avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Indemnizații pentru membrii CD ai unei ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Indemnizații pentru membrii CD ai unei ONG

Sigur, recomandarea de bonton postmodern este că munca în cadrul unei ONG trebuie să se desfășoare pe bază de voluntariat (vorbim de persoanele implicate în ONG care nu sunt angajate cu contract de muncă, evident). Nu discut, acum și aici, câtă ipocrizie sau inadecvare la realitățile românești se ascunde în spatele acestei recomandări (ca și în spatele salariilor miniștrilor sau ale altor demnitari publici, care sunt practic nule față de șpăgile din underground, însă publicul stă cu ochii vigilenți numai pe ele), ci am o întrebare simplă : există vreo lege sau normă juridică română, expresă ori implicită, care să interzică indemnizarea lunară, cu o anumită sumă, pentru participarea la ședințe a membrilor consiliului director al unei ONG ale cărei venituri, în speță, provin în cea mai mare parte din cotizațiile unor autorități publice (deci din „bani publici”)? Iar dacă această indemnizație se va plăti în virtutea unui contract de mandat, cine va semna contractul, în baza hotărârii adunării generale de aprobare a acestuia, în situația în care președintelele AGA este și președintele Consiliului Director ?

Aș dori texte legale, nu interpretări logice sau avocățești. Eventual jurisprudență. Dacă există!

Mulțumesc frumos !
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2015
juristu X, utilizator
Cel mai recent răspuns: juristu X , utilizator 11:12, 11 Februarie 2015
Evit sa comentez treaba cu ipocrizia si ma opresc la aspectul ca banii fondurile principale ale respectivului ong (presupun ca e o asociatie a localitatilor de printr-un colt de tara) provin din bani publici si atunci pe ei si pe mama lor. Da, puteti da sume de bani pentru participarea la sedinte, bani care si ei trebuie impozitati. Nu e interzis prin lege si daca tot acolo e un sac fara fund, atunci ce mai conteaza.
Daca am fost prea rautacios, scuzati, dar asta vine din experienta mea intr-un ong care se chinuia sa atraga fonduri cu care sa-si acopere cheltuielile curente si sa desfasoare activitati, nu sa plateasca impozite la stat si retributii catre membrii. Semneaza presedintele presedintele asociatiei sau daca nu aveti asa ceva, presedintele Consiliului Director, adica persoana care e desemnata sa semneze toate actele dintre aceasta asociatie si alte entitati.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
george-neagu, moderator
Va multumesc. Informatia nu era neaparat pentru mine. Inteleg ca sunteti unul dintre cei mai avizati experti in aceasta materie, asa ca nu mai exista niciun dubiu legal si jurisprudential. Numai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consiliu director , adunare generala , presedinte la o asociatie non-profit Adryan.D Adryan.D Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte ... (vezi toată discuția)
Excludere membru fondator asociatie florescu85 florescu85 daca sunt 3 membri fondatori intro asociatie cum se poate exclude un membru? (vezi toată discuția)
Conflict de interese? ciribasa ciribasa Reprezint o forma asociativa ONG si ocup functia de consilier local, doresc sa stiu daca este coflic de interese? va multumesc! (vezi toată discuția)