avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara! O batrana care are sotul si copiii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara! O batrana care are sotul si copiii ...

Buna seara! O batrana care are sotul si copiii morti, dar are colaterali (frate si sora cu ai lor copii) si un nepot minor dupa copilul ei mort, poate face testament mamei mele (o nepoata dupa sotul mort) fara sa fie atacat de colaterali si nepot? Notarul a autentificat testamentul si ne-a recomandat si un contract de intretinere viagera care este sump (1000 euro pt un apart de 45 mii euro lasat in testament). Nu stiu cat de util este acest contract de intretinere si daca va face testamentul invincibil. Batrana este nedeplasabila, abandonata de familie dupa vestea testamentului si mama este singura care o viziteaza zilnic aducandu-i mancare. Inca o intrebare scurta: Daca mama este mostenitor testamentar si nu rezervatar trebuie sa astepte 6 luni dupa decesul batranei pana la vanzarea bunurilor din testament? Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2020
Mona-Claudia, utilizator
Cel mai recent răspuns: andrey_f_c , utilizator 18:09, 17 Septembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Nu stiu cat de util este acest contract de intretinere si daca va face testamentul invincibil"

Ba chiar este foarte util. De ce?
1.Pentru ca spre deosebire de testament, transmite proprietatea. In cazul testamentului trebuie dezbătută succesiunea.
2. Contractul de întreținere nu este o liberalitate (cum sunt donațiile și testamentele), si ca atare, nu sunt supuse reductiunii.
Testamentul se reduce daca există moștenitori rezervatari. Ca si in cazul de față: bătrâna are un descendent minor.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2020
raluk0207, utilizator
Din experienta mea, DOAR si NUMAI contract de intretinere daca se poate fara clauze de uzufruct (pentru ca atunci puteti locui in casa cat timp traieste uzufructuarul, doar daca va lasa el).
Sau macar stipulati in contractul de intretinere ca aveti libertatea de a intra, de a locui in locatia respectiva, strict ca sa nu ii bage cineva in cap ca nu va ingtrijiti de ea si ea sa nu mai vrea sa va deschida usa si astfel va poate acuza ca dumneavoastra nu va faceti treaba sa o intretineti si apoi va putea sa desfaca contractul..... nu de alta dar mai sunt si "vecini binevoitori...." (eu sunt patit)care isi pot baga nasul .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Testament Spider06 Spider06 Buna ziua Va rog sa ma indrumati pe urmatoarea situatie; 1. Batrana decedata face testament autentic, lasand o casa si un teren lui X (X nu are nici o ... (vezi toată discuția)
Cine poate ataca in instanta un testament? elenapopescu8 elenapopescu8 Buna ziua ,am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra in urmatoarea problema: La tara am o vecina de 82 ani ,sotul i-a murit in ianurie iar ei nu au avut ... (vezi toată discuția)