avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retinere certificat de mostenitor si incalcare drept ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retinere certificat de mostenitor si incalcare drept propietate?

Buna ziua, am o problema relativ simpla, dar care necesita rezolvare la judecatorie. Cand eram minore eu si sora mea tatal nostru a decedat si fratele lui adica unchiul nostru a facut succesiunea in care a dat-o pe mama cu domiciliu necunoscut, deoarece era despartita de tatal nostru. In urma acestei succesiuni a obtinut un certificat de mostenitor care imi apartine mie si surorii mele, adica in care suntem trecute ca mostenitoare dupa tatal nostru, pe partea lui din casa + teren. Intre timp eu si sora mea am stat intr-o casa de copii. Acum vrem sa facem iesirea din indiviziune la judecatorie dar unchiul nostru REFUZA sa ne dea certificatul nostru de mostenitor si de asemenea nu ne lasa sa ne folosim de partea noastra din casa + teren. Mentionez ca am duplicat, dar eu vreau si originalul . Va rog frumos sa imi spuneti daca ceea ce face unchiul nostru (adica refuza sa nea dea certificatul nostru de mostenitor si nu ne lasa sa stam in casa) este INFRACTIUNE, cum se pedepseste si unde se reclama? In cazul in care il chem in judecata pt iesire din indiviziune il pot chema in accelasi dosar si pt ca nu imi da cerfificatul de mostenitor si pt ca nu ne lasa sa stam in casa? Trebuie dovedit acest lucru? Si daca da atunci cum pot dovedi? El poate spune ca nu i-am cerut nici un certificat si ca nu vreau sa stau in casa? Cum pot dovedi contrariul? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 15:06, 14 Iunie 2009
1-nu cred ca merita sa pierdeti timpul in litigii pentru originalul acestui certificat.
Puteti introduce actiunea in instanta doar cu o copie.
Intre timp .. adica pana la primul termen ... puteti merge la primaria care l-a eliberat si sa solicitati sa va elibereze un duplicat care aceiasi valoare cu originalul.
2-Daca prin despartita intelegeti casatorie desfacuta, (sau divort .. cum se spune) e in regula. Daca insa mama dvs. era inca legal casatorita cu tatal dvs. dar despartita in fapt atunci puteti chiar sa solicitati anularea certificatului de mostenitor astfel incat sa fie trecuta in succesiune si mama dvs. Avantajul ar fi ca in acest fel va veti mari cota.
3-Chestiunea cu locuitul in casa ..... este discutabila. In principiu puteti introduce actiune de iesire din indivziune si pe cale separata o ordonanta in care sa solicitati sa locuiti in acea casa pana la solutionarea litigiului.
4-Pentru a dovedi contrariul il puteti notifica pe unchi.
apaidiu a scris:

1-nu cred ca merita sa pierdeti timpul in litigii pentru originalul acestui certificat.
Puteti introduce actiunea in instanta doar cu o copie.
Intre timp .. adica pana la primul termen ... puteti merge la primaria care l-a eliberat si sa solicitati sa va elibereze un duplicat care aceiasi valoare cu originalul.2-Daca prin despartita intelegeti casatorie desfacuta, (sau divort .. cum se spune) e in regula. Daca insa mama dvs. era inca legal casatorita cu tatal dvs. dar despartita in fapt atunci puteti chiar sa solicitati anularea certificatului de mostenitor astfel incat sa fie trecuta in succesiune si mama dvs. Avantajul ar fi ca in acest fel va veti mari cota.
3-Chestiunea cu locuitul in casa ..... este discutabila. In principiu puteti introduce actiune de iesire din indivziune si pe cale separata o ordonanta in care sa solicitati sa locuiti in acea casa pana la solutionarea litigiului.
4-Pentru a dovedi contrariul il puteti notifica pe unchi.


Sublinierile din textul citat imi apartin.

