avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cenzor neautorizat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cenzor neautorizat

Pe parcursul a mai bine 3 ani in asociatia de proprietari a incheiat un contract civil de prestari servicii cu o persoana nemembra a asociatiei pentru functia de cenzor remunerata care nu indeplineste conditiile unui cenzor extern nu are studii de specialitate mu este cecar.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:05, 7 Februarie 2015
Legea 230 cu Normele de aplicare da posibilitate asociatiei sa-si aleaga varianta de cenzorat, fie cu o comisie de cenzori formata din interiorul asociatiei, fie cu un cenzor din afara asociatiei.
Daca nu se cunoaste ce trebuie sa faca un contabil, contabil autorizat, sau un expert contabil, nu este vina Legii 230, ea nu poate face un "paralelism legislativ".
Conform altor reglementari legale aflate in vigoare, activitatea de cenzorat poate fi desfasurata de un expert contabil, o persoana care printre altele trebuie sa fie membru autorizat CECCAR.
Cand asociatia alege comisia de cenzori trebuie sa aiba in vedere ca aceasta sa fie formata dintr-un numar impar de persoane, acestea sa faca parte din asociatie si sa aiba cel putin studii medii, iar remunerarea lor se face in baza unor contracte de mandat.
Daca asociatia constata ca nu are asa ceva in componenta sa, va mandata comitetul executiv sa contracteze un cenzor din afara acesteia, persoana sau firma, care sa intruneasca calitatile si conditiile CECCAR iar remuneratia acesteia nu are nici-o legatura cu contractul de mandat.
@elga50
abureli teoretice si fanteziste

Responsabilitatea de cenzor ,se poate exercita daca persoana in cauza intruneste conditiile legale
Cenzorul isi atesta responsabilitatea ,verificand si vizand pentru legalitate documentele asociatiei de proprietari,semnand si punand stampila proprie
Eh,stampila aia nu se obtine pe "abureli teoretice si fanteziste "
Cenzorul raspunde administrativ,civil sau penal pentru nerespectarea dispozitiilor in domeniu
Daca responsabilitatea si obligatiile de verificare si vizare pentru legalitate a documentelor asociatiei de proprietari este chiar floare la ureche,atunci de ce legea care guverneaza activitatea si functionarea asociatiilor de proprietari impune obligatia existentei de cenzor ?
Dupa cum exercitarea calitatii de notar,arhitect,doctor,etc, se poate realiza numai de catre persoane care detin studii de specialitate,autorizatii,asa si responsabilitatea de cenzor se poate presta numai de anumite persoane
Legea nr 230/2007 s-a dovedit ca are multe scapari,printre care si acea referitoare la conditiile de exercitarea a responsabilitatii de cenzor in cadrul asociatiei de proprietari
Responsabilitatea de medic,notar,cenzor se desfasoara numai de persoane specializate ,
dispozitiile in domeniu neprevazand derogari sau exceptii conditionat de locul unde se presteaza responsabilitatea de cenzor respectiv la asociatii de proprietari unde eventual poate sa puna stampila de cenzor si femeia de serviciu sau instalatorul
De altfel cenzorul ,in cadrul asociatiei de proprietari,fie ca este din interiorul asociatiei, fie extern,raspunde in fata leglslatiei in domeniu financiar contabil si nu in baza dispozitiilor legii nr 230.2007
ynocentta a scris:

@elga50
abureli teoretice si fanteziste

Responsabilitatea de cenzor ,se poate exercita daca persoana in cauza intruneste conditiile legale
Legea nr 230/2007 s-a dovedit ca are multe scapari,printre care si acea referitoare la conditiile de exercitarea a responsabilitatii de cenzor in cadrul asociatiei de proprietari
Si v-ati gasit dv., aici, s-o completati !!!

Noi, aici, raspundem dupa cum e legea, nu dupa cum am vrea sa fie sau cum ne-am inchipui ca trebuie sa fie.

Unii afla cate ceva despre cenzori si asociatii de proprietari si arunca aici pe forum ca sa faca rating ori ca sa para interesanti. Adica "abureli" asa cum bine s-a punctat mai sus.

