avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pasivul mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pasivul mostenirii

Buna ziua,

am o problema. sunt data in judecata de prietenul sotului meu.
sotul meu a decedat. avea o datorie ( fara contract, termen limita de restituire ) la prietenul lui.
prietenul lui m-a dat pe mine in judecata acum.
ca sa renunte la proces, vrea sa semnam o conventie in care sa recunosc aceasta datorie si apoi ca el sa-si recupereze banii din mostenirea sotului.
daca semnez aceasta Conventie, inseamna cumva o recunoastere clara si irevocabila a datoriei si implicit asumarea ei de catre mine?
este suficient daca cedez dreptul meu la mostenire sau imi poate urmari si bunurile personale?
daca specific in Conventie ca el sa-si recupereze banii exlcusiv din mostenire ( chiar daca aceasta mostenire acopera sau nu datoria, nu se stie ), este suficient ca sa fiu in siguranta?
sau recunoasterea clara a datoriei prin semnarea unei astfel de conventii inseamna cumva si asumarea datoriei de catre mine?
sper sa fie clar ceea ce vreua sa intreb.

mentionez ca eu eram despartita de sotul meu cand el a facut aceasta datorie, a facut-o exclusiv in numele lui.

Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
parere, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihaiRadulescu , utilizator 13:45, 9 Aprilie 2015
parere a scris:

daca este atat de clar de ce nu intrebati VICTIMA asta, cat timp a trecut de la moartea lui, atata mai ai, daca nu faci asta, atunci nu mai poti nicicand.


parere a scris:

pur si simplu era foarte simplu sa mi se dea un raspuns in felul urmator. daca renunti la mostenire expres, asta-i tot. isi lua imprumutul de la ceilalti mostenitori, nu mai aveam bataie de cap.



"VICTIMA asta" (dupa cum va autovictimizati dvs.) ar trebui sa mai si VREA sa fie ajutata.

Pentru asta, romanul (in general) ar trebui sa invete sa intre in cabinetul unui avocat imediat ce a murit in prejama lui o FIINTA,... alta decat porcul din cocina sau boul din grajd!

Daca sunteti succesibili (posibili mostenitori ai unei persoane) intrati fratilor in cabinetul unui avocat! Notarul nu-i avocatul vostru. Nu va asteptati ca notarii sa va saftuiasca pe voi în contra altora chemati la aceeasi mostenire! Ei ar trebui sa-si pastreze impartialitatea.

Nu, nu era simplu sa va fi sfatuit careva sa renuntati!
S-o credeti dvs. ca asta era tot. Bataie de cap ati fi avut oricum. V-ati fi aflat prin judecati in oricare varianta/calitate: si ca simpla sotie si in dubla calitate de sotie si mostenitoare! (creditorul are interes sa faca din datoria asta mai mult sau mai putin inchipuita, o datorie comuna a sotilor).

Si atunci era chiar o PROSTIE sa va fi sfatuit careva sa renuntati la mostenire, avand la dispozitie doar informatia pe care ati oferit-o pe forum. Pentru a sfatui pe cineva sa renunte la o mostenire trebuie sa te asiguri ca ai TOATE datele problemei. Fiindca renuntarea priveste TOT ceea ce avea mortul! (si nu ne-ati spus nici macar daca sotul dvs. singur sau impreuna cu dvs. o fi construit in viaţa lui ...vreun coteţ de câine. Ca sa nu mai zic de alte posibile bunuri pe care le aduna un om intr-o viata...)

Soţul dvs. avea JUMATATE din averea bunicului (bunicilor). Cealalta jumatate apartine unchiului său (fratele mamei sale).

Iar dvs., in calitate de sotie supravietuitoare (în lipsa colateralilor privilegiati) va revine jumatate din mostenire/ din averea sotului dvs. (daca veniti la mostenirea sotului in concurs cu tatal sotului dvs. ...despre care ati scis pe undeva ca ar fi in viata, in vreme ce, despre mama sotului dvs. ziceti ca ar fi murit chiat inintea tatalui ei/bunicul sotului). Toate amanuntele acestea conteza, fiinda iata, la prima citire omisesm ca tatal sotului dvs. e ...neingropat! (el o fi acceptat mostenirea? El este a treia parte in judecata?).

Oricum, fata de continutul averii sotului dvs. (partea de la bunic, ca de-o mai fi avut omul si alte bunuri, habar n-avem), trebuie sa fi fost careva prost ca noaptea neagra fara luna, fara stele, sa va fi sfatuit sa aruncati pe gârlă ...

parere a scris:

o casa batraneasca, terenul acelei case, un teren de padure, terenuri arabile si un bar care insa nu mai este in folosinta, cladirea, intr-o stare mai precara.


"Ochiometric" ... bunurile acestea valoarează mai mult decat datoria aceea care ... pare PRESCRISA ... cel putin in parte! Pare! Nu sunt convinsa, fiindca n-am destule ...amanunte.

Ati ajuns la vreun avocat care sa fi invocat macar prescriptia asta intr-o INTAMPINARE!?!

parere a scris:

fapt este ca eu nu am vazut nici un email dintre ei, si nu am idee ce au discutat legat de acest imprumut.


Io cu atat mai putin, dar ... nu m-ar fi prostit nimeni cu asemenea baliverne!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2015
romascanu, moderator
Atata timp cat nu are nici un act legal semnat si de catre tine din care sa reiasa faptul ca ai fost de acord si girezi imprumutul, nu are ce sa-ti faca!! In plus, fiind despartita (sper cu acte legale) chiar nu are arme de atac in vederea recuperarii datoriei!
Foarte important este si faptul ca, actul de mostenire pe care-l vei intocmi la notariat, nu trebuie sa contina decat activul! De acest lucru te va lamuri notarul, inainte de intocmirea actului!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scadenta octombrie, bunuri pe cale de instrainare acum, ajutor va rog dan.stefane dan.stefane Buna ziua, Apelez la ajutorul dvs pentru ca nu imi dau seama ce as putea sa fac in acest moment si astept recomndarile dvs de specilaite. In 2008 am ... (vezi toată discuția)
Daca sotul a murit cine mai plateste creditele nikita 27 nikita 27 eu eram despartita de sot de 5 luni dar nu legal din lipsa de bani,.eu dupa moartea lui intre timp mi-am schimbat buletinul pe adresa parintilor mei pt ca ... (vezi toată discuția)
Renuntare (sau nu) la mostenire ContSters236635 ContSters236635 Incerc sa fiu scurt\'mau crescut bunicii ,aici in romania parintii sau despartit cind aveam 3 luni ,tatal meu sa dus in ungaria unde a facut o mare avere avind ... (vezi toată discuția)