avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce se intampla daca lucrezi fara carte de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce se intampla daca lucrezi fara carte de munca?

Buna ziua .Am o problema si v-as ruga sa ma ajutati.Mama mea a lucrat 3 saptamani ca bona,dar fara carte de munca,dupa aceasta perioada persoana la care a muncit n-a mai avut nevoie de serviciile ei si a dat-o afara fara s-o plateasca.Ce sa fac,unde sa ma adresez?daca voi depune o plangere la ITM,e posibil ca mama mea sa primeasca amenda ptr.ca a lucrat fara carte de munca/Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2009
anyy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 20:20, 14 Iunie 2009
saamy a scris:

daniela vorovenci a scris:

Ce inseamna munca la negru?
- nerespectarea legilor
-neplata salariului
-nu contribuiti la CAS, CASS ,SOMAj , nu beneficiati de indemnizatii de somaj , de sanatate , de pensie....
In cazul de fata faceti o sesizare scrisa la ITM , nu mama Dmv este cea care avea obligatia inregistrarii contractului de munca.
Mult succes,

Raspund d-nei Consilier - Munca la negru este::

1. Prestarea muncii fara intocmirea formelor legale, respectiv fara intocmirea contractului individual de munca, precum si neremunerarea pe baza unui stat de plata, constituie « munca la negru » si prezinta multe dezavantaje pentru angajati ;

2. Fiecare salariat trebuie sa stie ca pentru a fi angajat legal va semna un contract individual de munca, va semna lunar un stat de plata si va avea completat carnetul de munca.

Va rog frumos !

3. In mesajul anterior am raspuns doamnei @anyy clar si concret, am gresit cu ceva ??
4. Intervenim intr-o discutie cand avem de adaugat ceva nou sau corectam pe cel care a raspuns anterior interventiei noastre, gresesc ??

Mi-am spus parerea mea cu privire la acest tpoic si nu vad de unde reiese ca v-as fi plagiat?...
Din cate stiu , pot sa-mi exprim liber ce parerea am despre cum vad eu acest subiect , cu obligatia de a respecta topilcul.
Vi se pare ca nu l-am respectat?...ma simt jignita datorita acestui mesaj....
Pentru aceasta , va muktumesc mult,
O zi minunata,
Daniela Vorovenci, Consultant fiscal
daniela vorovenci a scris:

davideg a scris:

Itm-ul nu are nicio legatura cu relatiile de munca intre persoane fizice neautorizate.Ce sa faca ITM-ul in aceasta situatie?Trebuia incheiat un contract civil cu toate drepturile si obligatiile partilor.

Unde se precizeaza ca este vorba de o persoana fizica?....

=D> Da, doamna David, corect! Mama utilizatorului este persoana juridica! :whistle:
Poate mama copilului este persoana fizica autorizata de lege in activitatea de nastere copii.Nu stiu codul caen, poate il stie cineva.
Potrivit codului muncii, prin angajator se înţelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă. prin angajator se intelege ... prin urmare, nu trebuie sa fi PFA ca sa inchei un c.i.m. in calitate de angajator...
Va multumesc ptr raspunsuri si imi pare rau ca n-am fost mai explicita.Persoana ptr.care a lucrat mama mea este persoana juridica si mai are antecedente de acest fel,munca la negru,chiar saptamana trecuta a primit o amenda de la ITM ptr.ca avea o angajata careia nu i-a facut carte de munca.Acum nu stiu cum mama mea isi poate recupera banii de la aceasta persoana.Rezolva ceva daca depune o plangere la ITM?
anyy, utilizator

Alte discuții în legătură

Munca la negru?! noaghium noaghium Lucrez de doua saptamani intr-o locatie.La interviu mi s-a promis salariul minim plus bonuri.Sunt f. incantata de locul de munca,DAR,am aflat ca o colega a ... (vezi toată discuția)
Probleme la un control al itm timtexcompany timtexcompany M-am angajat de curand in postul de Inspector Resurse umane si deja am o problema - in urma cu 12 zile a fost un control al ITM ( inca nu eram angajat la ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata nanuion nanuion Patronul la care lucrez ne-a trecut in 2010 timp de 6 luni cite 2 saptamini pe fiecare luna in cfs fara acordul nostru. In aceasta perioada noi am lucrat ... (vezi toată discuția)