avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna seara! Am 23 de ani si beneficiez de pensie militara de urmas in urma decesului tatalui meu.Beneficiez de aceasta pensie pana la varsta de 26 de ani daca imi continui studiile.Mama mea nu are nici un venit, este adevarat ca dupa ce nu o sa mai iau aceasta pensie, mama poate primi si ea o pensie de urmas?
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 01:36, 9 Februarie 2015
Da, beneficiati de pensia de urmas pana la varsta de 26 de ani daca urmati studiile.

Mama d-voastra va beneficia de pensie de urmas dupa implinirea varstei de pensionare daca a fost casatorita cu tatal timp de 15 ani. Are dreptul la pensie de urmas si perioada de 6 luni dupa decesul tatalui daca nu are alt venit.

Nu trebuie neaparat sa terminati d-voastra de luati pensia ca sa ia si mama, daca se incadreaza in conditiile de mai sus poate lua si ea, doar ca pe perioada cand luati amandoua va fi de 75% din pensia tatalui pt amandoua iar daca luati doar una este 50% din pensia lui.
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2015
Cris1971, utilizator
Dar inainte de implinirea varstei de pensionare, daca nu are nici un venit ar putea beneficia de ceva? Nu a luat nimic in cele 6luni dupa decesul tatalui pentru ca pe atunci era angajata.
Va multumesc tare mult pentru raspuns!!
Inaintea varstei de pensionare din pacate nu poate lua pensie de urmas in afara de cele 6 luni dupa decesul tatalui.

Ar mai fi o situatie, vedeti daca va incadrati aici:

"indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut"
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2015
Cris1971, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor mlm76 mlm76 tatal meu a decedat in 2000. acum ar fi implinit pe 31.07 65 de ani mama mea a implinit virsta de 57 ani poate beneficia de pensia de urmas? ce documente ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmaº lalishuka lalishuka Tata a decedat în urma unui accident de muncă acum 6 luni. Nu era pensionar, având doar 51 de ani. Mama, dacă nu are venit si decesul tatălui a survenit ... (vezi toată discuția)
Salariu sau pensie? AllyD AllyD Tatal meu a fost diagnosticat recent cu tumoare cerebrala, iar decesul poate surveni in orice moment. Are varsta de 62 de ani si este salariat. In ultimele 3 ... (vezi toată discuția)