avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Plata din cont bancar neautorizata
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Plata din cont bancar neautorizata

Buna seara

Ma aflu in ipostaza in care nu stiu cum sa reactionez.
In urma cu putin timp am cumparat produse de la emag cu cardul si pe unele le am returnat urmand sa primesc contravaloarea inapoi pe card. am primit suma pt produsele inapoiate si am observat ca mi s a transferat si 50 ron dar nu stiam pt ce este. peste 3 saptamani vad ca mi s a efectuat din cont plata catre emag cu suma de 50 ron Fara stirea mea.

intrebarea este: are voie banca sa faca plati sau sa efectueze operatii de plata in locul meu dint contul meu fara un document al vreunui organ abilitat gen judecator etc? Nu ar fi trebuit sa fiu contactat si daca a fost o greseala, evident o rezolvam civilizat.
Daca emag mintea ca a gresit si ca vrea banii inapoi dar mai multi?ce se intampla?

Ce pot face in acest caz in afara de plangere la opc? Se poate considera furt si sa merg la politie sa depun plangere? daca o las asa se va intampla si altora. Le am cerut in scris sa mi furnizeze documentele cu care eu am autorizar acea plata catre emag. Astept sa vad ce incearca sa mi "vanda".

Multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: colyro , utilizator 16:24, 12 Februarie 2015
Cand ati observat ca aveti in cont cu 50 de lei mai mult nu ati sesizat emag.ro nici banca, acum cand s-a corectat greseala va bate gandul sa faceti reclamatie... nu prea e corect insa da, puteti reclama banca la ANPC. Plangere la politie consider ca este exagerat insa si acolo puteti face plangere pentru orice considerati ca este fapta penala.
Atata doar ca orice reclamatie la ANPC trebuie precedata de o incercare de lamurire a problemei cu agentul economic implicat, deci va trebui asteptati explicatiile bancii in privinta transferului iar daca raspunsul va nemultumeste il atasati reclamatiei.
In peste 10 ani de cand folosesc card bancar si peste 4 ani de zile cumparaturi de la emag si retur pt unele produduse, nu mi s a intamplat asa ceva. dupa ce am observat plata catre ei neefectuata de mine, am inceput sa fac calculele si sa presupun ca Au gresit.
Chiar si daca ar fi fost rea vointa, nu ar fi trebuit sa ma contacteze banca pt lamurire?

daca un comerciant este rau intentionat, sa inteleg ca poate hotari cu banca sa umble in contul clientilor in vederea retragerii unor sume de bani? Mai mult daca am contul pe 0 si fiind card de debit, sa li se faca descoperire de cont fara adeverinta de salariat si consimtamantul meu?
Au mers f departe si de aceea as dori sa iau in calcul si reclamatie la politie, poate ii mai responsabilizeaza

Ca si concluzie, inteleg de la dvs ca se poate considera furt aceasta plata neautorizata de catre mine, corect?

Multumesc frumos,

colyro a scris:

Ca si concluzie, inteleg de la dvs ca se poate considera furt aceasta plata neautorizata de catre mine, corect?


Nu stiu de unde din ce am scris de ati inteles asta. Am zis doar ca puteti face reclamatie la ANPC (oricine poate reclama oriunde orice i se pare in neregula) dar este nevoie intai sa cereti lamuriri de la banca. Reclamatiile care nu sunt insotite de dovada incercarii de rezolvare amiabila au ca prim raspuns aceasta recomandare (de a lua legatura cu comerciantul). Ati facut-o deja, asteptati raspunsul.
In opinia mea nu poate fi considerat furt pentru ca nu vi s-a luat ceva ce aveati, existenta acelei sume virate in mod gresit in contul dvs. nu v-a facut ''stapan'' pe ea.

Despre indreptarea erorii fara stiinta dvs. nu pot sa ma pronunt - nu mi se pare ilegal insa nu ma pricep, e doar un feeling :) Subiectul dvs. va fi mutat in forumul specializat pe probleme cu bancile, acolo aveti sanse sa va lamureasca cineva din domeniu.
1, Trebuie să fiți conștient de faptul că fapta de a nu returna deîndata banii primiți fără drept, poate constitui infracțiune. Se numește însușirea bunului găsit.
ART. 243 Noul Cod Penal 2014 Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii

(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

2,probabil banca dumneavoastră și Banca EMAG s-au conciliat pe protocoalele VISA/MASTERCARD, iar providerul de card a decis ca suma respectivă trebuie returnată.
3, Prin Condițiile Generale de Afaceri ale Băncii ( chestia aia cu zeci de pagini pe care ași semnat-o fără să o citiți la momentul deschiderii contului ) scrie cu certitudine că autorizați banca sa vă debiteze contul în cazul în care acest cont a fost alimentat dintr-o eroare,
4, Puneți face plângere la OPC, dacă este un cont de persoana fizică, nu un cont de entitate sau persoana juridică, constituit pentru activități economice, sau puteți să le mulțumiți că v-au scăpat de răspunderea penală. Dvs. decideți cum procedați.


Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
multumesc pentru clarificari. eu ma uit pe extras cand il primesc in prima saptamana din urmatoarea luna si asa am vazut aceasta tranzactie. nu e nici un bun insusit atat timp cat nu am vazut/observat. am inteles punctul dvs de vedere si aveti dreptate. dar chiar si asa mi se pare gresit sa nu fiu contactat.

toate cele bune

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întrebare - problema cu o banca crstirina crstirina În 2007 în urma unui conract de credit cu o bancă am obtinut si un card de credit pe care l-am achitat si închis în 18 01. 2010 iar acum când am ... (vezi toată discuția)
Probleme atm vioricasara vioricasara Ce pot face ??? am vrut sa extrag in jur de 1000 ron cu cardul dintr-un atm cec ;avind chiar cardul emis de cec . Am efectuat toti pasii (introducere card ... (vezi toată discuția)
Plangere anpc axellcom axellcom Buna ziua Am facut o plangere catre ANPC impotriva unui lant de magazine, S-a dovedit ca intemeiata reclamatia si ANPC-ul a amendat magazinul si i-a pus in ... (vezi toată discuția)