am o problema. sunt data in judecata de prietenul sotului meu.
sotul meu a decedat. avea o datorie ( fara contract, termen limita de restituire ) la prietenul lui.
prietenul lui m-a dat pe mine in judecata acum.
ca sa renunte la proces, vrea sa semnam o conventie in care sa recunosc aceasta datorie si apoi ca el sa-si recupereze banii din mostenirea sotului.
daca semnez aceasta Conventie, inseamna cumva o recunoastere clara si irevocabila a datoriei si implicit asumarea ei de catre mine?
este suficient daca cedez dreptul meu la mostenire sau imi poate urmari si bunurile personale?
daca specific in Conventie ca el sa-si recupereze banii exlcusiv din mostenire ( chiar daca aceasta mostenire acopera sau nu datoria, nu se stie ), este suficient ca sa fiu in siguranta?
sau recunoasterea clara a datoriei prin semnarea unei astfel de conventii inseamna cumva si asumarea datoriei de catre mine?
sper sa fie clar ceea ce vreua sa intreb.
mentionez ca eu eram despartita de sotul meu cand el a facut aceasta datorie, a facut-o exclusiv in numele lui.
E inutil sa semnați asa ceva, oricum se va îndestula din bunurile defunctului. Când a decedat soțul dvs?
Ce puteți susține dvs în instanta e ca nu aveți cunoștință de aceasta datorie, dacă aceasta datorie exista, e proprie a soțului, iar dvs nu ați acceptat succesiunea nici expres și nici tacit.
Dacă aveți la dvs din bunurile soțului, dacă ați acceptat tacit succesiunea, oricum nu plătiți din banii dvs datoria ci prin valorificarea bunurilor moștenite.
va multumesc foarte mult pentru raspunsuri, apreciez foarte mult.
sotul meu a decedat in martie 2014.
noi ne-am despartit in 2010.
imprumutul este de 6000 de euro.
imprumutul l-a facut in doua transe. o data s-a imprumutat de 1000 de euro, apoi s-a imprumutat de inca 5000 de euro.
datoria a fost facuta in decursul anului 2011.
nu au incheiat contract, insa au schimbat e-mailuri.
nu aveau o scadenta la care sa dea banii, insa prietenul spune ca sotul meu ii zicea ceva de genul, iti dau la anul, apoi cand venea anul respectiv, iti dau anul viitor.
acest fapt conteaza ca si scadenta, nu? pentru acei 3 ani de la scadenta, asa este?
eu nu eram cu sotul meu cand a facut primul imprumut, n-am avut nici idee de el.
el era in alta tara.
cand a venit in romania, el stabilise deja termenii celui de-al doilea imprumut de 5000 de euro , insa nu primise banii.
la o zi sau doua de la venirea in romania, a primit banii prin virament bancar.
noi am incercat sa ne impacam ( eram despartiti din 2010 ), si am stat doua luni impreuna.
a cheltuit din banii de 5000 de euro pentru plata chiriei pentru doua luni ( 400 euro ) i apoi s-a mai cheltuit pentru mancare.
am avut si eu 700- 800 lei.
eu i-am oferit prietenului sotului meu sa-i platesc 600 de euro pentru cele doua luni cand eu eram cu sotul meu, insa el a refuzat.
apoi noi ne-am despartit definitiv, ins anu am divortat.
eu am cunostinta de aceasta datorie prin faptul ca mi s-a spus de ea, insa atunci cand ei discutatu si pentru prima datorie, de 1000 de euro, si pentru a doua, eu nu stiam, nu am nici cea mai vaga idee ce isi scriau in emailuri.
pot s afac eu acum la notar un document prin care cedez mostenirea chiar daca nu s-au initiat procedurile succesorale? doar asa, de una singura?
daca sunt mosteniror sezinar (sotia supravietuitoare ) inseamna ca nu sunt limitata sa cedez/preiau mostenirea in termen de 6 luni, sau 1 an, asa este?
inteleg ca prietenul sotului meu poate urmari exclusiv mostenirea sotului si atat, nu are drepturi asupra bunurilor mele, asa este?
este clar acest lucru?
de asta imi este mie foarte teama.
pentru ca am stat doua luni cu sotul meu in 2011 cand am incercat sa ne reimpacam insa nu a mers.
mostenirea consta in ce i-a lasat bunicul lui.
insemnand o casa batraneasca, terenul acelei case, un teren de padure, terenuri arabile si un bar care insa nu mai este in folosinta, cladirea, intr-o stare mai precara.
toate acestea sunt la tara, insa intr-un sat foarte aproape de oras.
nu s-au facut succesiunile.
bunicul ( cel cu mostenirea ) a murit in 2010.
mama sotului, din partea acestui bunic a murit si ea in 2008.
bunica lui a murit cu multi ani in urma.
mama lui mai avea un frate, care este in viata.
tatal lui este in viata.
sotul meu nu mai avea frati, surori.
ce cota am eu din aceasta mostenire?
prietenul sotului meu nu i-a impus nici un termen de retsituire a banilor, eu l-am intrebat ;la cateva zile dupa ce sotul meu a revenit in romania, cand trebuie sotul meu sa-i restituie banii iar el a zis "cand o avea el bani".
acum insa cand i-am spus acest lucru, mi-a zis ca sotul meu i-a zis sa-mi zica asa ca sa nu ma sperii eu pentru ce a facut sotul meu, ca-i o suma atat de mare insa eu nu cred acest lucru.
fapt este ca eu nu am vazut nici un email dintre ei, si nu am idee ce au discutat legat de acest imprumut.
simt ca innebunesc cand vad data la care am scris acest mesaj si cand am cerut un sfat.
mai mult de atat, am fost si la un notar public la care am cerut o parere si nu mi-a zis nimic de faptul ca pot sa renunt la motenire numai in decursul unui an de zile de la moartea sotului, apoi nu mai pot face asta.
nici aici, si nici la notar nu mi s-a spus acest lucru.
DE CE?
nu intelege de ce, daca este atat de clar de ce nu intrebati VICTIMA asta, cat timp a trecut de la moartea lui, atata mai ai, daca nu faci asta, atunci nu mai poti nicicand.
ca sa stim in ce situatie suntem, puteti sa spuneti si ca vreti contracost dar sa ne spuneti clar si sincer in ce situatie suntem, ca oamenii obisnuiti habar nu au.
mie mi s-a spus ca daca nu incepe nimeni succesiunea, atunci nu pot renunta la mostenire si ca pentru a incepe cineva succesiunea, e nevoie de 1000 de euro si ca nu pot sa renunt decat atunci cand succesiunea a ajuns la sotul meu, ceea ce nu este cazul, e o mostenire de pe bunicul lui.
mi s-a spus de persaoane avizate ca eu nu sunt retsrictionata de acel an ca sotie, apoi de curand mi s-a spus ca nu era nevoie de inceperea nicunei succesiuni, ca succesiunea se considera deschisa de la momentul mortii.
dara daca stiti ca asta este un aspect important, ca avocati, notar, faptul ca scapi de o datorie daca renunti la ea in timp util, de ce nu ne spuneti si noua, ca victime ce suntem,??
ca simt ca innebunesc de la atatea sfaturi contradictorii.
acum e prea tarziu, nu mai pot face nimic, a trecut termenul de un an de zile.
vreau sa ramana scris pe forum aici, oamenii normali ca mine habar nu au. intreaba ca prostii si primesc raspounsuri care mai de care.