avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare de la un donatar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare de la un donatar

as dori sa stiu daca ,cumparand un teren de la o persoana ce-l are in proprietate in baza unei donatii de la mama decedata dar cu inca doi frati,ma expun la vreun risc?considerand ca la momentul cumpararii donatia nu este atacata in instanta.va multumesc!
Cel mai recent răspuns: virgilvirgil , utilizator 21:26, 12 Iunie 2009
Greu de spus.
De cat timp a murit decedata? (suna aiurea, stiu, dar e un prim aspect important).
Cati ani avea la momentul donatiei? Varsta ne sugereaza ca ar fi putut fi si ..dusa cu pluta? Avea vreun certificat medico-legal? Etc. etc. Avocatul pune (si isi pune) el intai o gramada de intrebari, inainte de-a raspunde .
a decedat de vreo 2 ani,cat de ceva certificate med. care sa ateste discernamantul nu stiu sa existe.totusi daca dupa vanzare s-ar ataca donatia,eventualele modificari care ar aparea nu ar trebuie sa se raporteze asupra banilor obtinuti din vanzare,si eu ca si cumparator sa stau linistit
Dvs puteti cumpara.

Acest teren donat in timpul vietii este raportabil la masa succesorala - in natura sau prin echivalent daca acesta a fost instrainat. Acum nici nu stim daca se pune problema raportului. Poate sunt mai multe proprietati si raportul se va face prin luare mai putin, adica acest teren se va scadea din cota care i s-ar fi cuvenit acestui frate. Poate cei doi frati nu vor cere raportul. Poate donatia a fost facuta cu scutire de raport, si acest frate va fi dator doar cu o eventuala reductiune.

Cel mai important e ca mostenitorii care au dreptul de a cere raportul donatiilor nu au actiune direct imoptriva dvs. (cu o singura exceptie - cand aceasta vanzare s-ar fi facut in frauda lor si cu complicitatea dvs)

Sa nu uitam nici de raporturile dintre dvs si vanzator, in caz de evictiune acesta va este dator cu pretul + daune interese.

In concluzie.. riscurile sunt mici.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
o_mores, utilizator
pe act scrie"donez cu scutire de raport fiicei mele in exclusivitate dreptul de proprietateasupra...,.....intrarea in stapanirea de drept si de fapt asupra terenului are loc astazi 6 06 2005fara nici o alta formalitate de punere in posesie.Si cum as putea sa se faca vanzarea in frauda lor?,ce inseamna asta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Andrei Popa Andrei Popa fratele meu are un contract de donatie FACUT IMPREUNA CU TATAL MEU CARE A DECEDAT in care in clauza scrie b) Cunosc situatia juridica si de fapt a ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ce provine din donatie Beeba Beeba Buna seara, Va rog, ajutati-ma cu un raspuns. Vreau sa cumpar un apartament. Proprietarul l-a dobandit din donatie de la parinti, ei mai avand un copil ... (vezi toată discuția)
Donatie amliw amliw Am primit 1000mp teren intravilan ca donatie cu acte notariale de la tatal meu in anul 2009, as vrea sa incep constructia unei case pe acel teren, intrebarea ... (vezi toată discuția)