Si-am sa argumentez.
In asociatiile de proprietari se plica lega 230 si HG 1588/2007 unde se prevad doua posibilitati:
- cenzor sau comisie de cenzori alesi dintre membrii asociatiei care sa aiba minim studii medii
- cenzor din afara asociatie, angajat de comitetul executiv reprezentat de presedinte, cenzor ce poate fi persoana fizica ori juridica de specialitate.

Acum cred ca merita sa intelegem ce inseamna acesata pregatire "de specialitate" asa cum spune legea.
In acest sens va sugerez sa accesati informatiile despre CECCAR, autoritatea cea mai competenta din Romania care reglementeaza, explica, atesteaza... persoanele "de specialitate" in domeniul despre care discutam.
Activitatea de cenzorat este reglementata de mai multe acte normative si atat, de exemplu ce prevede art. 12 alin. (3) din OG 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, cu modificarile si completarile ulterioare:
(3) Activitatea de cenzor poate fi desfasurata, potrivit legii, de catre expertii contabili, persoanele cu studii economice superioare cu diploma recunoscuta de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si experienaa in activitatea financiar-contabila de cel putin 5 ani, precum si de catre societatile comerciale membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Pentru ca cineva sa devina expert contabil trebuie sa aiba studii economice, sa parcurga o pregatire indrumat de un expert membru CECCAR, sa sustiuna examenul la CECCAR....
Asadar putem face cenzorat daca ne incadram in conditiile legislatiei prezentate concis in articolul 3 citat mai sus.
Trimiterea ce o face un utilizator ceva mai sus catre "NORMA nr.1 din 10 august 1995
privind organizarea şi sustinerea testului în vederea obtinerii calităţii de cenzor extern independent" nu are legatura cu asociatiile de proprietari in sensul ca cenzorii angajati din afara asociatiei nu sunt obligati sa obtina calitatea de "cenzor extern independent". Aceasta norma este pentru cei care vor sa faca cenzorat in domeniile ce tin de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, piata de capital si altele asemenea si, repet, nu este obligatorie pentru cenzorii societatilor comerciale, ale asociatiilor, fundatiilor....
Dar daca citim aceasta norma o sa vedem ca printre conditiile obligatorii impuse celor care vor sa se inscrie la examen este aceea de a a fi expert contabil membru CCECAR:
ART. 5. Pentru testarea in vederea dobindirii calitatii de cenzor extern independent , persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 7 din Regulamentul privind activitatea cenzorilor externi independenti depun la sediul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare o cerere de inscriere, insotita de documentele prevazute in anexele nr. 2 si 6 ale regulamentului, astfel:
a) cererea de inregistrare in calitate de cenzor extern independent;
b) carnetul de expert contabil eliberat de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati, vizat la zi;
c) curriculum vitae ...

E clar cine poate deveni cenzor extern si pentru ce?
Iar art. 7 din aceeasi norma precizeaza:
ART. 7. Candidatii la testarea in vederea dobindirii calitatii de cenzor extern independent trebuie sa posede cunostinte in domeniul valorilor mobiliare si burselor de valori, in domeniul tuturor institutiilor implicate pe piata de capital.

Asa ca aceasta trimitere la "cenzor extern independent" nu are nimic in comun cu asociatiile de proprietari. Dar cine stie poate candva, undeva, in viitorul imprevizibil tip Jules Verne, vor ajunge asociatiile de proprietari sa fie listate la bursa si se vor bate marii investitori sau speculatori pe bursa sa cumpere si sa vanda nustiuce fel de actiuni ce se vor inventa in acest domeniu.

Pana atunci sa ne limitam la legislatia adecvata asociatiilor de proprietari si sa avem un sfarsit de saptamana frumos! :beer:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)
Cenzor asociaþii de proprietari arondoru arondoru Dacă cenzorul asociaţiei de proprietari nu face parte din asociaţia respectiva ce forma de contract trebuie sa întocmeasca asociaţia pentru serviciile de ... (vezi toată discuția)
Cenzorul asociatiei de proprietari costache80 costache80 Va rog sa-mi spuneti daca un cenzor persoana fizica poate fi angajat in baza unei conventii civile conform art. 21 din Legea 230/2007, conform caruia \\"Dacă ... (vezi toată discuția)