avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pasivul mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pasivul mostenirii

Buna ziua,

am o problema. sunt data in judecata de prietenul sotului meu.
sotul meu a decedat. avea o datorie ( fara contract, termen limita de restituire ) la prietenul lui.
prietenul lui m-a dat pe mine in judecata acum.
ca sa renunte la proces, vrea sa semnam o conventie in care sa recunosc aceasta datorie si apoi ca el sa-si recupereze banii din mostenirea sotului.
daca semnez aceasta Conventie, inseamna cumva o recunoastere clara si irevocabila a datoriei si implicit asumarea ei de catre mine?
este suficient daca cedez dreptul meu la mostenire sau imi poate urmari si bunurile personale?
daca specific in Conventie ca el sa-si recupereze banii exlcusiv din mostenire ( chiar daca aceasta mostenire acopera sau nu datoria, nu se stie ), este suficient ca sa fiu in siguranta?
sau recunoasterea clara a datoriei prin semnarea unei astfel de conventii inseamna cumva si asumarea datoriei de catre mine?
sper sa fie clar ceea ce vreua sa intreb.

mentionez ca eu eram despartita de sotul meu cand el a facut aceasta datorie, a facut-o exclusiv in numele lui.

Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
parere, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihaiRadulescu , utilizator 13:45, 9 Aprilie 2015
asta este avantajul rneuntarii la succesiune, explicit.

scapi de tot, mai ales cand nu-ti doresti mostenirea.
scapi de datorii, sigur.

scapi, si asta este un aspect foarte important, de plata succesiunilor, in cazul meu trei. si o succesiune oricum costa mult.
o avea dreptul sa-si ia imprumutul din mostenire , insa are si dreptul sa ma oblige sa platesc succesiunile.
apoi, pot sa fiu de 1000 de ori sotia lui, odata ca am renuntat explicit la mostenire, nu ma mai poate zapaci prin tribunale ca o fi sau nu o fi si datoria mea, doar de dragul de a ma plimba de colo colo.

dar nu mi-a explicat nimeni asa, iar eu m-am trezit asa fara sa stiu nimic legal despre toate astea. am dat toate explicatiile necesare si suficiente atunci cand am postat prima oara.

pentru cine citeste acest forum si este un caz similar, sa stie ca varianta cea mai sigura este sa renunte la succesiune.
sau dati raspunsuri complete.

ge genul:
cand a decedat defunctul?
vreti mostenirea?
cate datorii avea?
aveti un an sa renuntati sau sa acceptati succesiunea, APOI NU SE MAI POATE.
daca renuntati, nu aveti nici datoriile lui.
creditorul poate sa revoce renuntarea dvs dar numai in termenul de un an. daca o face.
odata ce ati renuntat explicit la succesiune, nu poate sa va oblige nimeni sa platiti succesiunea ca sa-si ia el datoria.

daca ce am zis eu nu este corect, puteti spune acest lucru si de ce.


Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2015
parere, utilizator
Doamna, daca se dovedeste ca datoria este doar a sotului, pe d-voastra nu va poate nimeni urmarii indiferent daca ati acceptat sau nu mostenirea. Daca se dovedeste insa ca e datorie comuna, chiar daca d-voastra ati fi renunt la mostenire in termenul respectiv, creditorul se putea indrepta si impotriva averii d-voastra proprii si cum averea defunctului d-voastra sot era mai greu de accesat, creditorul se putea indestula din bunurile d-voastra. Deci nu va mai faceti procese de constiinta pentru ratarea termenului respectiv, oricum nu-i va fi f usor creditorului sa recupereze suma, d-voastra concentrati-va sa probati ca datoria e doar a sotului.
Doamna nu e treaba dumneavostra ce a imprumutat sotul.
E treaba prietenului sotului sa dovedeasca desi are sanse minime.La cat va stresati ar trebui sa spuneti asa:
Spuneti ca nu stiti nimic si atat.
Spuneti ca NU stiti ca ar fi imprumutat sotul si mai mult nu cunosteti sa fi avut sotul acel email.
Nu are sanse sa recupereze nimic.
Asa si eu pot sa vin ca am un email de la sotul dv ca i-am imprumutat o suma.
Pe vorbe si emailuri nu dovedeim nimic.


