avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil luat da tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil luat da tata

Buna ziua. Sant angajat din 15sept 2014 si la sfarsitul lui martie,inceputul lui aprilie voi deveni tataic. Sotia va sta acasa cu bebele 4luni dupa care as dori sa raman eu in concediu pana la perioada de 2 ani a baieteluiui,asta daca se poate si-mi permite legea.Deci se poate si cum??? :((
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:07, 14 Februarie 2015
1. Daca indepliniti conditiile puteti sa intrati in concediu crestere copil (CCC) asa cum ati precizat dvs.: primele 4 luni intra mama in CCC apoi intrati dvs. pana inclusiv in ziua in care implineste copilul 2 ani.

2. Conditia pentru a beneficia de CCC este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, etc.).

3. - Cand veti dori sa intrati in CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC.
- Cu o copie dupa decizia de suspendare a CIM si cu adeverinta de venituti (Anexa nr.2) mergeti la Primarie si completati cererea pentru indemnziatie pentru CCC.
- La fel va proceda si mama copilului can va intra in CCC asa ca vedeti ce acte face ea si le faceti si dvs. (sa le procurati din timp ca sa nu intarziati cu depunerea lor).
Pai nu voi avea cele 12 luni,la nasterea copilului vor fi doar 8luni. Dar ma gandeam ca dupa ce sta mama cele 4 luni in maternitate (aprilie-august). Deci din spetembrie sa iau eu exact la 12 luni de munca la mine. Asa se poate???
Va multumesc.
1. Nu se poate, cele 12 luni eligibile trebuie sa fie premergatoare nasterii copilului.

2. - Dar ce statut ati avut in cele 4 luni anterioare lunii septembrie?
- Poate erati intr-una din perioadele asimilate prevazute de legislatie.
Inca nu am nici un statut. Copilul se va naste in aprilie si va ramane mama cu el 4 luni acasa. Dupa acele 4 luni daca se poate face ceva?
1. Atunci dvs. nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de CCC.

2. - Daca mama copilului opteaza pentru CCC pana la varsta de 1 an si reia activitatea inainte sa implineaca copilul 1 an va beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica va primi salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil dan0007 dan0007 Buna ziua, Am o serie de intrebari referitoare la modul in care se poate imparti concediul de crestere a copilului intre parinti. -In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Am copil mic, ce ajutoare am dreptul sa solicit? predicelancuta predicelancuta Buna ziua,am o fetita de de 2 luni pentru care primesc decat alocatia de 200 de lei,deoarece nu am putut intra in prenatal din cauza ca nu am avut fix 12 ... (vezi toată discuția)
Ccc luat de tatal copilului stefanpisec stefanpisec Buna ziua! Sunt proaspat tatic am o fetita de 2 sapt, a venit pe lume pe 20 martie si doresc sa beneficiez de indemnizatie de crestere a ... (vezi toată discuția)