As putea sa vand apartamentul care mi a fost donat de catre mama mea avand in vedere ca mai am 3 frati? Mentionez ca mama are 53 de ani si eu vreau sa vand apartamentul in care locuim amandoua si sa cumpar unul mai mare
Daca mama dvs. nu v-a impus nicio sarcina la intocmirea contractului de donatie , cum ar fi aceea de a nu instraina apartamentul , dvs., in calitate de proprietar, puteti dispune de bunul dobandit prin donatie asa cum doriti.
Aceasta clauza de inalienabilitate conventionala poate fi recunoscuta valabila numai daca se justifica printr-un interes serios si legitim.Interesul determina si caracterul temporara al inalienabilitatii.In orice caz aceasta clauza de neinstrainare nu poate avea caracter perpetuu.Aceasta este exceptia.
Regula esta ca nu poate fi declarat inalienabil un bun prin vointa omului,deoarece ar contravenii principiului liberei circulatii a bunurilor si dreptului proprietarului de a dispun liber si absolut de bunul sau . Deci poti sa vinzi apartamentul,fara probleme,fiind proprietar.
Problemele pot aparea la dezbaterea succesiunii chiar daca aceasta va avea loc peste 20-30 de ani. Acest apartament sau echivalentul acestuia este raportabil la masa succesorala. (daca donatia nu a fost facuta cu scutire de raport sau mama nu a lasat un testament in favoarea dvs)
Raportul sau reductiunea donatiei poate fi ceruta de frati daca nu au ramas alte bunuri de valoare de pe urma mamei dvs.
Chiar daca dezbatarea mostenirii la momentul respectiv se va face dupa noul cod civil - reglementarile din proiectul de cod civil sunt aproape identice cu cele actuale in privinta drepturilor succesorale. (99% nu vor face obiectul unor modificari)
Teren
ContSters289205
Buna ziua,se dau urmatoarele date
Suntem 4 frati si o parcela de pamant cu mama fiind propietara.Doi din fratii mei au convins`o pe mama sa semneze dandu`le ... (vezi toată discuția)
Donatie
irina-escu
Buna ziua
Care ar fi cea mai potrivita modalitate prin care mama imi poate da un apartament?
Datele sunt urmatoarele: ambii parinti traiesc si suntem 2 ... (vezi toată discuția)
Succesiune.
catalin_az02
Bunaziua, scriu in speranta de a primi un eventual raspuns obiectiv, cu multumiri anticipate.
deci problma este urmatoarea.
in perioada cand eram minor, in ... (vezi toată discuția)