteleg de ce spuneti ca ma complac in aceasta situatie.
- Situatia persoanei de care pomeniti nu este provocata de mine (nu sunt complicele guvernului care nu ia masuri de sporire a numarului de locuri de munca) si nu eu sunt organul decident care ii poate rezolva problema.
- Eu sunt un consultant care v-am spus ce prevad dispozitiile legale in materie.

3. Propunerea dvs. de a obliga angajatorii sa angajeze pe cineva nu este realista, nu este legala si nu veti gasi nicaieri intelegere cu aceasta propunere.

4. Daca specialitatea inginerului de care vorbiti nu mai este cautata pe piata muncii atunci el trebuie sa se orienteze in alt domeniu de activitate si chiar sa se recalifice intr-o alta profesie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie Luciana21 Luciana21 Mai am o problema, daca iti dai demisia poti sa te inregistrezi ca si somer (neindemnizat)?E adevarat ca somajul se considera vechime in munca?Multrumesc (vezi toată discuția)
Plata /neplata cas si asig. sanatate de catre somerii neindemnizati Cornelissa Cornelissa Am si eu cateva nelamuriri.: 1-Somerii neindemnizati CE trebuie sa faca referitor la CAS si contributia pentru sanatate ? E obligatoriu sa le plateasca ? ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cursuri de calificare Eduard Ciprian Slai Eduard Ciprian Slai Situatie: Vechime pe cartea de munca ~ 2 luni. Cursuri de calificare 6 luni, mecanic auto, terminate cam de 2-3 luni. Intrebare: Ma pot inscrie la AJOFM ... (vezi toată discuția)