am o problema. sunt data in judecata de prietenul sotului meu.
sotul meu a decedat. avea o datorie ( fara contract, termen limita de restituire ) la prietenul lui.
prietenul lui m-a dat pe mine in judecata acum.
ca sa renunte la proces, vrea sa semnam o conventie in care sa recunosc aceasta datorie si apoi ca el sa-si recupereze banii din mostenirea sotului.
daca semnez aceasta Conventie, inseamna cumva o recunoastere clara si irevocabila a datoriei si implicit asumarea ei de catre mine?
este suficient daca cedez dreptul meu la mostenire sau imi poate urmari si bunurile personale?
daca specific in Conventie ca el sa-si recupereze banii exlcusiv din mostenire ( chiar daca aceasta mostenire acopera sau nu datoria, nu se stie ), este suficient ca sa fiu in siguranta?
sau recunoasterea clara a datoriei prin semnarea unei astfel de conventii inseamna cumva si asumarea datoriei de catre mine?
sper sa fie clar ceea ce vreua sa intreb.
mentionez ca eu eram despartita de sotul meu cand el a facut aceasta datorie, a facut-o exclusiv in numele lui.
nu se intelege de nicaieri in ce situatie este victima care e data in judecata pentru imprumutul alcuiva, in cazul meu, sotul.
nu se intelege asta: ESTE CLAR ca daca renunti la mostenire numai in decursul unui an de zile, atunci nu-i mai mostenesti datoriile.
incepeti cu acest lucru.
si celalalt aspect, nu l-am inteles nici pana acum desi am fost si la notar.
degeaba m-am dus.
ce se numeste o succesiune, cand e deschisa?
se deschide din oficiu dupa moartea cuiva, trebuie sa o deschida cineva, cum se face?
daca nu o deschide nimeni, atunci nu poate nimeni nici sa accepte, nici sa refuze mostenirea?
mostenitorul sezinar ( sunt eu sau nu sunt mostenitor sezinar, ca era confuz cu privire la acest aspect si ultimul notar la care am fost ) si orice alt mostenitor trebuie sa-si exprime acceptul sau refuzul mostenirii in acelasi termen?
Mai doamna.. de ce sa fi renuntat la mostenire cand bunurile alea pe care le-a mostenit sotul valoreaza mai mult de 6000 de euro ? De ce sa fi renuntat la mostenire cand datoriile se achita din bunurile mostenite si nu din banii dvs ?
Efectele acceptarii Art. 1.114
(1) Acceptarea consolideaza transmisiunea mostenirii realizata de plin drept la data decesului.
(2) Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia.
Apoi, in mesaj ati scris ca omul v-a actionat in judecata, ati scris ce a cerut ? Ati scris daca ati depus intampinare si ce ati scris in ea ? Nu vad.
In afara de renuntare, puteti fi straina de mostenire daca nu ati acceptat-o intr-un an . Deci daca nu ati renuntat expres la mostenire si nici nu ati acceptat-o expres, se va pune problema daca ati facut acte prin care s-o fi accceptat tacit sau sunteti straina de mostenire iar asta rezulta si din felul in care ati ales sa va aparati la proces.
Succesiunea se deschide prin moarte ( adica moare omul, aveti o succesiunea de dezbatut dupa ce v-ati gandit daca o acceptati sau nu) , iar termenul de optiune succesorala pt toti succesibilii este de 1 an de la deces.
Mostenitori sezinari sunt sotia , copiii, parintii, iar sezina va da dreptul de administrare a acestui patrimoniu pana sa aveti un certificat de mostenitor.
1125
Pe langa stapanirea de fapt exercitata asupra patrimoniului succesoral, sezina le confera mostenitorilor sezinari si dreptul de a administra acest patrimoniu si de a exercita drepturile si actiunile defunctului.
Daca nu exista o intelegere scrisa asupra termenului de restituire si nu exista dovada ca termenul a fost prelungit, dreptul creditorului se prescrie in 3 ani de la data imprumutului.
Conteaza f mult cum ati inceput acest proces asa ca degeaba va stropsiti la noi, eu una nu v-am vazut postarile din februarie si de aia nu am raspuns. Dvs nu ati primit raspuns dupa ce ati oferit ceva detalii, ori mai insiatati, ori sciati pe privat, se intampla sa ratam topicuri, nu sta nimeni online in permanenta. Nu va puteti lasa in baza unui forum, iar de consultat trebuia sa fi consultat un avocat.
l-am amanat toti trei cu doua luni printr-o cerere. aceasta cerere a fost facuta inainte de expirarea termenului de un an. conteaza ca acceptare tacita a mostenirii cumva?
pur si simplu era foarte simplu sa mi se dea un raspuns in felul urmator. daca renunti la mostenire expres, asta-i tot. isi lua imprumutul de la ceilalti mostenitori, nu mai aveam bataie de cap.
dar mie mi s-a spus ca sezina nu este limitata la acel an de a accepta, refuza mostenirea. se pare ca da, toti mostenitorii sunt limitati la un an.
nu stiam ce a cerut cand m-a dat in judecata si nici acum nu stiu.
el nu a vrut sa-mi spuna altceva decat ca ne-a dat in judecata din cauza ca suntem mostenitorii sotului si daca nu o facea, el depasea un termen si nici ce termen depasea nu a vrut sa-mi spuna.
acum sper ca mostenirea sotului e suficienta sa acopere aceasta datorie, asa cum mi se tot spune.
sunt trei succesiuni de facut, nu s-a facut nici o succesiune. o sa se faca dupa proces, in cadrul lui sau cum?
Stimata doamna, chiar daca mostenirea nu ajunge, cel care l-a imprumutat pe sot nu se poate indrepta si impotriva averii d-voastra, e limitat la cea a sotului.
eu ca mostenitoare, sunt sotie, nu este asa simplu, nu?
poate sa se indrepte si asupra mea, din cate am inteles. daca dovedeste cumva ca banii au fost folositi in scopul casniciei. bataie de cap, ca noi eram despartiti din 2010, ina nu divortati.