avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare succesiune

Buna seara !

Am fost casatorita timp de peste 40 de ani . Recent, sotul a decedat.

Avem si 4 copii si o casa+teren.

Cum se va imparti aceasta proprietate?
In ce cote?

Intreb acestea deoarece unii notari ma informeaza ca eu detin un sfert, iar restul copiii, altul spune ca detin 50% eu si restul copiii, parerile sunt impartite, iar eu sunt in continuare nelamurita deoarece nu stiu legalmente care este varianta corecta.

Va rog sa ma lamuriti in aceasta privinta.

Multumesc
BUna seara,
Dumneavoastra aveti 50% si sotul decedat avea 50 %.
Din cota de 50 % a sotului decedat, cotele ce revin mostenitorilor sunt: 1/4 dumneavoastra si 3 /4- copiilor.
Stimată doamnă,

Ceea ce ar trebui să înțelegeți este diferența între contribuția proprie la dobândirea averii și masa succesorală - bunurile ce vor fi moștenite.

În primul rând, 50% din casa și terenul de care aminteați ar putea fi bunuri proprii, dacă sunt dobândite în cursul căsătoriei.Ele reprezintă bunurile dvs din start, neputând fi împărțite prin succesiune.

Deci rămâne de împărțit o cotă de 50%, după regulile succesiunii legale. Din cei 50% veți avea procentul de o pătrime, nu din totalul averii dobândite în timpul căsătoriei.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea dupa un parinte Imelda Bojan Imelda Bojan Azi am citit pe situl dumneavoastra despre aceasta tema anume mostenirea.*In anul 2012 mama a decedat.In anul 2014 am demarat succesiunea.Mentionez ca mama a ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotului supravietuitor asupra bunurilor proprii ale sotului decedat clarosh clarosh Am inteles ca bunurile dobandite inainte de casatorie raman bunuri proprii in caz de divort dar nu si in caz de deces. Ce drepturi are sotul supravietuitor cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire alinapauna alinapauna in cazul in care parintii a 2 copii au o locuinta si unul din parinti decedeaza,care vor fi cotele parte a fiecarui copil si respectiv a mamei cand se va face ... (vezi toată discuția)