avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie, vanzare dupa decesul donatorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie, vanzare dupa decesul donatorului

Buna ziua,intrebarea mea este urmatoarea.¿un act de donatie se poate sparge?Sintem trei frati , cu cel putin zece ani mama mea mi-a lasat apartamentul ei mi-a facut act de dontie,eu am platit apartamentul sa poata sa-l cumpere si cind am fost la notar mi s-a spus ca este mai bine prin donare.Doresc sa-l vind acum pentru ca mama a decedat acum un an.Se poate ?Sint unica mostenitoare?Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:41, 12 Februarie 2015
Nu sunteti unica mostenitoare, sunteti unicul proprietar al imobilului, asa ca puteti vinde.
Fratii dvs au timp sa atace acel act de donatie timp de 3 ani de la deces daca le incalca rezerva succesorala.

Buna Ziua,multumesc pentru raspuns dar nu am inteles prea bine raspunsul adica ce inseamna( rezerva succesorala)?Mama mi-a donat apartamentul fara sa aiba nici o pretentie si scrie foarte clar numele meu.Imi cer scuze dar nu inteleg termeni judiciari ,deci dupa cit timp pot sa stau linistita ca nu va avea nimeni drept asupra imobilului.Unul din cei doi frati este de acord cu mine si doreste sa-l vindem dar celalalt frate nu,desi niciodata nu a platit la apartament si nu a avut grija de mama din contra o batea si o insulta,ca acum sa se ridice cu pretenti.Atunci de ce exista actul de donatie,e ca si cum nu mi-a lasat nimic?Daca vind si intre timp afla fratele este vreo problema in vinzarea apartamentului?Va multumesc anticipat
Reiau : sunteti proprietara cu drepturi depline asa ca puteti vinde, nu inteleg de ce va intrebati fratii, nu aveti nevoie de acordul lor.
Fratii dvs sunt mostenitori rezervatari, adica nu pot fi inlaturati de la mostenire. Cum mama dvs nu mai avea nimic la data decesului pt ca v-a donat dvs, fratii va pot actiona in judecata pt ca din ce v-a dat mama, sa le dati si lor. O pot face in timp de 3 ani de la decesul mamei.
Buna Ziua si Multumesc pentru raspuns.As avea o alta intrebare.Cite parti imi revine daca ar fi sa ma dea in judecata fratele meu?Daca cumpar o casa cu bani din vinzarea apartamentului cum se procedeaza?mai explicit fac vinzare -cumparare cu cel care cumpara? Eu avind act de donatie in sensul ca atunci nu pot imparti casa doar sa-l despagubesc cu bani daca se ajunge la judecata?Multumesc anticipat
Bineînțeles ca încheiați un contract de vânzare-cumpărare pt ca omul asta face, cumpăra un imobil pt care plătește un preț.
Dacă fratele va da în judecata poate obține dreptul la 1/6 din valoarea bunului donat de mama dvs. Acuma, moștenirea cuprinde și datorii, și fratele poate fi obligat sa suporte datoriile moștenirii, cheltuieli cu înmormântarea de ex.
Puteți sa convenit cu fratele și sa ii dati o mica suma din prețul obținut în urma vânzării ca sa nu mai ajungeți la un proces.

Alte discuții în legătură

Mostenire sau donatie ? ninasave ninasave Buna ziua Mama are o casa si ceva teren arabil Pentru casa ce document ar putea face catre fiica mea (singurul meu copil )astfel ca eu si sotul meu sa putem ... (vezi toată discuția)
Donatie intre frati petruta1958 petruta1958 Buna ziua, vreau sa va rog sa-mi explicati cum se poate face o donatie intre frati in urmatoarea situatie: am cumparat un apartament cam 50 mp eu cu sotul in ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vinzare-cumparare johnyro johnyro Sotia a avut un singur frate care a decedat.Acesta era casatorit si avea 2 copii.Pina sa decedeze acesta i-a convins pe mama lui si fratele mamei lui(unchiul ... (vezi toată discuția)