Bună seara! În anul 2008 A a cumparat de la B un automobil in valoare de 33000 lei neîntocmindu-se un contract la notariat de vânzare-cumpărare în acest sens,ci părțile au decis să semneze doar un acord simplu.2 ani mai târziu,firma de leasing,din cauza neplății ratelor,a venit să-și recupereze automobilul,cel vândut de B lui A.A a cerut înapoierea sumei plătite în schimbul automobilului,achitând doar 11000 de lei.A a intentat o acțiune în justiție pentru a-și recupera banii.Decizia finală și irevocabilă a instanței a fost : B este nevoit să-i restituie restul de bani lui A.Între timp B a decedat, fiind implicat într-un accident de circulație,urmând ca soția acestuia să primească despăgubiri în valoare de 75000 de euro. Își poate recupera A restul de bani de la soția lui B?
În principiu da. Funcție de modalitatea de acceptare a moștenirii de către soție, simplă sau sub beneficiu de inventar (doar activul) și de celelalte datorii ale defunctului.
Soția defunctului a plătit o mare parte din datoriile pe care le avea,între timp cumpărându-și un apartament in valoare de 35000 de euro.Trebuie intentata o noua acțiune în justiție pentru recuperarea creanței?
Executarea silită începuse,dar nu era nimic de executat.Din salariul defunctului se executa între timp o altă datorie.Instanța nu a luat în calcul faptul că A a folosit automobilul timp de 2 ani,obligându-l pe B la plata a 24000 de lei.
Cu certitudine pârâtul nu s-a apărat deloc în acest dosar. Hotărârea este dată în conformitate cu petitul cererii. Doar nu era să ceară reclamantul să plătească folosința autoturismului. Folosința a fost cado. Între noi fie vorba, ceea ce s-a vândut a fost folosința, nefiind proprietar, nu se putea vinde altceva. Dar...
Așa cum s-a spus deja, dacă s-a dezbătut moștenirea, pot fi executați silit moștenitorii, in limita activelor moștenite.