avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Frauda in Elvetia
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Frauda in Elvetia

Ce pedeapsa se poate da unei persoane suspecte de frauda pe internet ,produsa unor cetateni elvetieni in urma unor inselaciuni cu vanzare de autoturisme.Frauda eprodusa in urma cu 4 ani.persoana se afla sub mandat european.Multumesc anticipate.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 04:33, 9 Februarie 2015
Nu am inteles bine, persoana in cauza doreste denuntarea faptelor infractionale sau este chiar el in cauza?
Termenul de suspect este stabilit de d-voastra sau este cercetat deja intr-un dosar penal? Conform art. 249 Cod Penal, care prevede:
Art. 249

Frauda informatică

Introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, restricţionarea accesului la aceste date ori împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

la care se mai poate adauga un spor ( nu cunosc alte detaii ale faptelor), dar a-ti mentionat ca sunt mai multi cetateni inselati, presupun ca se aplica si art. 38, alin, 1, Cod Penal, (concursul de infractiuni), iar daca a fost savarsita la intervale de timp se raporteaza si la prevederile art. 35, alin.1 (unitatea infractiunii continuate) din Cod Penal. Infractiunea cercetata al carei maxim se poate majora cu cel mult 3 ani.
Fapt pentru care va ajunge in instanta cu siguranta, intrucat fapta este pedepsita cu mai mult de 7 ani.
Chiar daca a trecut 4 ani, fapta nu s-a prescris!
Din experienta ( politist) stiu ca aceste fapte sunt savarsite in concurs cu alte fapte.
Este bine sa consulte un avocat, daca persoana este in cauza, iar daca nu, trebuie sa intocmeasca un denunt la Parchet sau Politie din raza de domiciliu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2015
Daniela Gratiela, Alte profesii
REVIN:
poate se gandeste ca fapta s-a petrecut cu 4 ani si scapa deoarece noul cod nu prevedea infractiunea de frauda informatică (art. 249), dar fapta era incadrata de art.24-28 din Legea nr.365/2002, privind comerţul electronic, precum şi de infracţiunea de înşelăciune, prevăzută de art . 244 noul Cod Penal (art.215 C.pen -abrogat).

Potrivit art. 4 din noul Cod penal: „Legea penală nu se aplică faptelor săvârşite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a măsurilor de siguranţă, pronunţate în baza legii vechi, precum şi toate consecinţele penale ale hotărârilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi”.
Conform art. 5 din noul Cod Penal, beneficiaza de aplicarea legii penale mai favorabile.

Foarte util este si materialul din forum: ,,Condamnat pt. frauda informatica fara drept de aparare'',
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2015
Daniela Gratiela, Alte profesii
Daca mandatul european de arestare nu a expirat iar raspunderea penala sau pedeapsa nu s-au prescris (conform dreptului elvetian), suspectul poate fi arestat oriunde in UE/SEE. Cerinta dublei incriminari nu se aplica infractiunilor informatice, deci nu e nicio problema in privinta arestarii faptul ca fapta nu ar fi sau nu ar fi fost pedepsibila in Romania. Confederatia Helvetica este stat suveran si judeca singura infractiunile comise in Elvetia. Se va dispune extradarea suspectului si judecarea lui in Elvetia sau executarea pedepsei deja aplicate lui de un tribunal elvetian. Eventual isi va putea ispasi pedeapsa in Romania, daca exista posibilitatea transferului si va putea cere redozarea pedepsei conform dreptului romanesc, caz in care ar putea fi eventual pus in libertate. Atat Elvetia cat si Romania au dreptul sa refuze efectuarea acestui transfer.
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2015
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal cu pedeapsa data de tribunalul arad de 10 ani picolaluna picolaluna Fratele meu a facut ce nu trebuia , in 2014 a fost condamnat la 2 ani suspendare pentru frauda informatica ,inselaciune ..etc ...In prezent el a continuat si a ... (vezi toată discuția)
Pot lua 2 suspendari ... stiu ca e o iluzie ... da as vrea sa visez in continuare . mr_tattoo mr_tattoo AM o suspendare de 1 an pentru inselaciune in forma continuata , fals sub semnatura privata , fals in inscrisuri oficiale . In termenul de incercare am comis o ... (vezi toată discuția)
Inselaciune si/sau frauda informatica? tavitavi9323 tavitavi9323 Buna ziua! In urma cu circa o luna am comandat prin intermediul site-ului olx.ro un telefon mobil ce era afisat ca fiind de vanzare, de la un anume ... (vezi toată discuția)