avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament, mostenire, contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament, mostenire, contract vanzare-cumparare

Buna ziua ! eu am grija de un batran iar acesta doreste sa-mi lase casa cu conditia ca eu sa am grija de dansul pana la moarte. As dori sa stiu care este modalitatea cea mai sigura de a face un act fara ca copiii acestuia sa ma dea in judecata dupa aceea ? testament, mostenire sau contract de vanzare-cumparare cu clauza ?va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:20, 13 Februarie 2015
Oricare act va putea fi atacat si sunt sanse sa pierdeti!
Personal nu m-as angaja intr-o astfel de intreprindere (de ce nu-l ingrijesc proprii-i copii :-/ ), dar daca as face-o as alege contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.
Si de a doua zi as incepe sa strang bonuri de paine, de lapte, retete de medicamente, facturi de plata a utilitatilor, adica orice act prin care sa pot dovedi ca m-am achitat in mod constiincios si continuu de toate obligatiile.
N-as neglija nicio clipa relatiile cu vecinii, ei vor fi martorii mei care vor sustine punctul meu de vedere in fata judelui.
Acum ma intelegeti de ce nu m-as inhama la o asemenea treaba?!
Nu pun la socoteala ca persoana intretinuta poate face parte din cei sub 1% care traiesc peste 90 de ani.
Mai sigur, este un contract de vanzare -cumparare cu drept de uzufruct viager ptr.batran.Oricum,consultati si un notar.
Cum nu plătiți un preț pe ap, nu încheiați un contract de vânzare. Cum o sa prestați la greu întreținere, contractul va fi de întreținere. Dacă nu puteți îngriji de bătrân și ii dati bani e contract de renta viagera.
Pastrati dovezile întreținerii, sa aveți și martori.. Dacă fiii bătrânului nu știu sau nu sunt de acord, oricum va vor acționa în judecata.
Contractul de întreținere e o liberalitate, dacă sunteți acționat în judecata, copiii pot obține rezerva succesorala. Sfătuiti-va cu un avocat.
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
gi-jane2, moderator
Utiliz.gi-jane2 are partial dreptate,liberalitatile sunt reglementate deart.984 Noul Cod Civil.Conform art.984(2) Noul Cod Civil"Nu se pot face liberalitati decat prin donatie sau prin legat cuprins in testament". Ca atare, contractul de intretinere poate fi considerat donatie doar daca, batranul doneaza casa in schimbul intretinerii, si, atunci,copiii care sunt mostenitori rezervatari pot face actiune in reductiunea liberalitatilor.
A se vedea in completare: Reductiunea unor liberalitati speciale Art.1098-1099 Noul Cod Civil

Alte discuții în legătură

Buna seara! o batrana care are sotul si copiii ... Mona-Claudia Mona-Claudia Buna seara! O batrana care are sotul si copiii morti, dar are colaterali (frate si sora cu ai lor copii) si un nepot minor dupa copilul ei mort, poate face ... (vezi toată discuția)
Testament sau donație? Adelina.M.H. Adelina.M.H. Testament sau donație Tatăl este recăsătorit. Înainte de recăsătorie detinea un apartament. Suntem doua surori și vrea să ne lase apartamentul după ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie oliviuganceanu oliviuganceanu Buna ziua,as dorisa stiu care este modalitatea prin care un parinte poate atribui unuia dintre copii o proprietate,astel incat acea modalitate sa nu poata fi ... (vezi toată discuția)