avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Interpretare articol de lege - pensie de urmaș
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Interpretare articol de lege - pensie de urmaș

Bună seara, aș dori să știu cum se interpretează următorul articol de lege.
Confrom Legii 263/2010 - " ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b)."

De cățiva ani beneficiez de o pensie de urmaș iar săptămâna trecută am împlinit vârsta de 26 de ani, și am fost anunțat că din luna martie pensia de urmaș mi se va suspenda. Problema este că eu sunt încă student (sunt anul 2 de master) și mai am căteva luni până termin, plus că sunt student în alt oraș iar eu mă întrețin din această pensie, dar asta e o altă problemă.
Întrebarea mea este următoarea, fiindcă aceasta pensie de urmaș în cazul meu este condiționată de două lucruri faptul că sunt la facultate și de vârstă nu ar fi fost normal să-mi fie lăsată pensia până la sfârșitul anului universitar? Pentru că atunci când termin peste căteva luni tot 26 de ani am, în general nu mă trec nicăieri că am 26 de ani și 3 zile sau 26 de ani și 5 luni dacă îmi este permis să interpretez așa. Toată treaba asta făcându-mă vinovat că m-am născut în februarie, dacă aș fi fost născut în septembrie luam pensie în continuare, această pensie nefiind condiționată de o vârstă de început, adică să beneficiezi de pensia asta de la o anumită vârstă și astfel să se compenseze lucrurile.

Vă mulțumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:04, 12 Februarie 2015
Eu cred ca legea este foarte clara si nu lasa loc de interpretare.

.........................fara a depasi varsta de 26 de ani
Intre 26 si 27 de ani nu mai exista alta unitate de masura ?
Decat anii intregi ?
26 impliniti(fara a se depasi)
De ce nu se spune 27 de ani neimpliniti ?
1. Din punctul dvs. de vedere are o logica ce spuneti dar Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este limpede si clara, fara echivoc, si ea spune:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
...
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
...

Art. 113
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...

g) copilul, beneficiar al unei pensii de urmas, a implinit varsta de 26 de ani, cu exceptia situatiei prevazute la art. 84 lit. c);

2. Aceeasi lege (nr.263/2010) va permite sa cumulati pensia de urmas cu orice alt venit provenit din prestarea unei activitati, adica puteti sa gasiti un loc de munca chiar si pe timpul studentiei si chiar in perioada cat beneficiati de pensie de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Emilia_85 Emilia_85 Buna ziua, pensia de urmas se intrerupe din luna in care implinesc 26 de ani? sau se mai da pana la terminarea anului universitar din anul in care implinesc ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas! ruxandra_daniela ruxandra_daniela Buna ziua, Revin cu o intrebare privitoare la pensie de urmas: Am 23 ani, si sunt studenta in anul III, ar trebui sa termin anul acesta dar din pricina ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si indemnizatie de somaj? Mviorica Mviorica Buna ziua. Daca am o pensie de urmas in valoare de 350 RON mai pot beneficia si de somaj? Mentionez ca am absolvit in 30 iunie facultatea. Va multumesc! (vezi toată discuția)