Buna ziua.sunt cetatean roman,locuiesc de 10 ani in Africa de Sud ,am copilul nascut acolo.ne-am intors acum 3 sapt in tara am o problema medicala PLATESC integral interventia pe care vreau sa o fac aici.Copilul meu este cetatean sud African,nascut in Africa de sud.
Singurul venit este din cedarea folosintei bunurilor.
Eu sunt plecata de 10 ani,am depus la sugestia spitalului documentele de la finante declaratii pe ultimii 5 ani.
Am avut asigurare in Africa de Sud chiar si partial in perioada cand acum mi se cer peste 6000 RON de la CNAS Timis ca datorie pe perioada can eu nu eram in tara nici macar in vizita.
Nu am folosit niciodata asigurarile sociale de stat din Romania.
Da am carte de identitate
Da am viza Africa de sud pe toti cei aproape 10 ani.
Datorez retroactiv acestoi bani catre CNAS sau nu nefiind domiciliat in tara?
va multumesc
sunt disperata intrucat nu am acesti bani e suma imensa si ma pot opera cu acesti bani.
va multumesc
Ce anume pot face??
buna ziua
totul este platit la zi dupa 2012 iulie.absolut totul intrucat se face din iulie prin finante.doresc sa ne intoarcem inapoi in SA am stat numai o luna aici .ma gandesc cum sa ies din acest system eu platesc in Africa lunar pt fiul meu asigurare mai bine ma inscriu iar acolo nu am putut intrucat nu am avut bani dar tb sa o fac.am acuma aceasta problema intrucat nu am avut idee fiind atatia ani departe mi se parea normal ca statul sa ma impuna direct atata vreme cat am totul declarant.
greseala mare acum uitati ce suma imensa ..precis imi vor pune finanatele odata dosarul ajuns la ei poprire.numai stress.
nu este ca nu am dorit sa platesc la vremea aceea e ca habar nu am avut fiind departe.am platit tot ce mi s-a impus
nu vad cum voi rezolva situatia dar vreau sa nu fiu in sistemul lor deloc vreau o asigurare decenta in Africa unde locuim nu sa platesca aici ceva ce nu folosesc niciodata.astia ma fac ca renunt la cetatenie.
Nu trebuie sa renuntati la cetatenie , ci doar la domiciliu in Romania. Insa asta nu va va scutii de achitarea " datoriei", ci doar pt viitor.
Si asta intrucat :
ART. 211 legea sanatatii.
(1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi:
a) toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară şi care fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi;
Oricum informatiile oferite vin pe franturi , va sfatuiesc sa apelati la un avocat pe plan local daca vi s-a emis decizia de impunere si mai santeti in termen.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.