avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Probleme autorizare construire
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Probleme autorizare construire

Buna ziua,

Acum doi ani am cumparat un teren cu intentia de a construi o casa pe el. Am depus la primarie un dosar pentru a certificatul de urbanism, l-am primit si am inceput colaborarea cu un arhitect pentru proiect.
Planurile s-au schimbat, iar banii pentru casa au luat un alt drum, deci nu o sa mai construim acea casa.
Astazi am primit de la primarie o recomandata prin care nu se cere sa mergem la primarie, biroul de urbanism, pentru, citez, "continuarea/reluarea procesului de autorizare".

De la primarie noi am solicitat DOAR acel certificat de urbanism, nu am mai depus niciun alt dosar pentru autorizare constructie.
Cu doamna d ela urbanism ne-am intalnit acum cateva luni si i-am spus ca nu mai construim, insa ea insista ca trebuie sa-i aducem dovezi, ca de unde stie ea ca noi nu am construit?
Ce dovezi sa-i ducem?
Este indreptatita sa ne solicite asa ceva, avand in vedere ca noi (eu si sotul) nu am depus la primarie nicio solicitare pentru autorizatie de construire, am cerut doar certificatul de urbanism?

Precizez ca doamna care lucreaza la biroul de urbanism este o persoana dificila, este foarte greu de comunicat cu ea, trebuie doar ascultata si aprobata, in viziunea dumneaei #-o

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ginaro , utilizator 07:59, 9 Februarie 2015
Buna ziua,

Nu sunteti obligat sa-i dovediti Dvs. ca nu ati construit. Primaria poate verifica acest aspect prin intermediul Departamentului Disciplina in Constructii.

Puteti sa-i explicati ca potrivit dispozitiilor legale aplicabile, nu se poate construi doar in temeiul unui certificat de urbanism, ci ca ar fi trebuit sa obtineti si o autorizatie de construire in acest scop. Or, Dvs nu ati incalcat legea, construind fara autorizatie de construire.

Mult succes!
I-am explicat, i-am reamintit ca noi nu am depus niciun dosar pentru autorizatia de construire, insa doamna tot repeta "poezia".
Am spus: este foarte greu sa discutam rational cu dumneaei.
Nu inteleg: acel dosar pentru certificatul de urbanism trebuie inchis? Este necesara/suficienta o declaratie de-a proprietarului (noi) ca nu am construit nimic?
Certificatul de urbanism este acel act informativ eliberat de catre primarie prin intermediul caruia sunt oferite informatii cu privire la limitarile de a construi, precum si ce avize si acorduri sunt necesare a se lua. Certificatul nu tine loc de autorizatie de construire.
Si este probabil ca cetificatul de urbanism care il detineti de aproximativ 2 ani sa fie deja expirat. El se emite cu termen de valabilitate intre 6 si 24 luni.
Valabilitatea certificatului de urbanism inceteaza daca:
a) titularul renunta la intentia de a mai construi, situatie în care are obligatia de a notifica acest fapt autoritatii administratiei publice emitente;
b) titularul nu solicita prelungirea valabilitatii certificatului de urbanism in termenul legal de 15 zile inaintea expirarii acesteia.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
FLORIN FLOREA, Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI
Multumesc frumos pentru lamururi :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie pentru extindere constructii mecy mecy Buna ziua, va rog sa mi spunet care sunt demersurile pentru extindere a unui locuinte deja existente.Daca exista autorizatie de extindere constructii? (vezi toată discuția)
Cerificat urbanism Iael Iael Buna ziua , Pentru constructia unui case pe un teren care nu este imprejmuit se solicita un singur certificat de urbanism in care se mentioneaza atat ... (vezi toată discuția)
Mai pot construi casa conform certificatului de urbanism? Mihai2008 Mihai2008 Am cumparat un teren intravilan construibil cu certificat de urbanism in care se specifica destinatia pentru locuinte. Dupa un an si ceva am vazut ca primaria ... (vezi toată discuția)