avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

risc maternal

Buna seara!Lucrez din data de 23.05.2014.Sant insarcinata in 26 saptamani si sunt in risc maternal.Riscul maternal se termina in data de 03.03.2015.Pot sa-mi iau in continuare prenatal sau de la cate saptamani se ia tinand cont ca data nasterii este preconizata din 10.05-18.05 2015.Dupa spusele medicului de familie ar trebui sa raman in concediul prenatal din data de 16.03.2015 si atunci imi raman descoperite 12 zile.As putea sa-mi iau prenatalul mai repede,adica din data de 03.03?Mai am dreptul la concediul de maternitate daca nasc in perioada 10.03-18.03?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:42, 8 Februarie 2015
1. Medicul de familie are dreptate, concediu de risc maternal nu se mai poate acorda daca gravida intra in cele 63 de zile in care trebuie sa se acorde concediul de maternitate (sarcina = prenatal).

2. Dupa terminarea concediului de maternitate, daca doriti, puteti lua restul de conecdiu de risc maternal in limita celor 120 de zile.
cu tot respectul d-le tutorvaleriu dar conform :

"Ordonanta de urgenta Nr. 158 din 17 noiembrie 2005

CAP. 4
Concediul si indemnizatia de maternitate
ART. 24
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice."

concedu de sarcina nu mai este obligatoriu sa se acorde cu 63 zile inainte de data preconizata a nasterii iar daca corelam aceasta specificatie cu cea din :

"HOTARARE nr. 537 din 7 aprilie 2004

Art.7
(3) Concediul de risc maternal se acorda pe durate care nu pot depasi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:

a) integral sau fractionat, pana in a 63-a zi anterioara datei estimate a nasterii copilului, respectiv anterioara datei intrarii in concediul de maternitate; "

poate fi interpretat la acest moment ca , concediu de risc poate fi acordat pana in data anterioara intrarii in concediu de maternitate care poate fi si cu cateva zile inainte de data nasterii deoarece legea permite sa compensezi cele 63 zile ( care inainte de 2005 erau obligatorii de luat pre natal) cu cele de post natal.

Daca stau bine si citesc la momentul 2003-2004 nici nu puteai sa iti ei acest concediu de risc decat " integral sau fractional PANA IN A 63 a ZI anterioara dateii estimate a nasterii copilului " dar acum se poate si dupa ce nasti daca alaptezi dar conditia e sa fie inainte de intrarea in CCC sau de intoarcerea la munca daca nu ramai in CCC

Voi intreba si la Casa Judeteana de Sanatate pentru a ma lamuri. Cei de la HR mi-au confirmat varianta gandita de mine adica imi iau cele 120 zile apoi intru in concediu de maternitate.

Sunt multe mamici care lucreaza pana aproape de data presupusa a nasterii si apoi intra in concediu sau isi iau concediu de odihna in luna a 8 , a 9 dupa care intra in concediu de maternitate mai cu seama cele care sunt dezavantajate de plafonarea indemnizatiei de crestere copil :( !

Indraznesc sa va rog daca nu cer prea mult sa-mi argumentati pe lege cele sustinute de dvs sau sa ma faceti sa inteleg de ce cele doua legi nu se pot interpreta asa cum am facut-o eu .

Cu tot respectul va multumesc,




Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
mamalui matei, utilizator
1. - Eu am spus:
1. Medicul de familie are dreptate, concediu de risc maternal nu se mai poate acorda daca gravida intra in cele 63 de zile in care trebuie sa se acorde concediul de maternitate (sarcina = prenatal).


- Aceasta afirmatie ati gasit-o dvs. in HG 537/2004:
Art.7
...
(3) Concediul de risc maternal se acorda pe durate care nu pot depasi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:

a) integral sau fractionat, pana in a 63-a zi anterioara datei estimate a nasterii copilului, respectiv anterioara datei intrarii in concediul de maternitate; "
...


- Adica daca in timpul concediului de risc maternal intervine termenul de 63 de zile inainte de data prezumata a nasetrii copilului atunci nu se mai acorda conecdiu de risc maternal in continuare ci concediu de maternitate (sarcina).

- Gravida poate solicita concediu de sarcina si inainte cu 84 de zile de data prezumata a nasterii copilului.

- In cazul in care gravida nu are nevoie de concediu de risc maternal, iar starea sanatatii ei si a fatului ii permite, ea poate decide sa nu intre deloc in concediu de sarcina si, dupa nastere, sa intre in concediu de lauzie.

- Dar daca in timpul concediului de risc maternal se intra in cele 63 de zile inainte de nastere atunci se acorda concediu de sarcina si se intrerupe conecdiul de ris maetrnal care se poate acorda si dupa terminarea concediului de maternitate.



2. - Eu am spus:
2. Dupa terminarea concediului de maternitate, daca doriti, puteti lua restul de conecdiu de risc maternal in limita celor 120 de zile.


- Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...
h) concediul de risc maternal este concediul de care beneficiazã salariatele prevãzute la lit. c)-e) pentru protecţia sãnãtãţii şi securitãţii lor şi/sau a fãtului ori a copilului lor.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 10.
(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.

(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.

(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.


Va mulțumesc pentru răspuns si răbdare :).

Va rog sa-mi spune-ți dacă diferența de zile din concediu de risc maternal pot fi luate după ce
efectuez cele 126 zile de concediu de maternitate in condițiile in care vreau ca la final sa beneficiez si de CCC pana la împlinirea vârstei de 1an a copilului sau ele se pot lua doar in condițiile in care renunț la CCC ? Legea mi se pare puțin ambigue in acest sens :( .


Astfel, conform art. 7 alin. 3 lit. b din Normele metodologice de punere în aplicare a OUG nr. 96/2003:


„Concediul de risc maternal se acordă pe durate care nu pot depăşi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:

a) integral sau fracţionat, până în a 63-a zi anterioară datei estimate a naşterii copilului, respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate;

b) integral sau fracţionat, după expirarea concediului postnatal obligatoriu şi, dacă este cazul, până la data intrării în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la trei ani;"
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2015
mamalui matei, utilizator
1. Concediul crestere copil (CCC) se acorda numai la cererea dvs., il puteti solicita oricand doriti, in limitele legale, adica la la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului (in functie de varianta pentru care optati).

2. - Dupa ce se termina concediul de maternitate puteti sa luati restul de concediu de risc maternal (pana se termina cele 120 de zile) si apoi intrati in CCC.
- Dar daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an cu o sa mai aveti multe luni de CCC.

3. Recomandarea mea este insa sa intrati in CCC (fara sa mai continuati cu concediul de risc maternal), este si mai bine din punct de vedere financiar.

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc VasiAndreea91 VasiAndreea91 Buna ziua! La multi ani și un an nou fericit! Va rog sa mă ajutați cu o îndrumare, daca se poate! Sunt însărcinată în 19 săptămâni și ... (vezi toată discuția)
Concediu de sarcina si leuzie dupa risc maternal andreea georgiana i andreea georgiana i buna am si eu o problema.am avut probleme cu sarcina si am concediu risc maternal.pe data de 24 fac 7 luni si din cate stiu eu ar trebui ca medicul de familie ... (vezi toată discuția)