Chiar daca ar dovedi cumva ca a imprumutat o suma sotului dumneavoastra pana se va stabili ce mosteneste trebuie facuta succesiunea supa bunica apoi cea a bunicului apoi dupa mama lui (soacra dv) si abia apoi dupa sotul.
Ca sa faceti succesiunea dupa bunica lui trebuie sa apara fratele soacrei dumneavoastra la notar si daca nu vrea s-a terminat cu notarul si trebuie judecata.
Fiecare succesiune costa indiferent ca e facuta la notar sau tribunal.
Asa ca stati linistita e ca si cum nu ati fi mostenit aproape nimic.

Dacă defunctul era căsătorit şi nu avea descendenţi sau fraţi ori nepoţi de frate în viaţă la data decesului, dar avea părinţi:

soţia moşteneşte 1/2 din moştenire;
părinţii supravietuitori moştenesc cealaltă cotă de 1/2 din succesiune, împărţită în mod egal.

Asta daca nu a lasat vreunul vreun testament vreunul din cei de mai sus bunica bunicul mama etc.
Daca ar fi cel care are de recuperat 6000 euro mi-as vede de drum intrucat chiar daca dovedeste el ca da a dat sotului 6000 euro nu are de unde recupera.
Cineva trebuie sa platesca toate dezbaterile dupa bunica bunicul mama sotului si sot,.
Si daca el ar plati din ce spuneti nu ar mai ramane cu nimic.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2015
w_v_w_v, utilizator
Am trecut si eu prin succesiuni multiple si dracul nu e chiar asa de negru. Am platit 4 notari diferiti si totalul a ajuns la 9000 ron, dar cuantumul bunurilor mostenite justifica pe deplin suma cheltuita cu succesiunile. Sfatul meu: terenurile vor avea valoare din ce in ce mai mare. Faceti succesiunea, luati-va terenurile - mai ales cele agricole, se vand acum cu 10.000 ron/ha. Si in fiecare an le creste valoarea. Apoi va judecati cu respectivul, daca e cazul si are cu ce sa probeze pretentiile lui. Cu un avocat bun, in lipsa unui contract scris, aveti sanse mari sa castigati.
Doamna, așa cum spunea cineva mai sus, nu știți nimic de acea datorie. Ce dacă exista emailuri? Putea sa fi restituit datoria iar prietenul soțului Dvs sa arate doar emailurile ce ii convin. Pe lângă faptul ca nu are un contract scris - ceea ce din câte cunosc este nevoie pentru sume de genul 6000 euro, nu se poate sa fie fără termen de restituire... Probabil ca nu vrea sa arate acele mailuri ca sa nu fi intervenit prescripția. Faceți succesiunea, luați-va moștenirea si sa va dea in judecată pentru recuperarea celor 6000 euro. Luați-va un avocat si cu siguranța o sa piardă. De altfel, de aceea si vrea sa va pună sa semnați hârtia. Dat fiind ca nu are un document, știe ca va pierde. Nu va lăsați intimidata. Mult succes!

Alte discuții în legătură

Scadenta octombrie, bunuri pe cale de instrainare acum, ajutor va rog dan.stefane dan.stefane Buna ziua, Apelez la ajutorul dvs pentru ca nu imi dau seama ce as putea sa fac in acest moment si astept recomndarile dvs de specilaite. In 2008 am ... (vezi toată discuția)
Daca sotul a murit cine mai plateste creditele nikita 27 nikita 27 eu eram despartita de sot de 5 luni dar nu legal din lipsa de bani,.eu dupa moartea lui intre timp mi-am schimbat buletinul pe adresa parintilor mei pt ca ... (vezi toată discuția)
Renuntare (sau nu) la mostenire ContSters236635 ContSters236635 Incerc sa fiu scurt\'mau crescut bunicii ,aici in romania parintii sau despartit cind aveam 3 luni ,tatal meu sa dus in ungaria unde a facut o mare avere avind ... (vezi toată discuția)