avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Subcontractanti ? descalificare din cauza lor?
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Subcontractanti ? descalificare din cauza lor?

Buna ziua,

SUnt operator economic si particip in acest moment la o licitatie publica.

Am 3 subcontractanti si pentru ei mi s-au cerut prin documentatie in afara de declaratii etc si certificat de atestare fiscala cu privire la plata taxelor catre bugetul local.

Cei 3 mi-au dat certificate insa ele au fost emise pe 21 mai iar pe ele scrie ca daca sunt emise intre 1 si 25 ale luni sunt valabile doar luna in curs.

Licitatia a fost pe 2 iunie si practic certificatele emise pe 21 mai nu au mai fost valabile.

Acum comisia mi-a cerut prin clarificari certificate valabile pt cei subcontarctori la data deschiderii licitatiei ,respectiv 2 iunie. Eu nu pot sa obtina acele certificate retroactiv si le vor obtine luni 15 iunie.

Eu le voi depune certificatele fiscale noi emise pe 15 iunie ca raspuns la clarificare insa credeti ca e posibil sa fiu descalificat?

Mentionez ca am luat cei 3 subcontractanti deoarece mi-au trebuit resurse de personal specializat pe care societatea mea nu le avea iar caietul de licitatia spunea ca se considera ci cele ale subcontractantilor.

Voi fi descalificat?

sau e posibil sa le accepte asa?

sau e posibil sa nu mai considere resursele subcontractantilor cu probleme si oferta sa fie considerata ok?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 15:31, 24 Iulie 2009
In conformitate cu legislatia in vigoare, ulterior deschiderii ofertelor, puteti depune completari. In niciun caz nu puteti fi descalificat daca veti depune ca si completare certificatele fiscale ale subcontractantilor eliberate ulterior datei deschiderii ofertelor. Singurul caz in care veti putea fi descalificat este daca in documentatia de atribuire s-a specificat ca nu este permisa completarea ulerioara a anumitor documente (de exemplu / certificat constatator, certificat fiscal sau certificat atestare fiscala).
Va recomand sa citit cu atentie documentatia de atribuire si sa constatati daca documentele ce sunt prevazute la sectiunea eligibiliate pot fi completate sau nu ulterior deschiderii ofertelor.
am recitit caietul si am gasit in el acest paragraf:

Documentele emise de autorităţile competente vor fi valabile la data deschiderii ofertelor.

Acum nici nu stiu ce sa cred, ne-au cerut un cazier care lipsea si nu au zis nimic ca ne vor descalifica.

deasemenea in adresa in care ne-au cerut certificatele de la taxe au spus sa fie valabile in data deschiderii.

CUm sa obtin un certificat antedatat, e ilogic.

Nu prea stiu ce sa cred daca ne descalifica sau nu
In documentatia de atribuire trebuie sa fie prevazut expres:

Situaţia personală a candidatului /ofertantului: Aceste documente trebuie prezentate de toti ofertantii, ofertantii asociati si de catre subcontractantii care vor fi implicati in realizarea obiectului contractului. Vor fi exclusi ofertantii care se incadreaza in prevederile art. 180 si art.181 din ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei nr. 34/2006 .


Nu este posibila completarea ulterioara a acestor documente, neprezentarea având ca efect descalificarea ofertantului.

Sper ca v-am fost de folos.
Practic prevederile acealea insemana ca la data depunerii sa nu existe debite restante si asta se pot dovedi cu adrese de la taxe locale.

Voi completa cu noi certificate valabile din data de 12 iunie Pentru ce-i 4 subcontractori.

Deasemenea pentru cele 4 firme cred ca vom reusi sa atasam la noile certificate si cate o adresa de la taxe si impozite locale de care apartin prin care cei de la taxe confirma ca in perioada 1 iunie -12 iunie cand le-au fost emise noi certificate nu au avut debite restante catre bugetul local.

Ideea principala este ca ei au au tot insistat si subliniat in caiet si in adresa lor ca vor certificate valabile la data depuneii. E ilogic sa fac rost de un certificat antedatat. Nu am cum sa fac rost pe 12 iunie de ujn certificat valabil pe 4 iunie.

Sper sa nu ma descalifice.

Mai astept pareri de la DVS

P.S: Legea ce spune: Trebuie sa nu ai debite restante la data depunerii sau trebuie sa ai certificat care sa ateste acest lucru la data depunerii. STiu ca normal trebuie sa ai certificat insa acea adresa de la taxe locale si 2 certificate (unul valabil intre emitere si 1 iunie si altum emis de pe 12 iunie valabil pana la sfarsitul lui iunie + plus adresa de la taxe locala ca in intervalul 1-12 nu exista datorii) vor fi de ajuns?
In cadrul ofertei - eligibilitate - aveti de completat 2 formulare si declarati pe propria raspundere ca la data organizarii licitatiei ca nu aveti datorii la bugetul consolidat al statului, bugetul local si ca societatea nu este supusa procedurii reorganizarii sau falimentului,
Concluzie: la data organizarii procedurii nu trebuie sa inregistrati datorii la bugetul statului sau bugetul local. In ipoteza in care ati declarat ca nu inregistrati datorii si in realitate aveti, exista posibilitatea verificarii acestor aspecte si se poate formula plangere penala pentru infractiunea de fals in declaratii

Alte discuții în legătură

Evaluare oferte Dana S Dana S La o licitatie,ofertantii cu minusuri la documentele de clarificare sunt eliminati din start,fara a se mai evalua partea tehnica si financiara sau se cer ... (vezi toată discuția)
Licitatie publica ElenaDinut ElenaDinut Buna ziua, Am depus actele pentru a participa la o licitatie publica iar cand ne-am prezentat la licitatie nu am fost lasa-ti in sala pe considerentul ca am ... (vezi toată discuția)
Contract de prestari servicii depus dupa solicitarea de clarificari andr_georgi andr_georgi Daca in momentul in care i-am solicitat clarificari in cadrul unei proceduri unui ofertant cu privire la faptul ca : \\" cum executa lucrarile de electrice ... (vezi toată discuția)