Doua chestiuni:

1. Nu cred ca primaria are sau avea vreo tangenta cu eliberarea certificatelor de mostenitor sau a vreunui duplicat.

2. Nu vad cum ar creste cota celor doua mostenitoare prin anularea certificatului de mostenitor si eliberarea unui alt certificat in care sa fie inclusa si sotia supravietuitoare. Eventual ar putea fi diminuata cota lor cu partea care i-ar reveni mamei lor.


:bow:
daca succesiunea s-a facut la un notar,pentru obtinerea certificatului de mostenitor in original trebuie sa mergeti la notarul care a eliberat certificatul de mostenitor pentru un duplicat sau la camera notarilor din localitatea unde s-a facut succesiunea, ei au un registru cu un exemplar original anexat pentru pastrare.
ce calitate a avut unchiul dvs , in ceea ce va priveste,la data la care s-a facut succesiunea?
daca ati ajuns la majorat el ar trebui sa fie descarcat de obligatii, si dvs sa intrati de drept in posesia mostenirii dvs.
Am DUPLICAT, mie imi trebuie ORIGINALUL ca sa imi fac carte de identitate fara sa depind de unchiul meu. Am incercat sa imi fac carte identitate cu duplicatul dar au trimis control in teren sa constate daca locuiesc acolo, iar eu nu locuiesc acolo fiindca unchiul meu imi interzice, desi am dreptul. Inca mai spera sa ii ramana lui toata casa si terenul, inca mai spera sa ma convinga pe mine si pe sora mea sa ii vindem lui...Casa e de la parintii lui si ai tatalui meu...Cei de la politie-evidenta populatiei au spus ca daca aduc ORIGINALUL imi fac cartea de identitate, desi nu stiu daca e tocmai legal ce fac astia de la evidenta populatiei sector 2 BUCURESTI. Am dovezi ca sunt propietar, am chitante care dovedesc ca am platit impozitul pe partea mea si a surorii mele din teren si cladire...notarul care a facut succesiunea la vremea respectiva mi-a dat doar duplicat...DE UNDE POT OBTINE UN AL DOILEA ORIGINAL avand in vedere ca primul e la unchiul meu si refuza sa mi-l dea? VA ROG FRUMOS...HELP:(
Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2009
simoneangel, utilizator
Colegii au perfecta dreptate.
1-Certificatul de mostenitor nu il gasiti la primarie ci la notarul la care a fost incheiat. Ma gandeam la cel de deces .. dar e altceva. Ce vreti .. numai cine nu munceste nu greseste.
2-Cum le creste cota sau mai bine spus masa? Poi e simplu. Daca mama nu era trecuta de loc pe certificat la decesul mamei nu ar fi mostenit nimik dupa ea. Daca e trecuta pe certificat ... vor avea ce sa mosteneasca de pe urma mamei.
3-In privinta originalului trebuie sa intelegeti ca si daca ati avea originalul tot nu ar insemna ca automat puteti intra in casa. Faptul ca dvs. ati platit impozitul nu inseamna ca sunteti proprietar.
4-Faptul ca aveti o copie xerox nu inseamna ca aveti un duplicat.
Chestiunea buletinului e altceva.
Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2009
Alin Paidiu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De unde pot face rost de acest act? simoneangel simoneangel Am nevoie sa fac rost de un certificat de mostenitor care e pe numele meu si al surorii mele... unchiul nostru are un exemplar original pe care refuza sa ni-l ... (vezi toată discuția)
Sper sa fiu ajutata de data asta, va multumesc! simoneangel simoneangel Am pus o intrebare dar se pare ca n-am pus-o bine. Nici unul dintre cei care mi-au raspuns nu au inteles ce vreau eu de fapt. Vreau sa imi fac o noua CARTE DE ... (vezi toată discuția)
Succesiune-mai multi mostenitori miris miris Buna ziua, Bunicii mei au avut 7 copii. - Mama (fiica bunicilor) a murit acum 14 ani, bunica a murit acum 5 ani fara a se deschide succesiune. Anul trecut ... (vezi toată discuția)