avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere intr-un imobil cu centrala proprie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere intr-un imobil cu centrala proprie

Locuiesc intr-un apartament situat intr-un imobil cu centrala termica proprie. In prezent sunt debransat de la aceasta centrala (atat pentru caldura cat si pentru producerea de apa calda). Realizez incalzirea apartamentului meu prin mijloace electrice. Exista vreo lege/regulament care sa ma oblige, debransat fiind, sa suport costurile incalzirii sau a unei parti din incalzire?
Cel mai recent răspuns: costin1983 , utilizator 10:25, 15 Februarie 2015
La urma urmei nu conteaza de unde se obtine caldura in bloc, sistem centralizat public sau centrala de bloc, calculele ar trebui sa fie identice.
Nu este gresit cum ganditi, atata doar ca nu sunteti prea hotarat sa va achitati de obligatii.
O data spuneti ca acceptati sa platiti ce va revine din caldura comuna, altadata ca nu vreti sa platiti un serviciu de care nu beneficiati.

Ba beneficiati de acest serviciu, dar intr-o masura mai mica, adica atat cat trebuie sa platiti pentru caldura in spatiile comune si tevile verticale, dar si pentru lucrarile de intretinere, reparatii ale infrastructurii aferente, inclusiv salariul fochistului (sau al celui care se ocupa de centrala).
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2015
elga50, moderator
@costin1983,
Haideti sa clarificam aspectul cu renuntarea unui proprietar la unele parti ce tin de partile comune, conform legii, cum este normal, da?

HG nr. 1588 - NORME METODOLOGICE din 19 decembrie 2007 de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari:
CAPITOLUL III:
SECłTUNEA 1: Repartizarea cheltuielilor rezultate din întretinerea,
repararea si exploatarea condominiilor
Art. 32
(1) Toti proprietarii au obligatia să plătească lunar, conform listei de plată a
cheltuielilor asociatiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de
furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari,
inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
...............
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu altă destinatie decât aceea de
locuintă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune,
ca urmare a renuntării la folosirea unei părti din proprietatea comună, a abandonării
apartamentului sau a spatiului cu altă destinatie decât aceea de locuintă ori în alte
situatii.
.............................

Acesta este aspectul cu renuntarea la folosirea unei parti din proprietatea comuna - in cazul de fata - incalzirea si folosirea apei calde menajere - si cred ca nu mai sunt dubii.

Referitor la apa calda menajera: sigur, nu o sa vi se repartizeze costuri privind consumul, eventual pierderi, insa ce o sa ziceti daca se defecteaza o pompa sau niste tevi, ceva automatizare la CT a blocului? Acestea sunt cheltuieli comune, astfel incat, probabil, ca as. prop. o sa repartizeze costuri la toti proprietarii, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate... asa zice legea, da?

Eu v-as sfatui - in vederea clarificarii si a altor aspecte ce tin de înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, sa lecturati, cel putin, L 230/2007, precum si HG nr. 1588/2007... Zic cel putin, pentru ca mai este legislatie - tot inainte...

Ei, odata ce ati inceput sa stapaniti legislatia, cred cu tarie ca ati putea face parte cu brio intr-o functie de conducere (com. executiv) al as. de proprietari din care faceti parte. Spun acest lucru din experienta ca cei mai multi dintre proprietari, membri sau nemembri, nu cunosc legislatia specifica si discuta (asta nu-i rau), dar hotarasc anumite aspecte ce tin de activitatea as. prop. in totala necunostinta de cauza sau cam cum le-ar veni lor mai bine, sau cum i-ar avantaja (asta-i foarte rau).

Nu in ultimul rand, puteti accesa forumul nostru. Ati observat, aici se dezbat tot felul de subiecte si situatii particulare, unele de care am auzit pentru prima data, desi, am oarece experienta in domeniu...

Mult succes!
Mulțumesc tuturor pentru raspunsuri! Mi-au fost de mare ajutor si m-au lamurit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlocuire tevi de incalzire de la subsolul blocului fdali fdali Buna ziua, Am si eu o nedumerire:locuiesc la bloc, am centrala termica de apartament,iar ptr intocmirea dosarului necesar ptr a monta centrala termica de ap. ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Larna fara caldura edyeduardo2004 edyeduardo2004 Buna ziua! Desi sunt cu facturile la zi, si noaptea sunt temperaturi cu -, nu se furnizeaza agent termic (caldura) pe motiv ca, vecinii ce au centrale, ... (vezi toată discuția)