avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Interpretare articol din Legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Interpretare articol din Legea 230/2007

Cum interpretati prevederile art.25, al.(3) din Legea 230/2007 "În situaţii excepţionale, hotărârile pot fi luate prin acordul scris al majorităţii proprietarilor unei scări sau unui bloc, membri ai asociaţiei de proprietari, pentru probleme care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal". Se refera la proprietarii dintr-un bloc al unei asociatii formate din mai multe blocuri sau la orice bloc de sine statator ca si asociatie? Cu scara unui bloc este clar ca se refera la o asociatie a unui bloc format din mai multe scari.
Cel mai recent răspuns: mira55 , utilizator 18:04, 13 Februarie 2015
Observatia tendentios acida si pertinenta este legata de faptul ca se fac confuzii in ceea ce priveste deciziile ce se pot lua in cadrul asociatiilor de proprietari. Deciziile sunt legate doar de proprietatea comuna in cota indiviza fortata. Orice decizie referitoare la proprietatile altora, iclusiv a spatiului public, sunt in afara legii. (Betonare, criblura, asfaltare si orice altceva ce tine de spatul public nu sunt atributele asociatiei de proprietari.)
Este posibil ca, in acest gen de cartiere rezidentiale noi, spatiile dintre blocuri sa fie in proprietatea celor care locuiesc in acele blocuri deoarece dezvoltatorul cumpara initial o suprafata intreaga pe care construieste mai multe blocuri, iar cand vinde apartamentele le-ar putea vinde cu tot cu teren.
E posibil, nu zic ca este si asa.
De aici interpretarea de mai sus.
Deci pentru o asociatie de proprietari constituita intr-un bloc cu o singura scara nu se aplica prevederile art.25, al.(3) din Legea 230/2007. Multumesc frumos pentru raspunsuri!
Ba da, se aplica. Nu are importanta cati proprietari sunt membri ai AP. Sunt cazuri cu doua asociatii pe o scara sau intr-un bloc mic. L230/2007 se aplica AP indiferent de numarul de membrii, legal sa fie constituita asociatia.
Se pot lua hotarari urgente pe baza de tabel. Se stie ca pentru convocarea unei AGP, sunt necesare 7 zile, cu reconvocata alte 7.
Problema este ca in acel tabel sa fie trecuti toti proprietarii, sa se mearga cu tabelul la usa tuturor si fiecare sa semneze la DA sau NU. Democratic, majoritatea decide, minoritatea se supune. Din pacate, din practica, se merge doar la "sustinatori"care spun un DA, fara obiectii.
Legea 230/2007
Art.25
...........
(3) In situatii exceptionale, hotararile pot fi luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor unei scari sau unui bloc, membri ai asociatiei de proprietari, pentru probleme care ii vizeaza direct, pe baza de tabel nominal.

Deci daca asociatia de proprietari este constituita pe o scara, se aplica acest articol.

Daca asociatia are mai multe scari, proprietarii dntr-o scara care au o problema specifica si care ii afecteaza direct pe ei si numai pe ei, pot aplica acest articol de asemenea.

Alte discuții în legătură

Interpretarea art. 25 alin. (3) din legea nr. 230/2007 privind asociaþiile de proprietari MITUS MITUS Suntem o asociaţie de proprietari, constituită ca o entitate distinctă din proprietarii unei scări a unui bloc având în jur de 20 membrii, celelalte ... (vezi toată discuția)
Schimbare presedinte asociatie proprietari EHM EHM Buna din ce am mai citit aici pe forum si din intrebarile puse prin vecini pentru a schimba un Presedinte de Asociatie Proprietari se apeleaza la votul ... (vezi toată discuția)
Alegere membri cex asociatie proprietari prin tabel nominal HenryHayes HenryHayes Buna ziua, Asociatia de locatari din care fac parte are o componenta de 500 de membrii cu proprietati individuale, insumand un total de 8 ... (vezi toată discuția)