avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de superficie pe teren + proprietar imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de superficie pe teren + proprietar imobil

Sunt proprietar al unei cladiri pe al carui teren detin si dreptul de superficie - hotarat de o instanta judecatoreasca.
In momentul de fata imobilul este intr-o stare de degradare, iar eu doresc sa-mi mentin acest drept asupra terenului.
Intrebarea mea este, daca demolez si aduc constructia la forma initiala, imi voi pastra acest drept de superficie asupra terenului?
Cel mai recent răspuns: puslic , utilizator 05:12, 14 Februarie 2015
Daca demolati cladirea nu o puteti aduce la forma initiala... o puteti repara.
Raspunsul este nu, nu va pastrati dreptul.
Si daca ma aflu in situatia in care nu se mai poate repara? Trebuie sa existe o cale prin care sa-mi apar dreptul de superficie in cazul in care sunt in imposibilitatea de a mai aduce reparatii imobilului.

art. 695 alin. 2 C.civ. spune asa:
(2) În cazul prevăzut la art. 693 alin. (3), în absenţa unei stipulaţii contrare, titularul dreptului de superficie nu poate modifica structura construcţiei. El o poate însă demola, dar cu obligaţia de a o reconstrui în forma iniţială.

De aici inteleg ca pot demola constructia.
Noi nu stim cum s-a ajuns in aceasta situatie juridica, modul de constituire a superficiei etc. Un raspuns detaliat il obtineti dupa studiul detaliat al actelor de la baza situatiei de drept. Pana atunci va putem da doar indicatii generale care, e drept, pot sa nu fie corecte in cazul dv. particular. Dar nu stim situatia dv. particulara ca sa putem sa va spunem mai9 mult.
Nu stiu daca va incadrati la 693 alin. 3, cat din teren e afectat de superficie, care e durata in timp a superficiei, daca se mentioneaza etc.
Durata dreptului nu se mentioneaza, ceea ce rezulta ca am acest drept 99 de ani, corect?
Am 800 de mp drept de superficie asupra terenului, din care 300 mp e doar terenul aferent constructiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept real principal pentru a extinde o cladire aflata in proprietatea si pe terenul altcuiva Cobrea-Lavinia Cobrea-Lavinia Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu sfaturi pentru a rezolva urmatoarea speta. Doresc sa dezvolt o constructie cu destinatie de pensiune turistica prin ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. aș dori să știu dacă dreprul de superfice se transmite ... Petrisca Elena Petrisca Elena Buna ziua. Aș dori să știu dacă dreprul de superfice se transmite prin moștenire! Mulțumesc frumos! (vezi toată discuția)
Dezmembramintele dreptului de proprietate privata MihaelaVU MihaelaVU La 1.10.2011, printr-un contract incheiat in forma autentica, Primus ii vinde lui Secundus un teren in suprafata de 500mp.Prin acelasi contract,Primus i a ... (vezi toată discuția)