avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de odihna

lucrez in invatamant iar in luna iulie trebuie sa nasc , mi s-a spus ca trebuie sa intru in concediu prenatal de 63 de zile . Intrebarea mea este daca intru in concediu prenatal mai pot beneficia de banii pe concediul de odihna avand in vedere ca noi numai vara putem lua acest concediu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:31, 16 Iunie 2009
Concediul de odihna nu se poate compensa in bani decat la incetarea contractului de munca.
Concediul ramas neefectuat ar trebui sa poata fi acordat cand veti reveni in activitate.
Desi nu cunosc legile in invatamant, nu cred ca se face o exceptie in acest sens de la Codul muncii.

Pe de alta parte nu este obligatoriu sa luati concediu prenatal de 63 de zile (mai ales daca aveti acum concediu de odihan)
Concediul de materniatte este reglementat astfel in oug 158/2005:

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

Obligatorii sunt minim 42 de zile dupa nastere.
elena, in aceeasi situatie sunt si eu. nu esti obligata sa iei concediul prenatal, cu siguranta. in ceea ce priveste plata concediului de odihna, nu cred sa fie vb de compensarea CO neefectuat, ci mai degraba de drepturile banesti aferente CO, castigate in urma activitatii didactice efectuate in acest an scolar. contabila de la scoala imi spune ca nu ma va plati si pt CO si pt C postnatal, fara argumente, desi o colega din aceeasi scoala a primit anul trecut, concomitent si CO si C postnatal . Dar cand si cum vom beneficia de banii pt CO la care avem dreptul? dealtfel eu nu voi primi nici prima de nastere datorita lipsei de fonduri , dar mai ales a bunavointei...
sper sa gasim aici persoane care sa ne ajute sa ne sustinem drepturile, caci atunci cand nu esti informat...
Potrivit Legii nr.128/1997, neefectuarea concediului anual da dreptul la efectuarea concediului restant în vacantele anului scolar sau universitar urmator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal Ami1988 Ami1988 Buna ziua! Incepand de 23 octombrie pot sa intru in concediu prenatal, dar eu daca ma simt bine intentionez sa mai lucrez inca 3-4 saptamani. Mai am 7 zile de ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal/postnatal, cresterea copilului si restructurarea postului nic23ro nic23ro Buna ziua. Sunt angajata pe perioada nedeterminata, de mai mult de 12 luni, la o societate comerciala mare, cu filiale in toata tara, in acest moment sunt ... (vezi toată discuția)
concediu prenatal sau medical -invatamant pglorya pglorya Lucrez in invatamant , sunt titulara am 10 ani si 6luni vechime, sunt insarcinata in sapt 14 , data aproximativa a nasterii e 11 august, pe perioada vacantei ... (vezi toată discuția)