avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari intretinere

comform legi asociatiile de locatari au voie sa stabileasca propiul sistem de penalizari sau asta o poate face numai asociatiile de propietari ?
daca da comform carei legi?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:34, 8 Februarie 2015
Legea 230/2007 da posibilitatea asociatiilor de proprietari sa-si faca propriul sistem de penalizari.
Asa cum ati sesizat, asociatiile de locatari, care sunt constituite in baza altor legi, nu au voie sa penalizeze; ele pot doar sa redistribuie strict catre restantieri penalizarile venite de la furnizori.
Simplu!
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Si ma rog. Dvs. asociatiile de locatari de ce nu ar avea voie sa-si intocmeasca acel sistem propriu de penalizari?
Din cauza ca:
... asociatiile de locatari, care sunt constituite in baza altor legi, nu au voie sa penalizeze....

Nu va cred!
Pot sa se administreze si sunt chiar obligati sa aplice prevederile legii 230/2007 si cei care nu sunt constituiti in asociatii de proprietari. Si aceasta o aflam chiar din primul articol al legii:
Art. 1. - Prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, precum şi modul de administrare şi de exploatare a clădirilor de locuinţe aflate în proprietatea a cel puţin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv în cazul celor care au în structura lor şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.

Iar pentru a va asigura inca odata ca penalizari s-au aplicat si inainte de aparitia legii 230/2007 va invit sa va aduceti aminte ori sa verificati listele de plata de dinainte de aparitia legii actuale.
Noi avem procesele verbale ale adunarilor generale din ultimii ani dar si cele din 1900 "toamna" in care si atunci adunarea generala stabilea procentul de penalizari. Apoi avem dosare cu tabelele de calcul a penalizarilor pentru fiecare restantier inca inainte de anul 2000.
In anul 2008 am dat in judecata un restantier ce avea penalizari neachitate de prin anul 1999, adica de aproape 10 ani, calculate cu procente diferite de la o perioada la alta in functie de hotararile adunarilor generale. Asa avea penalizari calculate cu 0,5%-0,1%-0,15% si 0,2%. In instanta nu am avut nici un fel de problema iar restantierul a facut alte obiectii cu privire la penalizari si nu modul de aplicare ori procentele mai ales ca le-am prezentat instantei pe fiecare etapa in functie de procentele stabilite legal.

Asa ca aplicati legea 230, asa cum scrie in primul articol pentru ca aceasta este lege atat pentru asociatiile de proprietari cat si pentru orice "cladire de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice".
Succes!
Nu vreau sa creez polemici inutile: legislatia valabila pana la aparitia legii 114/1996, legea locuintei, nu prevedea un sistem propriu de penallizari.
Pai ne intoarcem la prima postare unde utilizatorul este nedumerit spunand:
comform legi asociatiile de locatari au voie sa stabileasca propiul sistem de penalizari sau asta o poate face numai asociatiile de propietari ? daca da comform carei legi?

Adica omul ne intreaba daca acum, astazi, in anul 2015 se poate asa sau asa.
Iar dv spuneti ca:
Legea 230/2007 da posibilitatea asociatiilor de proprietari sa-si faca propriul sistem de penalizari.
Asa cum ati sesizat, asociatiile de locatari, care sunt constituite in baza altor legi, nu au voie sa penalizeze; ele pot doar sa redistribuie strict catre restantieri penalizarile venite de la furnizori.

Iar eu am aratat ca legea 230/2007 permite sau chiar obliga sa se administreze conform acestei legi, sa aplice prevederile legii 230/2007 si cei care nu sunt constituiti in asociatii de proprietari. Si aceasta o aflam chiar din primul articol al legii.

Acum daca ma puneti la munca am sa caut si legislatia din 1900 toamna, dar mai la indemana este OG 85 2001 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicată în Monitorul Oficial nr. 544 din 1 septembrie 2001, unde prevde aplicarea penalizarilor aproape ca si in L 230/2007:
Art. 13 Penalizările pentru întârzierea plăţii cotelor de întreţinere, hotărâte potrivit legii de adunarea generală a proprietarilor, nu vor fi mai mari de 0,2 la sută pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica pentru fiecare cotă de întreţinere lunară numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma cotei de întreţinere lunare la care s-a aplicat.

Oricum nu asta intereseaza pe cel ce a intrebat ci daca astazi, acum se poate sau nu si evident, conform legislatiei actuale si nu cea veche.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restanta la intretinere omideo20 omideo20 Buna seara.Mama mea are o datorie la intretinere de 5500 lei.Eu vreu sa platesc suma restanta la intretinere dar administratorul imi scrie chitanta si pentru ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere scarlet scarlet Penalitatile al coror procent nu a fost comunicat catre mebrii asociatiei sunt legale? Adica daca nu s-a comunicat hotararea in care se specifica procentul ... (vezi toată discuția)
Daca exista un sistem propriu de penalizari al asociatiei teodora2 teodora2 Buna seara, Referitor la calculul penalitatilor pentru neplata cotelor la intretinere am o mare dilema: Legea specifica: ART. 49 (1) Asociaţia de ... (vezi toată discuția)