avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imparteala de ascendent
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imparteala de ascendent

dupa 6 ani de la decesul autorului, am gasit un testament in care s-a facut de catre acesta o imparteala de ascendent.desi s-a eliberat un certificat de mostenitor in care partile au consfiintit si un partaj, acum doresc sa se dea eficacitate testamentului.
nu stiu cum sa formulez actiunea, sa cer:
- o repunere in termenul de acceptare a atestamentului
-anularea ceretificatului de mostenitor pe motivul necunosterii testamentului si
-o actiune in constatarea faptului ca prin testament s-a facut o imparteala valabila de ascendent impreuna cu o cererre de revendicare a imobilului testat?
nu stiu exact cum sa o formulez.
ar mai fi o problema si teoria o stiu foarte bine. ma gandesc ca ma puteti ajuta cu un site in care sa gasesc practica.
testamentul e olograf dar nu e semnat. se indica in cuprinsul sau ce varsta avea in momentul in care l-a facut. as vrea sa depun la dosar si practica in sensul ca data nu este un element esential si poate rezulta si din imprejurari intrinseci testamentului. nu s-au facut alte testamente si nici nu s-a instrainat bunul respectiv.
Cel mai recent răspuns: ana24 , utilizator 15:57, 16 Iunie 2009
Hai sa spun un lucru (trist) sub forma de intrebare retorica.
Daca ati fi jude, nu v-ar fi mai usor sa "constatati" (si mai ales sa motivati) ca acel testament nu indeplineste toate conditiile de validitate decat sa ...stricati dupa 6 ani socotelile la atata lume pusa care pe care si cat pe cat? (apropo, certiicatul acela de mostenitor prin care partile si-au recunoscut reciproc pretentiile si au consimtit la toate mentiunile din el, face dovada deplina impotriva lor atata timp cat nu s-a dovedit ca este rezultatul unui viciu de consimtamant - dar asta insemna anulare , adica actiune prescriptibila, si parca, pentru anumite cauze de anulare este prevazut si un moment obiectiv de la care incepe totusi sa curga prescriptia... Adica asta e speta cu care sa-ti tot spargi capul vreo 3 nopti, doar sa vezi de unde poti s-o incepi...).
Cu referire doar la validitatea testamentului: opinia mea este ca mentiunea facuta in act cu privire la varsta testatoarei in momentul incheierii testamentului indeplineste conditia datarii acestuia.

personal cred ca fiind vorba de un testament olograf, este esential ca data sa fie inscrisa in cuprinsul acestui act. datarea testamentului este o conditie de fond a testamentului olograf, in raport de data inscrisa in testament putandu-se stabili daca testatorul avea sau nu capacitatea de a dispune in momentul intocmirii testamentului.
nu cred ca este suficient a se prezuma data, prin faptul ca se specifica varsta testatorului..

parerea mea ;)
A se vedea literatura de specialitate (Fr.Deac, Tratat de drept succesoral, Universul Juridic - 2002, pag.188).

Data nu este privita ca avand aceeasi importanta ca scrierea sau semnatura, putand fi stabilita pe baza unor elemente intrinseci sau chiar extrinseci.

:bow:
da, intr-adevar asa am studiat si eu.
o alta problema, prin testament sunt lasate anumite bunuri,, celor patru copii ai fiicei mele predecedate". eu ma aflu printre acesti 4 copii si doar eu vreau sa-l dau in judecata pe unchi. cum pot formula? o actiune in revendicare practic..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare testament suivil suivil In ce conditii se poate anula un testament? (vezi toată discuția)
Mostenire-testament mmxx mmxx Noi suntem 7 frati si ambii parinti au decedat. La moartea tatalui, revenind in localitate, fratele meu mi-a dat o \"foaie\" scrisa si lasata de tatal meu ... (vezi toată discuția)
Testamentul olograf ContSters134265 ContSters134265 Rog detalii despre testamentul olograf care poate sa il faca sotului supravietuitor. Multumesc. (vezi toată discuția)