In aceasta dimineata am avut un accident usor din cauza proastei administrari a drumului...mai exac, o sosea care iesea intr-un drum principal, putin in panta, era acoperita cu o pelicula de gheata exact pe portiunea de iesire. Desi aveam vireza fff mica(10-12km/h) nu am reusit sa opresc decat intr-o masina care era oprita pe mijlocul trecerii de pietoni dupa ce cu cateva secunde inainte lovise o femeie.
Pagubele sunt minore la ambele masini...celalalt conducator auto nu a anuntat accidentul de pe trecerea de pietoni, persoana accidentata a plecat!
Acum cel pe care l-am atins vrea asigurarea mea...eu nu prea asi vrea sa i-o dau deoarece nu ma consider vinovat, nu aveam nici o posibilitate de a opri masina altfel...consider ca cel ce trebuie sa plateasca e administratorul drumului.
Din experienta, se justifica sa merg la politie si sa cer tragerea la raspundere a celui ce administreaza drumul, sau sa accept amiabila ? Doar ca la amiabila nu o sa se accepte culpa comuna si eu voi ramane pagubit!
In primul si primul rand dvs sunteti raspunzator de paguba produsa celuilalt vehicul. Acesta trebuie despagubit de dvs sau asiguratorul dvs . Pagubitul nu poate astepta finalizarea unui eventual proces pe care l-ati putea intenta dvs administratorului drumului .
Ba cam poate...pentru ca daca se merge la politie pentru declararea accidentului si eu refuz sa dau polita RCA atunci asa zisa parte vatamata va trebui sa ma actioneze in instant iar eu la randul meu voi chema parte pe administratorul drumului...si tot asteapta solutionarea cauzei!
Vi se va intocmi proces verbal si chiar daca mentionati ca nu sunteti de acord cu el aveti termen 15 zile sa il contestati . Daca nu pagubitul drebuie sa fie despagubit de asiguratorul dvs chiar daca nu sunteti de acord cu asta.
Spuneti ca aveati 10-12 km/h , poate daca aveati 3-4 km/h si incepeati franarea mai din timp impactul putea fi evitat . Prima regula la deplasarea pe un drum acoperit cu zapada sau polei este sa aveti o viteza care sa permita oprirea in timp util la aparitia unei situatii neprevazute . Cam asta va fi pledoaria juristului de la Politie !
Ca acel drum trebuia dezapezit este alta problema care este si ea discutabila .
Acum dvs sunteti singurul care decide ce pasi veti urma .
Am fost intr-o situatie similara in luna Ianuarie 2015. La iesirea de pe o straduta era o portiune de gheata de cel putin 10 m... nu am reusit sa opresc masina si era sa intru sub un autocar al carui sofer a fost extrem de inspirat si a virat pe banda din stanga dar nu a fost suficient pentru ca tot "l-am lovit"... reusisem sa intorc masina pe carosabil dar m-a atins autocarul cu partea din spate iar autocarul a suferit zgarieturi minore. In schimb masina mea in partea din spate a fost indoita sanatos, stopul stanga spart si bara din spate rupta. Soferul mi-a cerut asigurarea si dupa ce si-a terminat cursa s-a intors la sediu unde eram si eu deja. I-am explicat care a fost situatia, paguba mea nu avea cine sa o plateasca... probabil pe drumurile noastre trebuie sa ai si "gheara" in dotarea masinii ca sa opresti autovehiculul pe o portiune de drum inghetata ca oglinda ! Din fericire directoarea firmei a fost o persoana foarte realista care mi-a propus sa ne intelegem ca oamenii pentru ca aceste lucruri se pot intampla. Am cazut de-acord sa-i platesc paguba (in jur de 150 lei) si sa nu facem amiabila pentru ca ulterior sunt inregistrata la cei de la asigurari cu bonus-malus si voi plati MULT mai mult pentru asigugarea obligatorie... in conditiile in care accidentul s-a intamplat din cauza ca drumul NU era curatat, era oglinda ca la patinoar ! Am facut o declaratie scrisa de mana prin care am specificat ca le-am platit banii pentru paguba produsa de mine, a facut o copie dupa aceasta si mi-a inmanat-o, le-am platit si am plecat. Eu mi-am rezolvat masina cu un vecin care este tinichigiu la suma de 300 lei... mult mai ieftin decat daca as fi deschis dosar cu cei de la administratia drumurilor, pe care oricum ii doare in cot de situatia dvs. Eu va propun sa incercati sa va intelegeti cu omul si paguba dvs. sa vi-o asumati, iesiti mai ieftin, nu veti avea bonus-malus la asigurare si scapati de durerile de cap cu procesele. Toate bune !
Trebuie sa tineti cont si de faptul ca remedierea unei avarii din accident fara a avea Autorizatie de Reparatii de la Politie sau Document de Intrare in Reparatii de la asigurator constituie o ilegalitate !
Clasa bonus
lorette2013
Buna ziua, cand am avut un accident aveam clasa de bonus B3, acum la reinoire imi da B6? Nu trebuia sa scada? Sau e o greseala din CEDAM? Dar trebuia macar B4 ... (vezi toată discuția)