as dori sa stiu care sunt legile exacte pentru a scoate copilul din tara.eu sunt divortata , custodia copilului este comuna iar domiciliul copilului este la mine, eu as vrea sa plec din tara cu copilul, si stiu ca am nevoie de o declaratie a tatalui,as dori sa stiu pe ce perioada se poate face, daca se poate face pe o perioada mai lunga si daca se poate face pe toata europa fara a specifica anumite tari sau perioada de sedere, eu in vara aceasta trebuie sa merg in germania in luxemburg si as vrea sa ma mut la londra deoarece ma voi casatori acolo, as fi vrut ca tatal sa mi dea semnatura pana la 18 ani dar am inteles ca nu se mai poate face, am sunat azi la cred ca 10 notari din sibiu si fiecare are alt raspuns, unii spun ca nu se face decat pe 3 luni si cu un traseu bine stabilit,altii spun ca se poate face doar e anul in curs putandu se mentiona uniunea europeana, altul spunea ca se poate face pe un an, si pe toata europa dar nu se stie daca la vama o sa se ia in considerare, sunt confuza,as fii vrut sa se faca pe toata europa pentru a nu mentiona o tara anume pentru ca mi e teama ca daca fostul sot aude de londra nu o sa mi dea semnatura.eu nu inteleg legile astea, daca domiciliul copilului este stabilit la mine atunci copilul ar trebui sa mearga automat unde locuiesc eu,mai ales ca acum suntem in uniunea europeana si se poate circula usor,
Autoritatea parinteasca exercitata in comun prevede ca ambii parinti iau decizii in ceea ce priveste domiciliul copilului (macar tara in care va locui copilul), deci nu merge automat unde mergeti dvs (asa cum nu merge automat nici unde merge tatal cand merge la tata).
Practic dvs aveti fix aceleasi drepturi si obligatii ca tatal si daca dvs vi se pare normal sa dispareti in lume (sau in UE ca se circula mai usor) cu copilul, la fel de normal ar fi si pentru tata sa dispara cu copilul.
Dat fiind ca vreti sa schimbati domiciliul copilului in alta tara si tatal nu este de acord aveti nevoie de o actiune in instanta cu acest scop.
Nu va recomand sa plecati si sa nu se mai stie de copil ca puteti da in alte complicatii.
stiu ca nu ar fi corect ,as vrea sa fac totul pe cale legala,in sentinta scrie ca avem custodie comuna , el platind o pensie de 220 lei luna restul cheltuielilor fiind suportate de mama,,nu se precizeaza un orar de vizita al copilului,cpilul nu merge la el niciodada, nu pentru ca nu ar vrea sau nu il las eu (nu am nimic impotriva)doar ca tatal nu il chiama niciodata sau doar il amageste si dupaia gaseste scuze....se poate sa obtin pe cale judecatoreasca semnatura lui daca demonstrez ca el nu vrea sa mi dea semnatura doar pentru ca pur si simplu nu vrea.el a mai dat odata semnatura copilului la notar pentru a pleca cu clubul de fotbal si atunci i a spus copilului ca este prima si singura data cand el va da vreo semnatura